Elena Udrea, din nou la mâna deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestată la domiciliu, Elena Udrea merge azi în Parlament, însoţită de poliţişti, pentru a se adresa plenului Camerei Deputaţilor, care va vota o nouă cerere a DNA de arestare preventivă a deputatei, pentru noi acuzaţii în dosarul „Gala Bute”.

Deputaţii vor analiza, astăzi, de la ora 16.00, în plen, cererile DNA de începere a urmăririi penale şi, respectiv, de arestare preventivă a Elenei Udrea, pentru noi acuzaţii în dosarul „Gala Bute”.

Mai exact, Udrea este suspectată de trei noi fapte de luare de mită privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme. La dezbaterile din Parlament va participa şi deputatul PMP, pentru a-şi susţine nevinovăţia. Pentru că este arestată la domiciliu, Udrea a avut nevoie de acordul judecătorilor ca să poată veni în Parlament. Astfel, sâmbătă, Curtea Supremă a admis cererea Elenei Udrea de a-şi părăsi domiciliul.

Dusă de poliţişti în plen

Chiar dacă are permisiunea judecătorilor de a ieşi din perimetrul imobilului în care locuieşte, Elena Udrea nu poate merge oricum în Parlament. La sfârşitul săptămânii trecute, Biroul Permanent al Camerei i-a transmis ministrului de Interne o scrisoare legată de audierea de azi. La rândul său, Gabriel Oprea a dat dispoziţie poliţiştilor Secţiei 2 să stabilească traseul pe care se va face deplasarea şi s-o escorteze pe Elena Udrea la Parlament şi, ulterior, din nou la domiciliu.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici, a precizat că Elena Udrea va fi însoţită către Parlament conform reglementărilor privind transportul celor care sunt arestaţi, dar că va fi condusă de poliţişti doar până la intrarea în sala de plen.

Procedura Camerei Deputaţilor

Noile cereri ale DNA au fost depuse în Parlament  în urmă cu fix o săptămână. În termen de trei zile, Comisia Juridică a elaborat, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, un raport de avizare a cererilor făcute de procurori.

Regulamentul le permitea deputaţilor să amâne raportul peste acest termen numai în cazul solicitărilor de începere a urmăririi penale, nu şi în privinţa celor de arestare.
Pentru a vota solicitarea Justiţiei,  deputaţii au la dispoziţie cinci zile, din momentul în care raportul Comisiei Juridice este înregistrat în Biroul Permanent. Termenul-limită se împlineşte chiar astăzi.

Arestată la domiciliu

În urmă cu o săptămână, Elena Udrea a fost plasată de magistraţii Curţii Supreme în arest la domiciliu, în dosarul „Microsoft”, măsură care a înlocuit arestarea preventivă obţinută iniţial de procurori.

Potrivit soluţiei date de judecători, Udrea nu are voie să comunice cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu, Ana Maria Topoliceanu sau cu membrii familiilor acestora, direct sau indirect.
Mai mult, deputatul nu are voie să comunice presei informaţii referitoare la acuzaţiile care i se aduc sau prin reţele de socializare.

Ce acuzaţii îi aduc procurorii

În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Elena Udrea ar fi luat decizia organizării Galei Bute în urma unor discuţii cu Rudel Obreja, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

În acelaşi dosar, Elena Udrea este acuzată că a luat mită de la mai multe companii care derulau contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Mita, circa 10% din fiecare contract derulat, ar fi fost mascată prin contracte de consultanţă fictive, încheiate cu firmele fostului consilier al ministrului, Ştefan Lungu.

În dosarul ”Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din 2009, precum şi a contractului e-România.

Udrea ar fi cerut 3 milioane de euro de la administratorul unei firme de IT, pentru a debloca plăţile din programul e-România.

Totodată, ea a fost denunţată de Dinu Pescariu că i-ar fi cerut 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele în justiţie. Pescariu ar fi apelat la Elena Udrea în contextul cercetărilor declanşate de DNA în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft.

Turnătoria îl poate scăpa de arest pe Dorin Cocoş

Dispoziţia lui Dorin Cocoş de a colabora cu procurorii DNA în dosarul ”Microsoft” l-ar putea scăpa pe acesta de cătuşe şi de arestul Capitalei. Fostul soţ al Elenei Udrea a urmat exemplul celorlalţi inculpaţi în dosarul „Microsoft”, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae, care au fost plasaţi în arest la domiciliu după ce şi-au recunoscut faptele şi au colaborat cu anchetatorii. Aşa că Dorin Cocoş l-ar fi turnat pe Vasile Blaga că s-ar fi ocupat cu gestionarea banilor negri pentru PDL. În denunţ, Cocoş a evitat să menţioneze numele fostei sale soţii, Elena Udrea.

Dintre cei arestaţi în acest dosar, singurul rămas ferm pe poziţie a fost Gheorghe Ştefan, care şi-a menţinut declaraţiile iniţiale, nerecunoscând implicarea sa în dosarul „Microsoft”.

Instanţa supremă a rămas, vineri, în pronunţare cu privire la propunerea anchetatorilor DNA privind măsurile preventive ce-i vizează pe Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae. Pentru Cocoş, procurorii au cerut schimbarea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, iar în cazul celorlalţi doi menţinerea arestului la domiciliu.

Acuzaţiile DNA

În dosarul „Microsoft”, Dorin Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca prin intermediul Elenei Udrea să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3 milioane de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-ar fi plătit mita lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu.

Citeşte şi:

Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru arestarea Elenei Udrea. Votul decisiv, săptămâna viitoare, în plen

Elena Udrea arest la domiciliu. Deputaţii jurişti au avizat pozitiv noile cereri ale DNA, de arestare preventivă şi de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul „Gala Bute“, pentru trei noi infracţiuni de luare de mită. Udrea, care a fost audiată în această dimineaţă de procurorii DNA, a anunţat că nu va veni în faţa deputaţilor jurişti, ci se va apăra direct în plen, înaintea votului final.

VIDEO Elena Udrea, în arest la domiciliu, dar n-are voie să vorbească cu Pescariu, Cocoş şi Topoliceanu. Azi este aşteptată la DNA şi Comisia Juridică

Elena Udrea va fi cercetată în arest la domiciliu, decizia magistraţilor Curţii Supreme fiind una definitivă. Judecătorii au luat, marţi, în discuţie contestaţia deputatului împotriva sentinţei prin care a fost arestată preventiv în dosarul „Microsoft” şi au decis ca acesta să fie eliberat din arest preventiv.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite