Fabuloasa poveste a „Regelui Motorinei”. Radu Nemeş, complicele lui Sorin Blejnar, a fost eliberat după 21 de luni de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afaceristul Radu Nemeş, mai cunoscut ca „Regele Motorinei”, judecat pentru o evaziune fiscală de 53 de milioane de euro, a fost pus în arest la domiciliu printr-o decizie definitivă dată de Curtea Supremă.

Radu Nemeş nu are voie să vorbească cu ceilalţi inculpaţi şi martori din dosar, mai puţin cu soţia sa, Diana Nemeş - judecată în acelaşi dosar. Decizia a fost dată pe 26 noiembrie de Curtea Supremă.

Radu Nemeş (40 de ani) şi Diana Nemeş (39 de ani) au fost arestaţi, pe 20 martie 2014, în Statele Unite ale Americii, după o operaţiune spectaculoasă a ofiţerilor FBI. Cuplul a ajuns celebru după ce au apărut informaţii din anchetă potrivit cărora ar fi cheltuit 200.000 de dolari la magazine de firmă, călătoreau doar la clasa I şi se cazau la hoteluri de lux.

Cei doi soţi au fost aduşi pe 15 mai 2014 în România, iar instanţa a confirmat mandatele de arestare. Pe 25 iunie 2014, Diana Nemeş, care era gravidă în luna a opta, a fost pusă în arest la domiciliu.
Radu Nemeş rămăsese singurul acuzat aflat în arest preventiv şi a dat şi o declaraţie în acest dosar, în care a susţinut că este nevinovat, procesul fiind aproape de final.

Acuzaţiile procurorilor

Radu Nemeş, denumit „Regele Motorinei”, este acuzat că a pus la punct un sistem complex de firme fantomă şi de circuite tip suveică pentru a scoate banii din ţară. În final aceştia au ajuns la societatea Corallys Investments Limited din Dubai, iar de acolo au ajuns în conturile bancare din SUA.

Potrivit datelor DNA, totul s-ar fi făcut sub protecţia unor nume grele. Printre aceştia: Sorin Blejnar (fostul şef al Fiscului), Codruţ Marta (şeful de cabinet al fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, în prezent dispărut), Viorel Comăniţă (fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor), Dan Secăreanu (fost şef al SGIPI Constanţa) şi Elan Schwartzenberg (fostul patron al postului Realitatea TV - plecat din România) din palierul de protecţie al grupării „Regelui Motorinei”.

Cum acţiona palierul de protecţie

Marta (căutat prin Interpol, arestat preventiv în lipsă) şi Schwartzenberg (fugit din România) sunt cercetaţi într-un dosar separat de această anchetă. Pe scurt, oficialii statului român (Blejnar şi Comăniţă) ar fi blocat controalele Fiscului la compania Excella Grup Real, controlată de soţii Nemeş. În schimbul serviciului, procurorii arată că „Regele Motorinei” plătea bani grei lui Marta şi lui Schwartzenberg. 

„În perioada săvârşirii faptelor, Schwartzenberg Emilian controla postul de televiziune Realitatea şi clama că relaţiile pe care le avea în lumea politică cu membrii tuturor partidelor îi permiteau să influenţeze procesul de numire a conducerii ANAF”, arată procurorii DNA.

Plan de fugă

Potrivit probelor din dosar, Marta avea o mare putere la ANAF. „Ăla care e vice, ştii tu, boul acela de la control care ne certăm cu el, trebuie schimbat şi ăla trebuie f…t”, spunea Marta, nemulţumit de un funcţionar zelos care controla firmele lui Nemeş. Pe data de 12 martie 2012, Marta avea gânduri de fugă. El i-a explicat „Regelui Motorinei” că „din câte a înţeles de prin alte părţi, lucrurile sunt înspre bine, ideea e să o întindă cât mai mult, exact cum spuneai tu, că la un moment dat o să devină tardiv”. Marta, Schwartzenberg şi soţii Nemeş sunt singurii care au reuşit să plece din România, înainte de a începe ancheta.

Buncărul din Yelm

Diana şi Radu Nemeş aveau în orăşelul Yelm din statul Washington mai multe terenuri şi proprietăţi. Pe unul dintre aceste terenuri, cu o suprafaţă de mai bine de 200 de mii de metri pătraţi, şi-au construit o reşedinţă de lux, în valoare de aproximativ 3 milioane de dolari. În spatele vilei, agenţi FBI au descoperit un buncăr, de aproape 2.000 de metri pătraţi, cu uşi de oţel, mobilat şi aprovizionat din plin cu alimente.

Buncărul anti - atomic avea mai multe generatoare de curent elecric diesel şi un sistem de filtrare a apei. Construcţia cuprindea mai multe dormitoare, living, băi şi o bucătărie complet mobilată. Jurnaliştii americani au comentat că buncărul era aprovizionat ca pentru „sfârşitul lumii”.

Şeful Vămilor s-a întâlnit cu Nemeş în SUA

Ofiţerii FBI au trimis procurorilor DNA mai multe probe descoperite la ferma secretă din SUA a soţilor Diana şi Radu Nemeş. Potrivit actelor din dosar, Nemeş a efectuat demersuri, printrun intermediar, pentru a-i cumpăra fostului şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, un bilet de avion pentru o deplasare în Las Vegas, în intervalul 25-27 noiembrie 2013. În aceeaşi perioadă, Nemeş s-a dus şi el în în Las Vegas.

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite