Forţele Aeriene Române îşi pregătesc raţiile de luptă. Ce vor mânca aviatorii militari în caz de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii români vor avea raţii de luptă asemănătoare celor ale aliaţilor americani FOTO Defense Logistics Agency
Militarii români vor avea raţii de luptă asemănătoare celor ale aliaţilor americani FOTO Defense Logistics Agency

Forţele Aeriene Române vor să cumpere 90.000 de raţii individuale de luptă la standarde NATO, iar în acest sens au şi lansat o licitaţie deschisă. Hrana zilnică a unui militar conţine peste 5.000 de calorii şi costă în jur de 200 de lei fără TVA.

Ministerul Apărării Naţionale pare să se pregătească pentru ce-i mai rău şi vrea să cumpere prin Unitatea Militară 01836 până la 90.000 de raţii individuale de luptă pentru militarii din Forţele Aeriene Române. În acest sens, militarii au şi lansat o licitaţie deschisă, procedura fiind publicată deja în sistemul electronic de achizitii publice. 

În documentele licitaţiei se explică ce trebuie să conţină „raţiile individuale de luptă pentru personalul care execută misiuni de luptă” ce vor fi livrate „fără apă minerală sau comprimate pentru dezinfectarea apei”. Acestea vor fi achiziţionate separat, cel mai probabil. „În cadrul propunerii tehnice ofertantul va depune minim 3 meniuri (variante) pentru raţiile individuale de luptă”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. 

Concret, raţia individuală de luptă va fi conformă cu standardul NATO STANAG 2937 şi trebuie să asigure hrana adecvată unei persoane pentru 24 de ore, cu un aport de 5.010 calorii, produsele alimentare fiind grupate pe cele trei mese principale. În document se mai arată că o astfel de masă se compune dintr-un fel de masă principal MRE (meal ready to eat), biscuiţi, băuturi reci sau calde şi la alegere gustări, dulciuri sau produse tartinabile. De menţionat că o porţie MRE trebuie să aibă între 300 şi 450 de grame şi este obligatoriu să conţină cel puţin 80 de grame de carne de porc, vită sau pui, neseparată mecanic. Produsul trebuie să aibă ambalaj termosudat, care să nu sufere modificări în timpul procesului de încălzire pe bază de reacţie chimică, iar termenul de valabilitate trebuie să fie de 24 de luni la temperaturi de cel mult 25 de grade Celsius. 

Nu sunt uitate scobitorile şi guma de mestecat 

Pe lângă porţiile de mâncare principale şi diverse gustări, raţia zilnică pentru un militar al Forţelor Aeriene va conţine şi trei pachete cu materiale pentru servirea mesei şi colectarea deşeurilor. Aceste pachete vor conţine o lingură de unică folosinţă, un pahar de unică folosinţă, un serveţel uscat şi unul umed, o scobitoare, un sac menajer, câte două plicuri de sare şi piper şi gumă de mestecat. În plus, fiecare raţie zilnică va conţine şi patru surse de încălzire (una este de rezervă) cu reacţie chimică exotermă care vor fi însoţite şi de instrucţiuni clare de utilizare. 

În fine, fiecare raţie zilnică de hrană pentru militarii Forţelor Aeriene va fi împachetată unitar într-un amabalaj rezistent termosudat sau de tip „zip lock” şi va conţine cele trei pachete ambalate individual pentru mic dejun, prânz şi cină. Greutatea finală a pachetului ce contine raţia individuală de luptă trebuie să fie de cel mult 3 kilograme. Cum MApN estimează că valoarea totală a contractului este de 19.650.600 de lei fără TVA, un mic calcul ne arată că o raţie zilnică de luptă va costa 218,3 lei fără TVA.  

Tot confortul necesar militarilor 

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat pentru „Adevărul“ ce este cu această procedură. „Se fac sau se refac stocuri cu acest raţii de luptă care pot fi folosite în caz de nevoie. Nu înseamnă că ne pregătim neapărat de război, dar este o măsură standard pentru o armată NATO mai ales în contextul actual. Aceste raţii trebuie să fie obligatoriu pe stoc pentru a fi utilizate în caz de nevoie pentru ca militarul să nu ducă lipsă de nimic. În filosofia NATO, un combatant nu trebuie să aibă nicio nevoie, inclusiv din punct de vedere alimentar, care îl poate împiedica să lupte. 

În filosofia NATO, un combatant nu trebuie să aibă nicio nevoie, inclusiv din punct de vedere alimentar, care îl poate împiedica să lupte Aurel Cazacu analist militar

Astfel de raţii aduc şi aportul de calorii, dar sunt concepute în aşa fel să nu provoace probleme stomacale. Adică, asigură tot confortul militarului care, în concepţia NATO, trebuie să aibă toate condiţiile să performeze în misiunea sa mai ales dacă, dar nu numai, aceasta este una de luptă. Ca un exemplu, s-a putut observa slaba prestaţie a militarilor ruşi care, la asaltul Kievului, au fost hrăniţi de o bucătărie de campanie cu dotări din anii ’80 şi aprovizionată numai cu ceapă şi cartofi. Şi poate aceştia au fost fericiţi pentru că am avut ruşi care au mâncat numai biscuiţi expiraţi de mulţi ani şi poate câte o conservă din când în când”, a precizat Aurel Cazacu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite