Expertul din dosarul lui Ioan Niculae, cercetat într-un dosar de fraudă. Expertiza de la DIICOT va fi refăcută în dosarul gazului ieftin pentru Interagro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Vulpoi, expertul care a efectuat expertiza în dosarul în care sunt vizaţi omului de afaceri Ioan Niculae şi foştii miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, este cercetat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Expertiza acestuia din dosarul gazului ieftin pentru Interagro va fi refăcută.

Procurorii DIICOT au decis refacerea expertizei de specialitate în dosarul omului de afaceri Ioan Niculae. Expertiza care trebuie să arate valoarea exactă a prejudiciului va fi refăcută, iar ancheta va fi, astfel, prelungită, anunţă digi24.

Decizi procurorilor DIICOT a fost luată după ce Marcel Vulpoi, specialistul care a efectuat expertiza în dosarul lui Ioan Niculae, a fost pus sub învinuire într-un dosar de fraudă cu fonduri europene în care prejudiciul estimat este de 27 de milioane de euro. Expertiza va fi refăcută pentru a treia oară.

Subvenţii mari la preţul gazului pentru Interagro

Anchetatorii susţin că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai economiei, ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei Memorandumuri, „în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Niculae Ioan şi ar fi utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane dolari”, susţin procurorii DIICOT.
 
De asemenea, anchetatorii mai susţin că "activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Niculae Ioan, viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional", explică procurorii.
 
„Astfel, a fost creată o stare de fapt  de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale”, se arată într-un comunicat emis de procurori.
 
Demersul celor doi miniştri s-ar fi realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
 
„În cauză există indicii şi date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor Vosganian şi Videanu, respectiv prin vânzarea  preferenţială către SC Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea  SNGN ROMGAZ SA  în favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României”, au precizat procurorii DIICOT.

 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite