EXCLUSIV Anchetă la DNA: Cum au ajuns fondurile Guvernului destinate romilor să finanţeze campaniile electorale ale lui Ponta şi Voicu
0Procurorii DNA care au instrumentat megadosarul „Partida Romilor”, în care deputaţii Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD) au fost trimişi în judecată au descoperit în timpul anchetei şi alte fapte de corupţie. Este vorba de deturnarea fondurilor guvernamentale alocate Asociaţiei „Partida Romilor Pro Europa” de catre Secretariatul General al Guvernului în perioada 2011-2015. În 2012, banii s-au dus în campania electorală a PSD.
Cazul în care cei doi parlamentari au fost trimişi în judecată vizează modul în care fonduri europene cu care au fost finanţate două programe privind integrarea romilor au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate, inclusiv în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012. În acelaşi dosar vor fi judecaţi fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Gelu Diaconu şi fostul vicepreşedinte ANAF Mihai Gogancea-Vătăşoiu, acuzaţi de abuz în serviciu.
Prima anchetă: „Folosirea influenţei de lider de partid”
Surse judiciare au explicat pentru ziarul „Adevărul” că după trimiterea în judecată al lui Păun şi Voicu, procurorii au deschis mai multe dosare. Cea mai răsunătoare priveşte o posibilă infracţiune de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fapta prevăzută şi pedepsită de art. 13 din Legea 78/2000, în contextul finanţării campaniilor electorale din anul 2012.
Cum arată articolul 13 din Legea 78/2000: „Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.
Denunţul de la DNA
Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că totul ar fi pornit de la denunţul făcut de unul dintre cei trimişi în judecată în acest dosar, manager la proiect la Asociaţia „Partida Romilor Pro Europa” (APRPE)- controlată de Nicu Păun. Potrivit fostului manager de proiect, întrucat în anul 2012 APRPE primise de la bugetul de stat o subventie de circa 11 milioane de lei, în campania electorala pentru alegerile locale au fost întocmite, la contabilitatea APRPE, convenţii civile pentru acţiunea „Noi îţi dăm recomandare”. Denunţătorul a precizat ca aceasta a fost o modalitate de a retrage sume de bani din conturile bancare ale APRPE, tocmai pentru a putea fi folosiţi în campania electorală.
Surse judiciare au explicat că denunţătorul a arătat la DNA că tot în anul 2012, folosindu-se de aceleasi tehnici, ar fi fost finanţată campania electorală generală, inclusiv campania electorală a lui Mădălin Voicu şi a lui Victor Ponta. „Ulterior, întrucât persoanele ce figurau în conventiile civile (în jur de 3000 ) încheiate la APRPE nu primisera sumele de bani înscrise şi urmare a faptului ca începând cu anul 2013 aceste persoane au recepţionat somaţii de plata a CAS-ului, la nivel national au fost înregistrate o multitudine de reclamaţii cu privire la angajările fictive de la nivelul APRPE”.
Victor Ponta a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.20 Gorj, colegiul uninominal nr.6.
Mădălin Voicu a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.14 Constanţa, colegiul uninominal nr.10.
Tocmai din acest motiv, Păun ar fi făcut intervenţiile la Fisc, şi a apelat la cunoştinţele lui Mădălin Voicu. Păun voia emiterea unui act oficial privind neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor, în cazul deciziilor deja comunicate.
Păun, la DNA: „Madalin Voicu lua bani pentru nimicul pe care îl făcea”
În martie 2016, după ce a fost arestat, preşedintele Partidei Romilor, şi cel care controla APRPE, deputatul Nicu Păun a confimat că banii daţi de Guvern au ajuns în Campania alectorală a PSD, potrivit unor surse judiciare. El a explicat modul în care au fost gestionate sumele primite de la Guvernul României, prin intermediul Departamentului de Relaţii Interetnice.
De exemplu, Păun a povestit modul în care, deşi în anul 2012 Mădălin Voicu a fost desemnat de către PSD sa candideze pentru un loc de deputat în judeţul Constanţa, acesta a solicitat sprijinul reprezentanţilor Partidei Romilor, inclusiv prin finanţarea de către APRPE a unor manifestatii in judetul Constanţa.
„De fiecare dată când dorea bani sau acţiuni, spectacole şi altele, se ducea direct la Rotariu Florentina (manager general al Asociaţia „Partida Romilor Pro Europa”- nr.r), de la care lua bani atât cât considera că îi este necesar atât pentru acele acţiuni, cât şi pentru nevoile sale personale, pe care numai el ştie cum îi deconta. Din acest considerent, chiar în anumite discuţii telefonice cu membrii asociaţiei, am fost mai mult decat iritat, pentru ca Madalin Voicu lua bani pentru nimicul pe care îl făcea. Asa s-a întamplat şi în anul 2012, când şi-a făcut campania electorală pe banii daţi de către Guvernul României pentru acţiunile socio-economico-culturale şi adunări generale desfăşurate în judeţul Constanta la care am participat si eu la solicitarea acestuia de doua sau trei ori, folosindu-i in scopul de a deveni deputat de Constanta, ceea ce s-a si intamplat astfel”, a declarat Păun, la DNA.
„Nu putem să mai oferim 4.000 de lei, că oricum nu se întâmplă nimic”
Păun a făcut trimitere la mai multe discuţii telefonice, de la sfârşitul anului 2015, pe care el avea cu Florentina Rotariu, manager general al Asociaţia „Partida Romilor Pro Europa”. Din acestea reiese că încasarea sumelor de bani de catre Mădalin Voicu de la APRPE nu are la bază o justificare legală şi nicio activitate prestata in contrapartida, ci doar remuneratia pentru interventiile deputatului Madalin Voicu asupra unor diferiti demnitari si functionari publici reiese si din urmatoarea discutie. „Deci eu sper că pe asta a lui Mădălin nu ai trecut-o… Şi oricum noi trebuie să ne reaşezăm şi cu salariile, şi cu astea, şi nu putem să mai oferim 4.000 de lei, că oricum nu se întâmplă nimic”, spuena Păun. „Ştiu. Păi, şi aşa am avut discuţii cu el. Că iniţial i-am spus să scrie măcar două-trei articole pe lună... Mda. Oricum, staţi aşa, că contractul lui se şi închide dacă nu mă înşel acum. Ar trebui să facem altul”, arăta Florentina Rotariu. „Nu, nu mai facem altul. S-a închis. Păi, trebuie să facem... Păi, nu mai putem să mai facem altul, pentru că nu se justifică ce faceţi”, spuena Păun.
De asemenea, şi alţi funcţionari din APRPE au explicat că ştiau că finanţarea campaniei electorale a lui Mădălin Voicu, pentru funcţia de deputat din partea PSD în judetul Constanta, s-ar fi făcut în mod nelegal, din fondurile Asociaţia „Partida Romilor Pro Europa”.
Pactul PSD-Partida Romilor
În marie 2016, atunci când circulau zvonuri că Păun a confirmat la DNA că o parte din banii APRPE au ajuns la PSD, oficialii PSD au susţinut că această formaţiune a semnat pe 3 noiembrie 2012 un protocol cu Partida Romilor care stipula colaborarea dintre cele două formaţiuni pentru alegerile parlamentare din decembrie, precum şi o eventuală guvernare.
Întâlnirea a avut loc la Parlament. Din partea PSD au fost prezenţi Victor Ponta, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Marian Vanghelie, primar Sector 5, şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Colaborarea dintre PSD şi Partida Romilor "Pro Europa" datează din 1999. Atunci a fost semnat un protocol cu PDSR, iar în 2002 a reactualizat şi cu PSD.
Romii l-au asigurat de 80% din voturi
Câteva sute de romi s-au întâlnit în decembrie 2012, la Târgu-Jiu cu primul ministru Victor Ponta, preşedintele comisiei juridice din senat, Toni Greblă, deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, preşedintele consiliului judeţean Gorj, Ion Călinoiu şi cu preşedintele PSD Gorj Florin Cârciumaru. Întâlnirea a fost organizată de Partida Romilor Gorj condusă de Nelu Pavel şi de Uniunea Romilor Creştini din România, preşedinte Ion Mihai. Cei doi lideri ai romilor au ţinut să asigure conducerea Uniunii Social Liberale că toţi romii din judeţ vor vota duminică, pe 9 decembrie, candidaţii acestei formaţiuni, în frunte cu premierul Victor Ponta. Aşa prezenta un eveniment electoral ziarul local Impact in Gorj, în articolul “Premierul Victor Ponta şi senatorul Toni Greblă, la întâlnire cu romii din judeţ”.
„Acesta a fost primit cu mult entuziasm de romi, Victor Ponta fiind votat de membrii etniei rome din Târgu-Jiu ca deputat şi în ultimele două mandate. Atât preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, le-au explicat celor prezenţi că Victor Ponta s-a ţinut de cuvânt în tot ce le-a promis gorjenilor. Primul ministru, Victor Ponta le-a recomandat liderilor romi să elaboreze cât mai multe proiecte viabile care să îşi găsească finanţare prin Agenţia Naţională pentru Romi, structură aflată în subordinea Guvernului”, scria ziarul.
Potrivit "Impact din Gorj", prin vocea lui Nelu Pavel, romii l-au asigurat pe Victor Ponta de un procent de 80% la votul de duminică. Aceştia au promis aceeaşi cifră pentru toţi candidaţii USL din judeţ. La finalul întâlnirii senatorul Toni Greblă le-a spus celor prezenţi că „pentru judeţul Gorj, în acest an, când alegem parlamentul alegem indirect şi guvernul şi primul ministru. Dacă vom vota cu toţii USL atunci în mod sigur primul ministru al României va fi domnul Victor Ponta. Cel mai important lucru pentru duminică este să vă mobilizaţi toţi prietenii şi rudele şi, determinaţi, să mergeţi la vot. Haideţi să obţinem cel mai bun scor posibil şi pe 10 decembrie, împreună, să sărbătorim victoria”.
A doua anchetă: „Deturnări anuale de fonduri detinate romilor”
O altă anchetă a fost declinată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) în vederea efectuării de cercetări prividn infracţiunea de deturnare de fonduri, întrucât din actele dosarului au rezultat indicii conform carora fondurile alocate Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa” de catre Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Relatii Interetnice au fost deturnate şi în cursul anilor 2011, 2013, 2014 şi 2015.
Practic aceastp anchetă investighează unde s-au dus banii destinaţi romilor în ultimii cinci ani, exceptând anul 2012, când banii s-ar fi dus în campania electorală a PSD.
Ancheta a treia: Intervenţii pentru susţinerea şefului ANR
O a treia anchetă, de răsunet, este cu privire la un posibil trafic de influenţă, în contextul intervenţiilor deputatului Mădălin Voicu (PSD) în vederea menţinerii în funcţia de presedinte al Agentiei Naţionale pentru Romi a lui Ilie Dincă.
Dincă a fost secretar general al Partidei Romilor, în perioada 2002-2003 si 2005-2009, şi a fost din 2013 vicepreşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”. El a fost unul dintre apropiaţii lui Nicu Păun şi Mădălin Voicu. De-a lungul timpului, Dincă a avut mai multe demnităţi publice: subsecretar de stat la Oficiul Naţional pentru romi (2003-2004), preşedinte ANT (2005-2005, 2009-2013). Din 2015, este membru în Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).