UPDATE Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Decizia instanţei a fost deja contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a repetat gestul cu degetul la nas, la sediul ICCJ FOTO Adevărul/Marian Iliescu
Elena Udrea a repetat gestul cu degetul la nas, la sediul ICCJ FOTO Adevărul/Marian Iliescu

Elena Udrea, reţinută marţi în dosarul „Microsoft”, a fost arestată preventiv, miercuri seara, de magistraţii Curţii Supreme. Înainte de a intra în sediul instanţei, Udrea a repetat gestul din Parlament din ziua în care s-au votat cererile procurorilor. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja contestată.

UPDATE Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

Avocatul Marius Striblea a precizat că judecătorii au admis propunerea de arestare doar pentru trafic de influenţă, în urma denunţului lui Dinu Pescariu, neluând în considerare acuzaţia de spălare de bani. 

De asemenea, instanţa a admis înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv.

„Astfel, potrivit legii, s-a emis un singur mandat de arestare preventivă, deoarece nu pot fi emise două mandate în acelaşi dosar”, a declarat Striblea.

„Am observat, fără a vă putea da nume, foarte multe persoane acuzate în dosarul Microsoft şi pe care nu le-a întrebat nimeni de sănătate”,a mai spus avocatul Elenei Udrea după anunţarea deciziei de arestare preventivă.

„Admite în parte propunerea pentru denunţul făcut de Dinu Pescariu şi propunerea DNA de arest preventivă şi înlocuieşte măsura controlului judiciar cu măsura arestării preventive de la 11.02.2014 la 12.03.2014”, se arată în minuta instanţei.

Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja contestată.

UPDATE Instanţa Curţii Supreme a rămas în pronunţare, urmând să ia o decizie. Judecătorul a dispus ca Elena Udrea să aştepte decizia magistraţilor în sala de judecată.

„Elena Udrea a răspuns întrebărilor puse de magistraţi şi de procurori. Aceste acuzaţii sunt simple supoziţii, nu există probe. Din câte am înţeles, doamna Udrea va rămâne în sală să aştepte decizia insatanţei”, a spus Marius Striblea, avocatul fostului ministru. Acesta a precizat că Elena Udrea „are încredere în justiţie şi speră ca judecătorul, în ciuda presiunii simţite, să dea o soluţie corectă”.

Potrivit avocatului, Elena Udrea nu a făcut niciun denunţ în faţa procurorilor sau în faţa instanţei. Mai mult, Striblea a precizat că fostului ministru i-au fost adresate întrebări legate strict de dosarul „Microsoft”. 

Totodată, avocatul a menţionat că Elenei Udrea nu i-au fost adresate niciun fel de întrebări referitoare la alţi miniştri.

UPDATE Potrivit avocaţilor Elenei Udrea, probele procurorilor împotriva fostului ministru, prezentate în referatul cu propunerea de arestare preventivă, ar fi doar denunţul lui Dinu Pescariu şi un bileţel găsit în locuinţa fostului tenismen pe care sunt specificate iniţialele „E.U” în dreptul cărora este specificată suma de 500.000 de euro.

UPDATE Elena Udrea a intrat în sala de judecată în jurul orei 15.30 când a început procesul privind cererea de arestare preventivă a acesteia.

Înainte de a intra în sală, Elena Udrea a salutat-o pe Ruxandra Dragomir care se afla pe culoarele Curţii Supreme:„Hei, Ruxi. Ce faci? Te pup!”.

UPDATE Elena Udrea a fost dusă la Curtea Supremă. Aceasta a fost scoasă încătuşată din duba Poliţiei. Exact înainte de a intra în sediul Curţii Supreme, Udrea şi-a dus din nou degetul la nas, semn pe care l-a făcut şi în plenul Parlamentului  înainte ca deputaţii să voteze avizele procurorilor. 

Potrivit Hotnews, gestul prin care Elena Udrea şi-a atins nara dreapta cu degetul în două rânduri, la Parlament, ar putea fi asociat cu limbajul mafiot. 

Specialiştii au explicat pentru sursa citată că „în limbajul mafiot există diferite versiuni de interpretare a unui astfel de gest, el reprezentând fie o ameninţare, fie un avertisment”.

Gestul făcut de Elena Udrea ar fi li unul masonic, al tăcerii, mai spun experţii. 

De asemenea, în cultura indiană, acest gest sugerează că persoana care duce degetul la nas nu se lasă păcălită. În cultura americană, degetul dus la nas este subiectul unui joc între cel puţin trei persoane, iar cel care nu a apucat să facă gestul, pierde jocul şi trebuie să îndeplinească o anumită sarcină.

Gestul făcut de Elena Udrea apare şi într-o scenă din filmul „Cacealmaua”. Personajul principal, interpretat de Paul Newman, pune la cale o escrocherie prin care să se răzbune pe un bancher corupt. În momentul în care planul e pus în aplicare, toate personajele implicate se înţeleg folosind acelaşi gest.

Elena Udrea la ICCJ FOTO Marian Iliescu/Adevarul

Elena Udrea, în cătuşe la Curtea Supremă FOTO Marian Iliescu

Judecătorul Aurel Ilie Gheorghe este cel care va judeca cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea. Anul trecut, acesta a fost avansat la Curtea Supremă de la Curtea de Apel Craiova. 

Magistratul Gheorghe l-a trimis în arest preventiv pe Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, suspectat de fapte de corupţie. 

În cazul edilului, Curtea de Apel Constanţa decisese iniţial cercetarea sub control judiciar, însă Curtea Supremă a admis contestaţia procurorilor şi l-a trimis pe acesta în arest.

Mai mult, Aurel Ilie Gheorghe l-a trimis în arest preventiv şi pe fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, suspectat de spălare de bani în dosarul privind retrocedarea ilegală a mai multor hectare de păduri.

UPDATE Cererea procurorilor anticorupţie de arestare a Elenei Udrea va fi luată în discuţie de magistraţii Curţii Supreme în jurul orei 14.00.

Deputatul va ajunge în faţa unui complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care va decide dacă cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile este întemeiată sau nu.

Elena Udrea a fost reţinută marţi seara pentru 24 de ore, după ce a fost citată de procurorii DNA, în urma avizelor aprobate de Camera Deputaţilor privind urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a fostului ministru, în dosarele Microsoft şi Gala Bute.

Procurorii DNA o acuză pe Elena Udrea de săvârşirea următoarelor infracţiuni: o faptă de trafic de influenţă (în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea); o faptă de trafic de influenţă (în legătură cu derularea contractului e-România); o faptă de trafic de influenţă (în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro) şi o faptă de spălare de bani.

După audieri, avocatul Elenei Udrea a declarat că fostul ministru al Turismului nu a făcut niciun denunţ, deoarece nu deţine cunoştinţe de fapte penale la adresa altor persoane.

Elena Udrea, reţinută cu cătuşe la DNA, fără cătuşe în arestul Poliţiei

Elena Udrea, reţinută pentru 24 de ore după mai bine de zece ore de audieri, a fost scoasă din sediul DNA cu cătuşe la mâini. Ea a fost dusă în arestul Poliţiei Capitalei. Când a ajuns la aici, Udrea a coborât din maşina Poliţiei fără cătuşe.

Direcţia Naţională Anticorupţie face verificări în legătură cu acest fapt, prin cercetarea administrativă urmând să se stabilească dacă poliţiştii au respectat procedura atunci când i-au scos cătuşele, înainte de a o preda la unitatea de detenţie.

elena udrea retinuta catuse
elena udrea retinuta catuse

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au autosesizat după ce în presă au apărut imagini cu Elena Udrea fără cătuşe la mâini atunci când ieşea din maşina cu care a fost dusă de la DNA la Arestul Poliţiei Capitalei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite