Fostul ministru de Interne Petre Tobă poate fi urmărit penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Tobă a fost ministru de InterneFOTO Mihaela Cojocariu
Petre Tobă a fost ministru de InterneFOTO Mihaela Cojocariu

Peşedintele României Klaus Iohannis a semnat joi avizul de începere a urmăririi penale a fostului ministru de Interne Petre Tobă. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 septembrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tobă Petre, Ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri”, potrivit unui comunicat de presă emis joi de Administraţia Prezidenţială.

Acuzaţiile DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmării penale. Solicitarea procurorilor a fost făcută în dosarul în care procurorii DNA au dispus începerea urmării penale faţă de 18 angajaţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), pentru deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals, după ce au fost puşi sub urmărire penală şase şefi ai instituţiei, pentru acelaşi tip de infracţiuni.

„La data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcţia Naţională Anticorupţie se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare), Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, arată procurorii DNA. 

Totul a început pe 1 aprilie 2016, atunci când procurorii DNA îi anchetau pe Gabriel Oprea şi pe foştii şefi ai DIPI, chestorii Gheorghe Nicolae şi Nelu Zărnică, în dosarul „Limuzina”. Anchetatorii voiau să afle cum au fost achiziţionate un Audi A8, un jacuzzi, mai multe fotolii şi un televizor, pentru a fi folosite de fostul ministru de Interne, Gabi Oprea. Atunci Petre Tobă ar fi refuzat, „în mod discreţionar”, declanşarea procedurii de declasificare a unor documente. 

Stiloul de 13.000 de lei

Situaţia s-ar fi repetat şi în cel de-al doilea dosar, privind deturnarea de fonduri de la Serviciul Secret al Minisetrului de Interne, în care sunt cercetaţi ultimii trei şefi ai serviciului şi alţi 21 de angajaţi şi foşti angajaţi. „Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale”, arată procurorii DNA. 

Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative: căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 de lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 de lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 de lei, stilouri în valoare de 13.000 de lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI.

Precedentul de la „Protecţia Martorilor”

Procurorii DNA arată că într-un alt caz similar, în care erau cercetaţi şefii Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Tobă a procedat complet diferit. El a declasificat normele privind administrarea şi controlul fondurilor pentru protecţia martorilor.

„Asta în condiţiile în care o parte dintre norme sunt absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie specială de fonduri operative”, spun procurorii.

Şeful Poliţiei Române sub 4 miniştri

Petre Tobă a fost numit ministru din noiembrie 2015, iar anterior a fost peste trei ani şef al IGPR în mandatul a 4 miniştri. El a fost şef al Poliţiei din mai 2012, în mandatele foştilor miniştri Ioan Rus, Mircea Duşă, Radu Stroe şi Gabriel Oprea.  Tobă a mai fost în perioada 2009-2010 anterior el fiind, din 2007 până în 2009, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române. Intre 2003 si 2007 a ocupat functii de conducere in directia de politie a Capitalei.

Petre Tobă a absolvit în 1989, ca subinginer, Facultatea de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti, iar in 2000 a terminat Facultatea de Drept din Academia de Poliţie „A.I. Cuza” . În 1990, a intrat în rândul poliţiştilor şi a activat la Poliţia Capitalei.

Petre Tobă  a ocupat funcţii de conducere în diverse structuri din cadrul MAI de 20 de ani încoace. Totodată, Tobă a fost şi coordonator al proiectului „Capital City Project", implementat la nivelul municipiului Bucureşti împreună cu Scotland Yard. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar în 2006 cu Ordinul „Bărbaţie şi Credinţă” în gradul de „Ofiţer”.  Potrivit CV-ului este Doctor în Ştiinte militare şi Informatii al Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite