Florică Duţă, judecătorul lui Dan Voiculescu, a fost pensionat. Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistratul Florică Duţă judeca dosarul lui Dan Voiculescu Foto Adevarul
Magistratul Florică Duţă judeca dosarul lui Dan Voiculescu Foto Adevarul

Judecătorul Florică Duţă de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care soluţionează dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a fost pensionat. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de eliberare din funcţie prin pensionare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, pe 18 iunie, de cererea de pensionare înaintată de Florică Duţă. Astfel, solicitarea, alături de documentaţia aferentă, a fost trimisă preşedintelui Traian Băsescu pentru a fi semnată.

La ultimul termen din dosarul „ICA” judecătorul Florică Duţă a întins o serioasă mână de ajutor avocaţilor.

Magistratul nu doar că a refuzat să se pronunţe pe excepţiile ridicate de apărătorii lui Voiculescu, dar a şi ridicat problema legalităţii completului.

După arestarea colegului său de complet, Stan Mustaţă, acuzat că vindea sentinţe ca la piaţă, judecătorul Florică Duţă a cerut brusc pensionarea cu data de 1 iulie, cu doar câteva termene înainte de a da o sentinţă definitivă în proces. 

Mai mult, locul din complet rămas liber după arestarea judecătorului Stan Mustaţă a fost ocupat în următoarele două termene de judecători diferiţi, devenind un complet de permanenţă, care asigură prezenţa în cazurile în care completul obişnuit nu se poate întruni. 

Astfel că, la termenul de marţi pentru că avocaţii nu dădeau vreun semn că ar intenţiona să conteste componenţa completului de judecată, Florică Duţă a abordat singur problema, susţinând că nu face parte dintr-un complet legal constituit şi că dosarul ar trebui repartizat aleatoriu unui nou complet. 

Pe lângă celelalte două termene amânate, inculpaţii din dosarul „Voiculescu – ICA“ vor mai avea parte de o pauză de încă trei săptămâni, până pe 1 iulie, atunci când ar trebui să se decidă dacă dosarul va fi repartizat aleatoriu. Până atunci, Consiliul Superior al Magistraturii va discuta şi cererea de pensionare a judecătorului Duţă.

Apelul făcut de Dan Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi împotriva sentinţei Tribunalului, prin care omul de afaceri a fost condamnat la cinci ani de închisoare, a început pe 7 martie cu o amânare acordată de completul Florică Duţă – Stan Mustaţă. A urmat apoi o nouă amânare, după ce judecătorul Stan Mustaţă s-a abţinut de la judecarea dosarului, cerere respinsă două săptămâni mai târziu. Au urmat ultimele două termene, în care, alături de Florică Duţă au intrat de fiecare dată judecători diferiţi, care au ocupat locul lăsat liber de Mustaţă, arestat între timp pentru corupţie.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Judecătorii lui Voiculescu fug de sentinţă ca dracul de tămâie

Magistraţii refuză să mai judece dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare, în care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Judecătorul Florică Duţă a anunţat ieri că se pensionează şi nu mai vrea să judece nici măcar pe cererile făcute de avocaţi.

Site-ul adevarul.ro, invadat de o mică armată în slujba lui Dan Voiculescu

Mai mulţi internauţi abonaţi la site-ul adevarul.ro par a avea o pasiune comună: viaţa şi activitatea lui Dan Voiculescu. Aceştia nu citesc nimic altceva decât articolele care au legătură cu preşedintele fondator al Partidului Conservator, arată o analiză a activităţii publice a acestora pe site-ul adevărul.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite