UPDATE Fostul deputat traseist Dan Păsat, condamnat la trei ani de închisoare pentru şantaj, s-a predat. Colegii nu şi-l amintesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat Dan Păsat va petrece următorii trei ani după gratii. Aşa au decis joi magistraţii Curţii Supreme care s-au pronunţat joi definitiv în dosarul în care fostul deputat Dan Păsat a fost condamnat de completul de trei judecători ai aceleiaşi instanţe la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj. La numai două ore de la pronunţarea sentinţei, Păsat s-a predat la Secţia 4 Poliţie.

UPDATE Fostul deputat s-a predat joi seară la Secţia 4 Poliţie din Capitală. Acesta urmează să fie dus în Arestul Central al Poliţiei Capitale, potrivit unor surse judiciare. 

Dan Păsat va fi supus unor controale medicale, iar ulterior va fi transferat la un penitenciar unde va executa pedeapsa.

UPDATE Magistraţii au respins recursurile formulate de toţi cei implicaţi în dosar, menţinând decizia dată de prima instanţă. Astfel, Păsat a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.

Magistraţii au decis luni amânarea pronunţării sentinţei definitive în cazul fostului deputat Dan Păsat.

Fostul deputatul a declarat la ultimul teren al recursului că în timpul în care era deputat nu a făcut altceva decât să o ajute pe mama copiilor săi să administreze societatea comercială.

De asemenea, Păsat le-a cerut magistraţilor ca în cazul în care îl condamnă să-l condamne la o pedeapsă cu suspendare.


În aprilie 2013, instanţa Curţii Supreme a decis condamnarea lui Dan Păsat la câte trei ani de închisoare cu executare pentru fiecare din cele trei fapte de şantaj de care acesta este acuzat. 

Totodată, instanţa a dispus condamnarea acestuia la 11 luni de închisoare pentru operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. 

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererea lui Dan Păsat de schimbare a încadrării juridice din şantaj, în cazul victimelor Adrian Marian Ionel, Costin Ionuţ Ionel şi Teodor Barbu, în ameninţare. 

Mai mult, instanţa i-a condamnat pe Constantin Marin la câte cinci luni de închisoare pentru şantajarea lui Adrian Marian Ionel şi a lui Costin Ionuţ Ionel. Judecătorii au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei lui Marin Constantin, cu termen de încercare de patru ani.

Vasile Preda a fost condamnat de magistraţii instanţei supreme la opt luni de închisoare pentru mărturie mincinoasă, pedeapsa fiind suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de doi ani şi opt luni.

Instanţa i-a obligat pe Dan Păsat şi Constantin Marin să plătească, în solidar, câte 5.000 de euro daune morale către Adrian Marian Ionel şi Costin Ionuţ Ionel.

Dan Păsat, trimis în judecată în 2008

Fostul deputat Dan Păsat, intrat în Parlament în 2008 pe listele PNL, după care a migrat în PDL-ul aflat atunci la putere, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe 8 aprilie 2011, pentru trei fapte de şantaj şi pentru operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Constantin Marin, pentru două infracţiuni de şantaj şi Vasile Preda, primar al comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada octombrie - noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de Constantin Marin, ar fi ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, doi reprezentanţi ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar pe 29 octombrie 2009 ar fi exercitat acte de violenţă asupra acestora.

Ameninţările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentanţi ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu.

Totodată, prin ameninţări şi sprijinit de Marin Constantin, Păsat ar fi încercat să îl convingă pe unul dintre cei doi reprezentanţi ai firmei să meargă la sediul Primăriei din comuna Toporu şi să facă demersurile necesare pe lângă primar în vederea încasării sumei de 290.000 de lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contractul de aducţiune apă potabilă. Aceşti bani ar fi urmat să îi fie remişi lui Dan Păsat.

Obiectul contractului - „alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu”

Procurorii au mai susţinut că, în cursul lunii noiembrie 2009, Păsat ar fi exercitat presiuni psihice, ameninţându-l pe primarul comunei Toporu, pentru a rezilia un contract cu SC Agro Clas SRL şi a efectua plăţile aferente derulării contractului către firma lui Dan Păsat - SC Prod Invest SRL, în condiţiile în care aceasta din urmă efectuase numai anumite lucrări subcontractate. Contractul, în valoare totală de 3.848.719 lei, avea ca obiect „alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu”.

Totodată, potrivit procurorilor, Dan Păsat ar fi încercat să îl constrângă pe primarul comunei Toporu „să facă demersuri ilicite” prin care să favorizeze firma fostului deputat la câştigarea licitaţiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive în localitate. Procedura de achiziţie publică trebuia să aibă loc în decembrie 2009 - martie 2010.

În perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, Dan Păsat ar fi efectuat demersuri, în calitate de administrator de facto în reprezentarea intereselor societăţii sale, SC Prod Invest SRL, pe lângă primarii localităţilor Toporu, Bulbucata, Bucşani, Vărăşti, Letca Nouă, Valea Dragului, pentru a-i determina să efectueze plăţi, cu prioritate, către firma sa ori să o favorizeze în obţinerea unor contracte privind lucrări de interes public, printre care baze sportive sau extindere sediu primărie.

Astfel, Păsat ar fi desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu calitatea de deputat, obţinând foloase necuvenite în sumă de 1.836.608,59 de lei.

Procurorii l-au acuzat pe Vasile Preda că atunci când a fost audiat pe parcursul urmăririi penale în calitate de martor, ar fi făcut afirmaţii mincinoase sau nu a spus tot ce ştie despre demersurile făcute de Dan Păsat pentru a obţine foloase necuvenite pentru firma în care figura ca asociat.

Foştii colegi parlamentari nu-l cunosc

Dan Păsat nu s-a remarcat deloc prin activitatea sa parlamentară. „Adevărul“ a contactat mai mulţi membri PNL pentru a-i întreba cum comentează condamnarea lui Păsat. Colegii săi liberali ridică din umeri, pentru că nu au apucat să-l cunoască în interiorul partidului.

„Este coleg cu mine? Nu sunt sigur că este coleg cu mine, suntem foarte mulţi. Nu am avut o relaţie, nu am fost apropiaţi. Ce pot să spun, fiecare îşi duce crucea şi răspunde pentru faptele sale“, spune, mirat Marius Obreja, senator PNL.

Nici senatorul Dian Popescu nu l-a cunoscut pe Dan Păsat, deşi au fost colegi de partid. „Eu nu l-am cunoscut, nu l-am văzut în viaţa mea. Eu sunt în PNL Gorj şi nu cunosc pe niciun Dan Păsat. Nu ştiu şi nu mă interesează“, a spus şi Popescu.

Senatorul PNL Ioan Ghişe, parlamentar cu state vechi, parcă îşi aduce aminte de figura lui Păsat, dar doar în treacăt. „Dânsul nu mai este parlamentar. Ce pot să spun. A venit de la PDL. Habar nu am cine este, nu-l cunosc. Cred că l-am văzut mandatul trecut, dar o dată la şase luni în plenul reunit. Ce pot să spun eu despre acest om? Ce ştiu eu ce a făcut pe acolo prin Giurgiu? Îmi pare rău pentru el şi familia lui. Este o decizie irevocabilă. Să-i dea putere să reziste“, spune Ghişe, care confundă traseul lui Păsat, care a trecut de la liberali la democrat-liberali şi nu invers.

Partenerii de alianţă par să aibă o memorie mai bună şi au putut să ofere referinţe despre fostul deputat. „Trebuie să meargă să execute pedeapsa. Este atributul Justiţiei. Am fost judecător, sunt avocat. Totdeauna dau credit probelor din dosar. ÎCCJ a decis că sunt probleme şi trebuie să credem în decizia instanţei“, a comentat deputatul PSD Ioan Adam.

Senatorul PSD Toni Greblă chiar a putut face şi o scurtă trecere în revistă a activităţii parlamentare a lui Păsat, care mai mult a lipsit. „El a avut o prezenţă meteorică în Parlament. A venit din mediul de afaceri, total nepregătit, dovadă că a fost condamnat pentru nişte fapte pe care le-a comis. Cred că regretă acum că a devenit parlamentar“, a spus şi Greblă.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul deputat giurgiuvean Dan Păsat, condamnat la trei ani de închisoare pentru şantaj

Dan Păsat (43 de ani), fost deputat giurgiuvean în perioada 2008-2012, a fost condamnat miercuri, 10 aprilie, la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj informează Mediafax. Omul de afaceri poate face recurs la această decizie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite