Fostul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, achitat definitiv într-un dosar de trafic de influenţă
0Fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă a fost luni achitat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat de DNA de trafic de influenţă, pentru că ar fi primit de la un om de afaceri produse alimentare (un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv).
În acelaşi dosar au fost achitaţi şi omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, dar şi Maricel Ilie, fost vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Română - Regiunea 1 Bucureşti, transmite Agerpres.
Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare dată în mai 2018 de către instanţa de fond - Tribunalul Bucureşti.
Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, a fost trimis în judecată în 2015 de procurorii DNA, fiind acuzat de aceştia că a primit un miel, doi curcani şi cinci păstrăvi de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obţine după 30 de zile permisul de conducere ce îi fusese suspendat pe o perioadă de 90 de zile.
Potrivit DNA, la 22 septembrie 2011, Gheorghe Deaconeasa a rămas fără permisul de conducere, pentru 90 de zile, după ce a comis o contravenţie la regimul circulaţiei. Omul de afaceri a contestat în instanţă măsura luată de Poliţia Rutieră, dar plângerea contravenţională i-a fost respinsă.
Ulterior, la 21 martie 2012, Deaconeasa a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Din acest moment, potrivit dispoziţiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care iniţial s-a dispus măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce.
Omul de afaceri ar fi încercat să tragă sforile pentru ca permisul să-i fie restituit mai devreme. Astfel, prin intermediul şi cu sprijinul lui Maricel Ilie, Gheorghe Deaconeasa a luat legătura şi s-a întâlnit la sediul Direcţiei Poliţiei Rutiere din municipiul Bucureşti, cu Lucian Diniţă, au arătat procurorii.
Poliţistul i-a primis că-l ajută, folosindu-se o portiţă legală. Astfel, Codul Rutier prevede posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.
Concret, comisarul şef a făcut demersuri la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de conduce autovehicule.
Ulterior, la 19 aprilie 2012, Gheorghe Deaconeasa s-a prezentat la Serviciul Rutier Vâlcea, unde a susţinut testul pentru verificarea cunoştinţelor, pe care l-a promovat. În consecinţă, două zile mai târziu, Poliţia i-a restituit omului de afaceri permisul de conducere. Pentru „ajutorul” acordat,Lucian Diniţă a primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de 672 de lei: un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv.
În cadrul actului de sesizare a instanţei se arată că omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa “a pus în portbagaj un sac sau doi saci, nu mai reţin exact, din nailon de culoare neagră. Nu ştiu ce conţineau sacii respectivi, dar cred că erau alimente congelate deoarece sacul era tare şi rece. Eu am aranjat în portbagajul maşinii sacul sau sacii (nu îmi amintesc dacă era unul sau doi) ce conţineau alimentele congelate, probabil carne. Menţionez că sacii erau legaţi la gură şi nu mi-am permis să mă uit înăuntru să văd ce conţineau şi nici nu mi-am permis să-l întreb pe dl. Deaconeasa Gheorghe ce conţin sacii şi unde îi duce”, conform declaraţiei şoferului omului de afaceri.
Mai departe, procurorii descriu modul în care mita a ajuns la şeful Poliţiei Rutiere de la acel moment. Mai exact, Deaconeasa l-a sunat pe Diniţă, spunându-i că e “din partea lui nea Maricel!” (Ilie Maricel - intermediar al celor doi), stabilind să se întâlnească la Piaţa George Coşbuc, din Capitală.
“Conform celor stabilite, inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a deplasat în Piaţa George Coşbuc, având asupra sa foloasele descrise anterior şi printr-un intermediar le-a remis inculpatului Diniţă Lucian, după care, fiind contactat de inculpatul Ilie Maricel, i-a comunicat remiterea efectivă a bunurilor, aşa cum rezultă din convorbirea telefonică purtată între cei doi inculpaţi”, potrivit sursei citate.
În cadrul urmăririi penale, Diniţă a negat faptul că îl cunoaşte pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa.
“Din ordonanţa procurorului am observat că suspectul Deaconeasa Gheorghe locuieşte în Vâlcea, iar permisul de conducere i-a fost reţinut de Serviciul Rutier Argeş, astfel încât nici nu avea de ce să vină la mine decât pentru precizarea cadrului legal, cel mult. Mă gândesc că dacă ar fi venit la mine i-aş fi explicat care este circuitul legal şi demersurile pe care ar fi trebuit să le realizeze, cu atât mai mult cu cât sunt prevăzute în mod expres în Codul Rutier”, conform declaraţiei dată de fostul şef al Poliţiei Române, în cursul anchetării dosarului.
Lucian Diniţă a fost demis, în 2014, de la conducerea Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul IGPR,
El a fost retrogradat din funcţie după ce subcomisarul Augustin Căpâlnaş a fost descoperit, în luna martie 2014, că şofa de peste 20 de ani fără a deţine permis de conducere.