Federaţia Barourilor Europene critică Romania pentru legile antijustiţie şi violenţele din 10 august
0Adunarea generală a Federaţiei barourilor europene, reunită la Varşovia, a emis pe 22 septembrie un mesaj critică iniţiativele legislative care slăbesc anticorupţia şi pun magistraţii din România sub control politic.
Adunarea Generală a Federatiei Barourilor Europene (FBE), care reprezinta peste 250 de barouri si un milion de avocaţi din Europa, a avertizat autorităţile din România în legatură cu încălcarea statului de drept şi a dreptului la liberă exprimare a cetăţenilor care au venit din Europa la protestul de pe 10 august.
Încălcarea dreptului la liberă exprimare al protestatarilor
Adunarea Generală a Federaţiei Barourilor Europene atrage atenţia asupra faptului că cetăţenilor români care au venit din Europa la Bucureşti pentru a participa la protestul din 10 august le-au fost încălcate drepturile la liberă exprimare.
„Adunarea Generală a FBE şi-a exprimat profundă îngrijorare cu privire la încălcarea dreptului la liberă exprimare al cetăţenilor români care au venit din diaspora spre Bucureşti, pe 10 august 2018, pentru a protesta faţă de corupţie, când forţele de ordine din România, sub pretextul restabilirii ordinii, au folosit forţă excesivă împotriva demonstranţilor paşnici, în vederea intimidării şi dispersării acestora", se arată în comunicatul transmis.
În aceste condiţii, reprezentanţii adunării au făcut un apel la autorităţile statului român „să identifice şi să pedepsească toate abuzurile”. În plus, aceştia mai cer autorităţilor să „ia măsuri imediate pentru respectatea dreptului la liberă exprimare în România şi să nu folosească forţa pentru reprimarea acestui drept".
Stoparea măsurilor anticorupţie
Adunarea Generală a FBE şi-a exprimat profunda îngrijorare şi faţă de iniţiativele legislative care slăbesc anticorupţia şi pun magistraţii din România sub control politi. Astfel aceştia critică „încălcarea continuă a statului de drept realizată de partidul de guvernământ prin iniţiative legislative care slăbesc lupta anticorupţie şi fac judecătorii şi procurorii vulnerabili în faţă intervenţiilor politice".
De asemenea, reprezentaţii adunării spun, într-un comunicat, că lupta anticorupţie este slăbită şi prin procedurile de schimbare a procurorului şef al DNA, a procurorului general şi a conducerii Inspecţiei Judiciare. „Cerem Guvernului român să oprească imediat toate aceste măsuri şi să îşi continue eforturile în lupta împotriva corupţiei prin legislaţie care nu favorizează politicienii", se arată în comunicatul citat. În plus aceştia cer introducerea unor proceduri pentur selectarea şefilor instituţiilor din sistemul judiciar care să garanteze independenţa acestora şi a întregului sistem.