După ce a colaborat, Dorin Cocoş a scăpat de arest în dosarul „Microsoft”. Mai are însă un mandat. Gheorghe Ştefan vrea şi el să colaboreze cu procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ştefan, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, ar putea fi dus, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a denunţa două persoane, aşa cum a anunţat avocatul acestuia. Fostul edil speră ca, în schimbul declaraţiilor, să fie eliberat din arest preventiv. Instanţa a decis, luni, ca Dorin Cocoş să fie cercetat în arest la domiciliu în dosarul „Microsoft”. Acesta nu poate părăsi însă arestul.

UPDATE Curtea Supremă a decis, luni, ca omul de afaceri Dorin Cocoş să fie eliberat din arestul preventiv şi să fie cercetat în arest la domiciliu în dosarul „Microsoft” după ce a deciz să colaboreze cu procurorii. Acesta nu poate părăsi însă arestul pentru că mai are un mandat de arestare preventivă emis pe numele lui în dosarul „Bica 2”.

De asemenea, instanţa a mai decis ca Gheorghe Ştefan să rămână în arest preventiv, în timp ce pentru omul de afaceri Dumitru Nicolae şi pentru fostul ministru Gabriel Sandu magistraţii au prelungit arestul la domiciliu.

Decizia de luni nu este definitivă şi poate fi atacată la aceeaşi instanţă.

UPDATE  Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că nu are nici el personal, nici fostul PDL, o implicare în „afacerea Microsoft”, iar până acum nu a fost solicitat de procurori să ofere lămuriri în acest caz, răspunzând astfel unei întrebări legate de un denunţ al lui Dorin Cocoş.

„Personal nu am nici eu, nici partidul nici cea mai mică implicare în ceea ce denumiţi afacerea Microsoft, niciunul, de niciun fel. Dacă cineva are întrebări, când va avea, dacă procurorii vor dori lămuriri ca orice cetăţean al acestei ţări mă voi prezenta fără probleme. Nu m-a întrebat niciun procuror nimic”, a declarat Blaga.

Avocatul lui Gheorghe Ştefan a anunţat că fostul edil ar fi decis să denunţe două persoane la DNA, sperând ca în urma declaraţiilor să scape de arestul preventiv.  

Vineri, Curtea Supremă a luat în discuţie cererile procurorilor anticorupţie de cercetare în arest la domiciliu a afaceristului Dorin Cocoş, şi de prelungire a arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ştefan. De asemenea, DNA a cerut şi prelungirea arestului la domiciliu pentru fostul ministru Gabriel Sandu şi pentru omul de afaceri Dumitru Niculae. Instanţa a rămas în pronunţare vineri, urmând ca în cursul zilei de luni să fie anunţată o decizie în acest caz.

Dorin Cocoş acuzat că ar primit 9 milioane de euro

În sala de judecată, Cocoş, Sandu şi Dumitru Nicolae i-au spus judecătorului că recunosc acuzaţiile aduse de DNA şi că au colaborat cu anchetatorii, în vreme ce Gheorghe Ştefan şi-a menţinut declaraţiile iniţiale în care nu recunoaşte implicarea sa în dosarul „Microsoft”.

În acest dosar, Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul „Microsoft”, a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie”.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Gabriel Sandu, eliberat după ce ar fi făcut un denuţ

Potrivit informaţiilor apărute în presă, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, în susţinerea solicitării sale de înlocuire a acestei măsuri, că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.

„Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorge Ştefan. Practic eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii daţi ca mită ar fi ajuns şi la foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, dar şi la Roberta Anastase.

În dosarul „Microsoft”, Dorin Cocoş este arestat preventiv, alături de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În arest preventiv au fost, până pe 25 ianuarie, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceştia fiind în prezent în arest la domiciliu.

Elena Udrea a fost şi ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 - 17 februarie, în prezent fiind cercetată în arest la domiciliu.

Dorin Cocoş arestat preventiv într-un alt caz alături de fiul său şi de Aluna Bica

Dorin Cocoş mai este arestat preventiv şi într-un dosar disjung din cel privind despăgubirea ilegală a unui teren din Sectorul 2 în care este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită. În acest caz, aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) care este suspectată de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

Fiul afaceristului, Alin Cocoş, este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, în timp ce fostul ministru al Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dorin Cocoş ar putea scăpa de arest. Procurorii DNA au cerut instanţei ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu

Dosarul „Microsoft”. Instanţa decide disjungerea propunerii de menţinere a arestului preventiv pentru Gheorghe Ştefan

Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, va fi plasată în arest la domiciliu

Elena Udrea, din nou la mâna deputaţilor

Soţul Alinei Bica, audiat la DNA. Acesta a dat declaraţii în urma denunţului  lui Ovidiu Tender. Dorin Cocoş, dus la audieri

Adrian Videanu, vizită la Secţia 12 de Poliţie din Capitală, aşa cum îi cere măsura controlului judiciar

Sebastian Ghiţă neagă că ar fi primit bani de la Dorin Cocoş, prin intermediul SRI

Motivarea judecătorilor pentru arestarea Elenei Udrea: În interviurile din presă dădea indicaţii pentru Dorin Cocoş

 

Elena Udrea pe Facebook: Goană nebună de a mă prezenta „mama corupţilor“

 

Psihologii explică de ce a ajuns Elena Udrea la închisoare: şi-a luat nasul la purtare

 

Procurorii anticorupţie nu anchetează faptele sesizate de Elena Udrea în cazul lui Florian Coldea

 

Florin Coldea, după cinci ore de audieri: Resping categoric acuzaţiile care mi-au fost aduse. Sunt denigratoare

Udrea a repetat gestul cu degetul la nas la intrarea la Curtea Supremă, unde se discută arestarea ei

Elena Udrea, reţinută pentru 24 de ore: Cum i-au dispărut cătuşele de la sediul DNA până în arestul Capitalei

Udrea, pe Facebook : „Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont“

Schimbul de mesaje dintre Elena Udrea şi Sebastian Ghiţă

Udrea: Domnul Ghiţă l-a vizitat la închisoare pe Dorin Cocoş

Traian Băsescu, despre reţinerea «Elenei»: Cred în omul acesta. Se va bate să-şi dovedească nevinovăţia

De ce vorbeşte Elena Udrea despre ea însăşi la persoana a III-a: Gaddafi, Iulius Cezar, Ludovic al XIV-lea aveau acelaşi stil oratoric

VIDEO Elena Udrea, vedetă sexy în tabloidele internaţionale. „Notorie pentru relaţia apropiată cu fostul preşedinte al României“

Reacţie ironică a lui Ionuţ Budişteanu, după reţinerea Elenei Udrea: “Mai bine îi cumpăram din banii contribuabililor şi nişte cătuşe cu diamante swarovski”

Elena Udrea, reţinută în dosarul Microsoft: cum îşi petrece cele 24 de ore în arest

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite