Elena Udrea, despre implicarea ei în „Microsoft“: Împrumut al soţului, netrecut în declaraţia de avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea neagă orice implicare în dosarul „Microsoft” FOTO David Muntean
Elena Udrea neagă orice implicare în dosarul „Microsoft” FOTO David Muntean

Preşedintele PMP Elena Udrea a declarat, vineri, referitor la faptul că numele său apare în dosarul „Microsoft”, că „este posibil să fie o neconcordanţă în declaraţia de avere” din 2009, arătându-şi disponibilitatea de a „lămuri” subiectul în faţa autorităţilor şi susţinând că este vorba despre un împrumut acordat de soţul său, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţinea, împrumut despre care ea nu ştia.

„Admit că este posibil să fie o neconcordanţă în declaraţia de avere din anul respectiv şi îmi arăt toată disponibilitatea să lămuresc acest subiect, în faţa presei ori a autorităţilor. Realitatea este că nu am ştiut de faptul că fostul soţ şi-a împrumutat propria firmă şi, că de fiecare dată, am trecut în acea declaraţie de avere tot ceea ce mi-au comunicat contabilii lui. Probabil că nici el nu şi-a dat seama că este ceva în neregulă având în vedere că şi-a împrumutat propria firmă, mai ales că a fost un împrumut la vedere, în acte, deci nu s-a încercat nicio metodă de ascundere a acestui împrumut", a precizat Udrea pentru Mediafax.

Aceasta a arătat că, de-a lungul timpului, a declarat toate bunurile şi conturile lui Dorin Cocoş, care erau „mult mai mari" de 100.000 de euro.

„De-a lungul timpului, am declarat toate bunurile şi conturile lui Dorin Cocoş - care erau mult mai mari de 100.000 de euro. Nu se pune problema să fi încercat cineva să-i păcălească pe cei de la ANI", a explicat Elena Udrea.

Pe de altă parte, preşedintele PMP crede că legea are „o incoerenţă" şi, dacă unul dintre soţi „ascunde" de celălalt o sumă de bani, celălalt se face vinovat că nu a ştiut de acea sumă şi nu a declarat-o.

„Separat, cred ca legea are o incoerenţă în faptul că obligă o persoană să dea o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la faptele altei persoane, fie ea cineva din familie. Adică, spre exemplu, dacă unul din soţi ascunde de celălalt o sumă de bani, celălalt se face vinovat că nu a ştiut de acea sumă şi nu a declarat-o. Şi dădeam exemplul plastic cu un soţ care ii face cadou amantei o maşină, despre care evident nu îi spune soţiei!", a comentat preşedintele PMP.

Elena Udrea neagă implicarea în dosarul „Microsoft“

Ulterior, Elena Udrea a scris pe Facebook că neagă orice implicare în dosarul „Microsoft”.

„Observ o nouă încercare de implicare artificială a mea în dosarul Microsoft - se vorbeşte acum despre faptul că nu aş fi punctat într-o declaraţie de avere din 2009 o sumă de aproximativ 100.000 de euro cu care Dorin Cocos şi-ar fi împrumutat una dintre firme. De aceea, vreau să punctez câteva lucruri:

  • Nu am declarat împrumutul în declaraţia de avere, pentru că nu am ştiut de el, deoarece fostul soţ nu mi-a spus.
  •  Pe de altă parte, nu cred că s-a încercat ascunderea împrumutului cât timp a fost înregistrat în actele societăţii. Deci, la vedere.
  • Am completat întotdeauna declaraţiile de avere în conformitate cu informaţiile pe care le-am primit de la contabilii fostului meu soţ. 
  • Legea ANI are o problemă pentru că te obligă să îţi asumi pe proprie răspundere operaţiunile făcute de alţii. Evident că te poţi afla sau poţi fi indus în eroare! Spre exemplu, dacă Dorin Cocoş îi cumpăra o maşină amantei, cu siguranţă nu m-ar fi informat de acest lucru pentru a-l trece în declaraţia de avere.

Îmi arăt toată disponibilitatea în faţă ANI şi a Parchetului de a lămuri această situaţie şi orice alt tip de speculaţie care s-ar putea genera. Nu am absolut nimic de ascuns." a scris liderul PMP pe pagina de Facebook.

Patru arestări preventive în dosarul „Microsoft”

Fostul ministru Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, au fost arestaţi preventiv pe 29 octombrie 2014 ca urmare a unei decizii luate de magistraţii Curţii Supreme. 

Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, în timp ce fostul ministru Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani. 

   

În actele aflate la dosar anchetatorii explică cum Cocoş, Ştefan şi Sandu au discutat, într-o întâlnire care a avut loc în primăvara anului 2009, despre posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor, condus atunci de Sandu, la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor Microsoft, respectiv cumpărarea acestora sau încheierea unui nou contract de închiriere. 

Discuţia venea în contextul în care contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft pentru Guvernul României a fost încheiat cu Fujitsu Siemens, pentru perioada 2004-2009. Prin HG nr. 199/2008, contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Cum a fost măsluit caietul de sarcini al licitaţiei 

Contractul-cadru pentru licenţe Microsoft a expirat pe 26 aprilie 2009. Anchetatorii susţin că Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan au tras sforile ca licitaţia pentru încheierea unui nou contract să fie câştigată de asocierea condusă de firma D-CON.NET AG. 

Potrivit anchetatorilor, în fişa de date a procedurii de achiziţie au fost trecute criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG.

Astfel, pe 12 august 2009 a fost semnat un acord-cadru cu această asociere de firme, prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

Mita, mascată prin firme-paravan

Procurorii DNA susţin că Dorin Cocoş, Ştefan Gheorghe şi Gabriel Sandu şi-au luat toate măsurile de precauţie atunci când au primit mita. Ei ar fi cerut D-CON.NET. AG să înfiinţeze o altă firmă, prin conturile căreia să fie „spălată“ mita. Astfel, în octombrie 2009, D-CON.NET a încheiat cu Barringwood Investment Ltd un contract fictiv pentru software, în valoare de circa 18 milioane de euro.

Ulterior, Barringwood Investment Ltd a încheiat cu firma DD LAND OIL CORPORATE LTD, din cercul relaţional al lui Gheorghe Ştefan, un contractul de suport tehnic şi consultanţă, în valoare de 3,9 milioane de euro, bani care ar fi ajuns la primarul de la Piatra Neamţ.

Barringwood Investment Ltd ar mai fi virat suma de 2.700.000 euro în contul firmei ESSIM PARTNERS CORPORATION, partea de şpagă cuvenită lui Gabriel Sandu. Dorin Cocoş a preferat retragerea în numerar de la firma intermediară a sumei de 9 milioane de euro, susţin anchetatorii. În decembrie 2011, Dorin Cocoş ar mai fi primit alţi 500.000 de euro.

La trei ani de la toate astea, după ce au apărut în presă primele informaţii privind dosarul Microsoft,  Dorin Cocoş ar fi cerut Barringwood Investment să emită 21 de chitanţe fictive prin care să ateste că ar fi restituit suma de 210.000 de euro. 

Potrivit procurorilor anticorupţie, chitanţele respective au fost semnate de Cocoş cu pixuri de culori diferite, cinci astfel de instrumente de scris fiind ridicate la percheziţii.

Nicolae Dumitru a primit 7,65 milioane de dolari

Omul de afaceri Nicolae Dumitru este acuzat că şi-a tras şi el o parte din şpăgile plătite de licenţele Microsoft, aferente contractului-cadru încheiat de Guvern cu Fujitsu Siemens Computers, din 2004. Astfel, Nicolae Dumitru ar fi cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemenspentru a interveni la Guvern, în contractul licenţelor Microsoft, potrivit DNA.  

Dumitru şi-ar fi încasat şpaga de la Fujitsu Siemens Computers prin intermediul firmei Profinet, care a făcut plăţi mai departe către Slytherin Marketing Ltd, iar de aici la alte cinci firme.

DNA arată că omul de afaceri şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft.

„Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers“, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere a lui Nicolae Dumitru.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Udrea: Nu sunt implicată în Microsoft şi EADS

STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire

Dosarul „Microsoft”. Fostul ministru Daniel Funeriu, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Dosarul „Microsoft”. Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, audiat la DNA

Dosarul „Microsoft”. Claudiu Florică, personajul care i-ar fi jucat pe degete pe politicieni, audiat de procurorii anticorupţie

Dosarul Microsoft: Deputatul Opoziţiei poate fi urmărit penal. Parlamentarii şi-au trimis „rezervele“ la vot

INFOGRAFIE Afacerea Microsoft a demarat în Parlament cu frâna de mână trasă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite