George Maior: Problema vizelor SUA pentru cetăţenii români este constant pe agenda discuţiilor cu oficialii americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Maior, ambasadorul României la Washington
George Maior, ambasadorul României la Washington

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a declarat pentru Digi24 că problema vizelor este una constant prezentă în discuţiile cu oficialii americani şi că o vizită a premierului Mihai Tudose în Statele Unite „ar avea efecte pozitive” în această privinţă.

"E constantă agenda discuţiilor noastre cu Congresul. E vorba de legislaţie, mai puţin de relaţia cu administraţia americană în această chestiune a vizelor. Rata de refuz a vizelor pentru noi este în jur de 10-15%, Dacă ajungem la 3,5%, automat intrăm în procesul de Visa Waiver. Ceea ce încercăm să facem este să reuşim ca la nivelul Congresului să nu fie luat în considerare doar acest element al ratei de refuz, ci şi faptul că suntem într-un parteneriat serios pe plan militar cu Statele Unite, că este şi în avantajul securităţii SUA având în vedere ceea ce facem pe domeniul informaţiilor cu SUA împotriva terorismului şi acest lucru să se trateze într-o altă viziune asupra modului în care se acordă vizele sau se introduce România în programul Visa Waiver. Deci, discuţii şi cu Departamentul de securitate internă al SUA pe această chestiune. Lucruri pe care le facem constant. Şi o vizită a premierului ar avea, din punctul ăsta de vedere, cred eu, efecte pozitive", a afirmat George Maior într-un interviu acordat postului Digi24.

Acesta a subliniat faptul că paşii făcuţi de autorităţile române în ultima vreme în ceea ce priveşte  securizarea frontierelor şi controlul imigraţiei ilegale ar putea avea o rezonanţă pozitivă cu actuala administraţie de la Washington, dar că „trebuie să ştim să comunicăm şi să abordăm” acest aspect.

Acesta a adăugat şi faptul că o eventuală aderare a României la spaţiul Schengen „ar avea o anumită relevanţă” în acest proces.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite