Dumitru „Mitică” Dragomir va fi judecat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Capitalei, alături de alte 42 de persoane. Cu toţii sunt acuzaţi de fapte de corupţie cu un prejudiciu de 5,4 milioane de euro. Mai exact, anchetatorii acuză lotul de 43 de persoane de evaziune fiscală, delapidare, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la delapidare şi spălare de bani.

Concret, pe lângă Mitică Dragomir, în acest dosar au mai fost trimişi în judecată şi Mihai Corbu, Radu Arhire, Tiberiu Negoescu, Cristian Păun, Nicolae Vanea, Andrei Dinu, Camelia Negoescu, Cristian Cherecheş, Irina Drugan, Gabriela Stoica, Oana Goran, Eugen Bădina, Marian Stanciu, Răzvan Costache, Marian Ilie.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei şi Valentin Roateş, George Şaguna, Daniel Badea, Bogdan Beştoiu, Dumitru Stoica, Nicolae Tudor, Vlad Panaitescu, Marius Stanciu, Laurenţiu Chişucov, Alin Crăcea, Florin Surugiu, Robert Marcov, Adrian Răduţiu, Cristian Răileanu, Marius Vişan, Mirel Călugăreanu, Ioan Stan, Alexandru Nicolae, Gabriel Vasilescu, Constantin Niţă, Marian Chira, Radu Popescu, Petru Brătan, Răzvan Puiu, Leonard Călugăreanu, Viorel Sergovici şi Sorin Stoica.

Potrivit procurorilor, Dumitru Dragomir ar fi mandatat în 2011 firma Capital Properties SRL să găsească persoane interesate de cumpărarea drepturilor de televiziune aferente sezoanelor 2011/2012, 2012/2013 şi 2013/2014 – fără ştirea şi aprobarea prealabilă a membrilor Ligii Profesioniste de Fotbal, stabilind un preţ minim de 43.000.000 euro, plus TVA.

Cu câteva zile înainte, Capital Properties SRL, care nu avea ca obiect de activitate „intermedieri”, a fost preluată în totalitate de către Mihai Corbu, care iniţial deţinea 50% din părţile sociale, iar administratori au devenit acelaşi Mihai Corbu, dar şi omul de afaceri Radu Arhire. 

După patru zile de la mandatarea firmei Capital Properties SRL, Dumitru Dragomir a vorbit cu reprezentanţii cluburilor de fotbal despre necesitatea vânzării rapide a drepturilor TV, dar nu a spus nimic despre firma intermediară.

Mitică a negociat direct, banii în contul firmei

LPF a publicat apoi pe site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal un anunţ de cerere de oferte pentru preluarea drepturilor de televizare a meciurilor. Foarte repede a apărut şi un cumpărător interesat: RCS&RDS SA, care a trimis direct la LPF o ofertă, fără ca firma Capital Properties SRL să fie implicată. Negocierile s-au purtat, susţin procurorii, doar între reprezentanţii RCS&RDS SA şi Dumitru Dragomir asistat de avocaţi. Apoi, după finalizarea negocierilor, Dragomir a dispus efectuarea plăţii către Capital Properties SRL a sumei de 12,1 milioane de lei, reprezentând comisionul pentru intermedierea fictivă.

Banii scoşi din conturi şi băgaţi în buzunare

În referatul prin care au cerut arestarea lui Dragomir, procurorii au explicat şi cum au fost scoşi banii din firma Capital Properties.

„Din societatea administrată de Corbu şi Arhire, suma de bani a fost transferată în cele din urmă, în baza unor servicii fictive, în conturile unor societăţi-fantomă deţinute de mai mulţi indivizi. Apoi, sumele de bani au fost scoase în numerar şi însuşite de inculpaţii Corbu Mihai şi Radu Arhire”, notează procurorii. 

Până la reţinerea lui Dumitru Dragomir, procurorii au obţinut mai multe mandate de arestare pentru cei care au scos bani în baza serviciilor fictive pentru Arhire şi Corbu.

"În vederea scoaterii ilicite a banilor din conturile SC Capital Properties SRL şi a însuşirii acestora, inc. Corbu Mihai şi inc. Radu Arhire Alexandru Mădălin – reprezentanţi ai acestei societăţi – au apelat la  “serviciile”  unor societăţi de tip fantomă controlate de inc. Bădina Eugen Cristian şi inc. Negoescu Tiberiu Constantin, arestaţi în cauză pentru infracţiuni cu mod de operare identic. În baza unor relaţii comerciale ficitive sumele de bani provenind de la LPF au fost tranferate în conturile acestor societăţi de unde au fost scoase în numerar şi returnate inculpaţilor", susţin procurorii.

  

"Astfel, inculpaţii au apelat la societatea fantomă East Trading Consulting SRL, administrată de inc. Bădina Eugen Cristian, arestat în cauză, (un apropiat al inc. Radu Arhire Alexandru), firmă despre care ştiau că facilita mai multor societăţi comerciale înregistrarea de cheltuieli fictive, iar banii încasaţi erau retraşi în numerar din conturi şi restituiţi celor care îi plătiseră – în schimbul unui comision de 10%-12%", se arată în referatul prin care s-a propus arestarea lui Dumitru Dragomir.

Lista firmelor fantomă din circuitul comisionului

Pentru a justifica transferurile sumelor de bani încasate de la LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL în conturile SC East Trading Consultig SRL, între SC Capital Properties SRL şi SC East Consulting SRL s-a încheiat un contract fictiv având ca obiect servicii de consultanţă pe care SC East Trading Consulting SRL „le-ar fi prestat” în favoarea SC Capital Properties SRL – în vederea încheierii de către această din urmă societate a contractului de mandat cu LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL – prestaţii care, în realitate, nu s-au realizat, susţin procurorii.

În acest mod, SC Capital Properties SRL a transferat în conturile SC East Trading Consulting SRL suma de 5.743.048 lei – sumă care, în aceeaşi zi sau cel mai târziu a doua zi de la încasare, a fost retrasă, în totalitate, în numerar, fie direct din conturile SC East Trading SRl, fie după ce a fost transferată succesiv în conturile altor societăţi cu comportament de tip fantomă controlate de inc. Negoescu Tiberiu Constantin (arestat în cauză): SC Negoro Advertising SRL SC ENADUS ART SRL ,SC SANYA GLOBAL CONECT SRL, SC TIA SPED TRANS SRL, SC IBIT ROTT DESIGN SRL, SC TOTSIB INAD SRL,  SC IMPORTANT MEDIA HOUSE SRL, SC NOSTRA STAR CONSTRUCT SRL, SC NOSTROM GEO CONSTRUCT SRL,  SC AMINO AGENT DE ASIGURARE SRL, SC CLASICON TRANSVAL CONSTRUCT SRL, SC SOLIDAR AGENT DE ASIGURARE SRL. Toate  retragerile în numerar efectuate din conturile acestor societăţi comerciale - s-au realizat de o singură persoană - inc. Vanea Nicolae Lucian (un apropiat al inc. Negoescu Tiberiu) împuternicit pe conturilor acestor societăţi.

Ultimele tranşe primite de SC Capital Properties SRL în anul 2013  de la LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL au fost virate de SC Capital Properties SRL direct în conturile societăţilor fantomă controlate de inc. Negoescu Tiberiu, fără a mai folosi drept intermediar SC East Trading Consulting.

Dosarul a fost trimis pentru a fi soluţionat de judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Pe aceeaşi temă:

Cum a deturnat Dumitru Dragomir 3 milioane de euro. Procedura prin care a spălat banii

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir a fost reţinut luni de procurorii bucureşteni, în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I. Acesta este acuzat de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani după ce ar fi prejudiciat Liga cu trei milioane de euro la vânzarea unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor.

Dumitru Dragomir, reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir a fost reţinut pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Mai multe percheziţii au avut loc luni în Bucureşti şi judeţul Ilfov într-un dosar privind vânzarea drepturilor de televizare pentru mai multe meciuri de fotbal din Liga 1. Anchetatorii au fost la sediul LPF, dar şi la locuinţa lui Dragomir.

INFOGRAFIE „Cazul” Dragomir:  reconstituirea traseului banilor din drepturile TV

Procurorii au început urmărirea penală în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciurile din Liga 1 din 2011, vizaţi fiind Dumitru Dragomir şi alte şase persoane. Ioan Neculaie, patron la FC Braşov, spunea la vremea respectivă că a fost „o ciordeală ieftină” din partea fostului preşedinte al LPF.

VIDEO Adevărul Live: Grigore Cartianu despre cum „a scăpat” până acum Mitică Dragomir de spectrul puşcăriei

Luni dimineaţă poliţiştii au descins în locuinţa lui Mitică Dragomir, căutând probe pentru presupuse infracţiuni pe care acesta le-a făcut prin vânzarea meciurilor din Liga I. Jurnalistul Grigore Cartianu a vorbit, la Adevărul Live, despre cum „a scăpat” pînă acum fostul preşedinte al LPF de spectrul puşcăriei în condiţiile în care alţi oameni celebri din fotbalul românesc se află deja în spatele gratiilor.

Dumitru Dragomir, la a treia arestare. Ce i-au găsit în casă procurorii la percheziţia din 1990

Luni, la scurt timp după o percheziţie imobiliară, Dumitru Dragomir, fostul şef al LPF, a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală. Dragomir nu e nici la prima percheziţie şi nici la primul arest. Jurnalistul Grigore Cartianu a dezvăluit lista completă a „comorilor“ descoperite la locuinţa lui Dumitru Dragomir, în 1990, când acesta a fost arestat pentru „abuz în serviciu contra intereselor obşteşti”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite