Cum a decurs confruntarea dintre Udrea şi denunţători - varianta avocatului fostului ministru al Turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea este arestată preventiv în dosarul "Gala Bute" din 25 februarie FOTO Mediafax
Elena Udrea este arestată preventiv în dosarul "Gala Bute" din 25 februarie FOTO Mediafax

Elena Udrea a fost dusă, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiată în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministrul al Turismului a stat faţa-n faţă cu denunţătorii săi din acest caz, respectiv cu Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi cu Adrian Gărdean.

UPDATE 17.40 Avocatul Elenei Udrea Marius Striblea a declarat joi, la finalul confruntării, că Nastasia a spus în faţa procurorilor că nu îşi mai aminteşte când ar fi primit Elena Udrea geanta cu bani şi a afirmat doar că îşi aminteşte că aceasta era de culoare închisă.

„Noi apărătorii am vrut să aflăm de exemplu când domnul Nastasia s-a întâlnit cu domnul Gărdean şi am întrebat: Ne puteţi spune ora la care v-aţi întâlnit?, răspuns: Nu-mi aduc aminte. V-aţi întâlnit în prima parte a zilei, la prânz sau în a doua parte a zilei. răspuns: Nu-mi aduc aminte. Ne puteţi spune cum arăta geanta, răspuns: Vă pot spune doar că era de culoare închisă", a relatat Striblea.

El a mai precizat că Nastasia a spus că i-a înmânat geanta Elenei Udrea fără să ca el să o fi deschis vreodată. Totodată, din declaraţia lui Nastasia s-ar înţelege că acesta ştia despre suma de 900.000 de euro doar de la Gărdean.

La rândul său, Gărdean ar fi spus că i-a dat lui Nastasia o geantă cu 900.000 de euro, care i-ar fi fost destinată chiar lui, şi nu Elenei Udrea.

„Domnul Gărdean a spus explicit că acea geantă nu era adresată doamnei Udrea, că nu i-a cerut-o doamna Udrea şi că nici nu a avut habar că a ajuns la doamna Udrea”, a spus avocatul.

În ce priveşte confruntarea cu Ştefan Lungu, Striblea a declarat că fostul consilier al clientei sale „a spus pe şleau că doamna Udrea nu a avut cunoştinţă că dumnealui făcea anumite plăţi la partid şi de asemenea că Elena Udrea nu i-a cerut niciodată să facă plăţi pentru ea sau pentru Partidul Democrat”.

Striblea a mai spus că Ana Maria Topoliceanu a infirmat faptul că petrecerea de la Predeal de ziua Elenei Udrea ar fi fost plătită din banii lui Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a fostului ministru, bani care ar fi fost obţinuţi din activităţi ilicite.

Topoliceanu „aproape şi-a adus aminte” că a doua zi Elena Udrea i-a plătit lui Breazu suma respectivă, a spus avocatul.

Întrebat despre eventuale reproşuri care ar fi existat în timpul confruntării între Elena Udrea şi prietena ei Ana Maria Topoliceanu, avocatul a spus că acestea „s-au comportat decent, ca două persoane care au fost chemate la o confruntare”.

Avocatul a mai spus că în cele aproximativ opt ore de confruntări au fost adresate sute de întrebări, atât de procurori, cât şi de avocaţi.

UPDATE 14.50 Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, a plecat de la sediul DNA, fără a da declaraţii jurnaliştilor.

UPDATE 13.50 Adrian Gărdean a plecat de la DNA, fără a face declaraţii în faţa presei.

UPDATE 12.20 Ana Maria Topoliceanu a părăsit sediul DNA, semn că s-a terminat confruntarea cu ea. La ieşirea din sediul instituţiei, aceasta nu a vrut să dea declaraţii în faţa presei.

La DNA a ajuns şi Ştefan Lungu care urmează să stea faţa-n faţă cu Elena Udrea.

Elena Udrea a fost dusă la sediul DNA în jurul orei 10.00, aceasta având în mâini mai multe hârtii. 

Avocatul acesteia, Marius Striblea, a declarata la intrarea în sediul instituţiei că Udrea va fi confruntată cu Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Adrian Gărdean.

Striblea a spus că a pregătit împreună cu Elena Udrea întrebările pentru denunţătorii cu care va fi confruntată, precizând că au câteva zeci de întrebări.

„În procedura confruntării, oricând de bine ar fi pregătit să mintă, şi mă refer la cei care au făcut afirmaţii mincinoase despre doamna Udrea, în urma unui tir de întrebări, poate să fie adus la adevăr”, a mai spus avocatul.

În jurul orei 9.00, la sediul DNA a ajuns şi Ana Maria Topoliceanu.

Pocurorii anticorupţie au admis solicitarea înaintată de deputatul Elena Udrea prin care cerea să fie pusă faţă în faţă cu denunţătorii.

În acest sens, pe 2 martie, la sediul DNA a ajuns, prin fax, cererea Elenei Udrea prin care cere confruntarea cu denunţătorii din dosarul „Gala Bute”.

„Nemulţumirea domniei sale ţine de acest joc al denunţurilor. Este un lucru pe care dânsa nu-l poate înţelege. (...) Mi-a cerut explicit să fie confruntată cu denunţătorii. Îşi doreşte foarte tare să-i privească în faţă pe aceşti bărbaţi. Vrem să stăm faţa în faţă cu denunţătorii. O să cer procurorilor ca până în contestaţie (5 martie - n.r.), Elena Udrea să se întâlnească faţa în faţă cu aceşti denunţători şi să discutăm în faţa procurorilor despre pretinsele lor afirmaţii", spune la acea dată avocatul Alexandru Chiciu. 

Elena Udrea, arestată: mesaj pe Facebook înaintea confruntării cu denunţătorii

 Echipa de comunicare a fostului ministru al Turismului a postat joi dimineaţa un mesaj pe Facebook în care se arată că „acest demers al anchetatorilor a fost dispus abia după ce avocaţii au invocat în spaţiul public întârzierea punerii în aplicare a cererilor fostului ministru“.

„După două săptămâni şi jumătate de la momentul solicitărilor, astăzi vor avea loc, în sfârşit, confruntările între Elena Udrea şi denunţătorii săi în dosarul «Gala Bute». Ca şi constatare: acest demers al anchetatorilor a fost dispus abia după ce avocaţii au invocat în spaţiul public întârzierea punerii în aplicare a cererilor fostului ministru al Dezvoltării şi după textul publicat în urmă cu câteva zile în care se spunea că «ancheta se derulează în ritm de melc». Elena Udrea şi avocaţii sunt încrezători că aceste confruntări vor dovedi caracterul mincinos al susţinerilor denunţătorilor şi vor permite evidenţierea adevărului în această speţă“, se arată în mesajul postat pe Facebook de echipa de comunicare a Elenei Udrea.

Denunţătorii Elenei Udrea

„Circuitul denunţurilor:

• Adrian Gărdean depune denunţ împotriva lui Ştefan Lungu şi a lui Gheorghe Nastasia.
• După ce a fost acuzat, Lungu o denunţă pe Ana Maria Topoliceanu şi îl pomeneşte şi pe Tudor Breazu.
• Acuzată de Lungu, Ana Maria Topoliceanu face denunţ împotriva Elenei Udrea şi îl presează pe Tudor Breazu să declare, la rândul său, împotriva lui Udrea.
• Breazu neagă afirmaţiile lui Topoliceanu şi demonstrează cu probe presiunile la care a fost supus.
• După denunţul lui Gărdean, Nastasia neagă, iniţial, acuzaţiile, pentru ca, apoi, să depună un denunţ împotriva Elenei Udrea. Concluzie: denunţurile împotriva lui Udrea au venit abia după ce Topoliceanu şi Nastasia au fost puşi sub acuzare. În realitate, odată prinşi, aceştia au vrut, în mod fraudulos, să plaseze vina mai departe", se arata în postarea de pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Pe 25 februarie, instanţa Curţii Supreme a admis cererea procurorilor anticorupţie şi au trimis-o în arest preventiv pe Elena Udrea în dosarul „Gala Bute” în care era acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, dar şi de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Înalta Curte a decis însă ca aceasta să fie arestată doar pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Decizia nu a fost definitivă, iar recursul se va discuta pe 5 martie, tot la Curtea Supremă.

Elena Udrea, arestată: ce acuzaţii îi aduc procurorii

În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea este acuzată că ar fi luat decizia organizării Galei Bute în urma unor discuţii cu Rudel Obreja, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

În acelaşi dosar, Elena Udrea, arestată preventiv, este acuzată că a luat mită de la mai multe companii care derulau contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Mita, circa 10% din fiecare contract derulat, ar fi fost mascată prin contracte de consultanţă fictive, încheiate cu firmele fostului consilier al ministrului, Ştefan Lungu.

Arestări în dosarul „Gala Bute”

În dosarul „Gala Bute" sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, de pe 8 februarie, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită în acest caz.


Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Gala Bute”. Felix Tătaru, consultantul preşedinţilor, la ieşirea din sediul DNA: „De ce aş primi mită? Nu am avut niciodată o funcţie publică!”

Felix Tătaru, fondatorul grupului de comunicare GMP, s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul „Gala Bute”. Tătaru a fost consultant atât în campaniile fostului preşedinte Traian Băsescu, cât şi în campania preşedintelui Iohannis. De asemenea, procurorii îl audiază astăzi şi pe Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea.

Dosarul „Gala Bute”. Rudel Obreja şi Tudor Breazu vor fi cercetaţi în continuare în arest preventiv

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, dar şi primarul oraşului Lupeni, Corneliu Resmeriţă, vor fi cercetaţi în continuare în spatele gratiilor. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au admis, miercuri, prelungirea arestării preventive a acestora în dosarul „Gala Bute”.

Elena Udrea vrea să fie confruntată cu cei care au făcut denunţuri împotriva ei în dosarul „Gala Bute”. Procurorii au primit azi o cerere în acest sens

Elena Udrea, aflată în arest preventiv de săptămâna trecută, a făcut o cerere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) prin care a solicitat procurorilor o confruntare între ea şi cei care au făcut denunţuri împotriva ei în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru se află în Arestul Capitalei de pe 25 februarie, fiind acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite