Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgşor. Aceasta va sta în arest la domiciliu. „Voi rămâne în politică, sunt multe de schimbat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a părăsit astăzi Penitenciarul Târgşor. Asta, după ce magistraţii au decis că aceasta poate fi judecată în arest la domiciliu. La ieşirea din închisoare, Udrea a declarat că va rămâne în politică şi i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru susţinere. Şi Rudel Obreja a schimbat celula din penitenciar cu arestul la domiciliu.

UPDATE Elena Udrea a păsărit sediul Secţiei 14 Poliţie după mai bine de patru ore.

Avocatul acesteia a declarat la ieşirea din Secţia 14 Poliţie că le-a adus la cunoştinţă poliţiştilor că locuinţa efectivă a deputatului este în strada Stejari, lucru care a fost lămurit în acest moment.

UPDATE Elena Udrea se află în acest moment la Secţia 14 Poliţie şi nu poate părăsi incinta instituţiei deoarece în decizia de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu nu a fost trecută adresa la care ea locuieşte, ci cea scrisă în buletin.

Fostul ministru aşteaptă ca avocatul să se întoarcă la instanţă, pentru a fi îndreptată eroarea din decizie.

Judecătorii au stabilit ca Elena Udrea să execute arestul la domiciliul scris în buletin, însă locuinţa de la acea adresă a fost închirită de fostul ministru. Astfel, grefierul instanţei trebuie să modifice decizia dată joi, astfel încât Udrea să poată merge la apartamentul în care ea locuieşte.

UPDATE Şi Rudel Obreja a părăsit Penitenciarul Rahova. La ieşire, acesta a declarat că în scurt timp se va afla adevărul despre dosarul în care a fost arestat.

„În scurta vreme dosarul va fi public şi veţi putea vedea cine are dreptate”, a spus Obreja.

UPDATE Elena Udrea a părăsit Penitenciarul Târgşor. La ieşirea pe poarta închisorii, aceasta a primit flori de la admiratori.

Aceasta a declarat presei că lumea nu ştie ce se întâmplă în penitenciare, care sunt condiţiile de trai acolo, de asemenea, i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru susţinere. 

„A fost destinul meu să cunosc această experienţă. Şi familiile arestaţilor îşi pun speranţa că ieşind de aici pot face ceva pentru ei, pentru justiţia care se face de multe ori cu abuzuri. Femeile de aici au acasă familii, copii, poate au greşit, dar merită să trăiască aici decent. Nu a fost uşor, ştiam ce mă aşteaptă de ani, sunt parte a clasei politice şi ştiu ce se poate întâmpla atunci când măcar o parte din justiţie se lasă controlată dacă nu de politicieni, atunci de orgolii.

Aici, la Târgşor, echipa care conduce această instituţie este formată din oameni minunaţi care încearcă cu foarte mult suflet că compenseze lipsa resurselor. Au nevoie de sprijin. Nu îmi cer iertare pentru acuzaţiile care mi se aduc, unii s-au bucurat că Elena Udrea a ajuns în închisoare. Dacă e să pedepsim clasa politică, sunt printre ultimii care ar trebui pedepsiţi. Voi rămâne în politică fiindcă sunt foarte multe lucruri de schimbat, lucruri de îndreptat. Sunt fericită că există magistraţi curajoşi, nu trăim vremuri normale din păcate, pot să accept că am stat aproape trei luni în arest, dar nu cred că trebuie să folosim acest sistem abuziv, stăteam cu femei care plângeau în fiecare noapte pentru că stăteau acolo şi aveau copii acasă, cred că ar trebui să fim mult mai atenţi la modul în care implementăm acest sistem. Nu mă aşteptam ca acest caz să nu fie tratat principial şi corect de către unii jurnalişti", a spus Elena Udrea.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au admis contestaţia Elenei Udrea şi au decis că aceasta poate fi judecată în arest la domiciliu.

De asemenea, în arest la domiciliu vor fi plasaţi şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, dar şi Tudor Breazu. Asta după ce instanţa a admis şi contestaţiile celor doi.

Decizia judecătorilor este definitivă.

Proces judecat marţi

Ruxandra Dragomir a declarat, marţi, la instanţa supremă, că Elena Udrea a fost primită foarte bine la Penitenciarul Târgşor şi că stă în celulă cu trei persoane, exprimându-şi speranţa că prietena sa va fi eliberată din arest.

„Cred că acea ameninţare (scrisoare de ameninţare primită de Elena Udrea - n.r.) a fost suficientă, astfel încât să se ia în serios şi mă bucur că a fost luată în serios de către directorul penitenciarului şi de către autorităţi. (...) Stă în celulă cu alte trei persoane. Sper ca această măsură preventivă să fie schimbată astăzi. Sper să nu mai fie nevoită să stea acolo, pentru că dosarul a fost trimis în instanţă. Elena nu poate influenţa ancheta penală, nu poate influenţa probele din dosar şi nu merită să fie acolo”, a spus Dragomir, care a precizat că Udrea a fost primită foarte bine la Penitenciarul Târgşor.

La instanţa supremă a fost marţi şi mama Elenei Udrea, despre care Ruxandra Dragomir a afirmat că se teme pentru sănătatea fiicei sale.

„Vorbesc în fiecare zi cu dânsa, s-a speriat când a auzit de această scrisoare, se teme pentru sănătatea şi viaţa fiicei ei. Vrea să vină acasă, speră ca măsura să se schimbe”, a precizat Ruxandra Dragomir.

Tot marţi, avocatul Elenei Udrea, a confirmat că aceasta a primit o scrisoare de ameninţare, prin care era anunţată că un deţinut ar fi fost plătit să o înţepe cu un ac infectat cu virusul HIV, precizând că aceasta „avea o îngrijorare generată de acestă scrisoare”.

Întrebat care este starea de spirit a Elenei Udrea astăzi, în comparaţie cu alte dăţi, în condiţiile în care când a fost adusă la instanţă nu a zâmbit şi era supărată, Marius Striblea a spus că supărarea este generată „de situaţia scrisorii de ameninţare”.

„Poate că această supărare de fapt este îngrijorarea generată de situaţia scrisorii şi sigur că un om care se află într-un mediu pe care nu-l controlează, într-un mediu în care nu are protecţia pe care şi-o doreşte, are această temere şi s-ar putea ca starea ei de spirit să fie fundamental afectată de această chestiune”, a declarat avocatul, adăugând că la Penitenciarul Târgşor a fost declanşată o anchetă în cazul scrisorii de ameninţare primită de Elena Udrea.

Elena Udrea, mutată în Penitenciarul Târgşor

Fostul ministru a fost mutat, pe 30 aprilie, din Arestul Poliţiei Capitalei în Penitenciarul de femei Târgşor din judeţul Prahova.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, pe 21 aprilie, să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Rudel Obreja, Ion Ariton, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv a Organizaţiei Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja.

Procurorii mai precizează că Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Obreja.

Udrea, cercetată într-un al treilea dosar penal

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cornel Resmeriţă şi Cristofor Alin Condoiu pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şi faţă de Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean şi Miron Lupulescu pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, pentru infracţiunile de spălare a banilor şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute în sarcina Elenei Udrea, cauza a fost disjunsă şi continuă cercetările.

Elena Udrea, cercetată şi în dosarul „Microsoft”

În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea, trimisă în judecată. Dacă va fi găsită vinovată riscă până la 10 ani de închisoare. Ce spune rechizitoriul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite