Dosarul violenţelor de la protestele din Piaţa Victoriei: Peste 20 de persoane au fost audiate, 8 fiind reţinute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au mai făcut un pas în ancheta în care încearcă să elucideze circumstanţele incidentelor violente de la protestele din Piaţa Victoriei, din seara zilei de 1 februarie. O percheziţie la mai mulţi huligani suspectaţi că au atacat jandarmii a dus la confiscarea a peste 3.000 de materiale pirotehnice.

Ancheta în cazul violenţelor de la protestele din Piaţa Victoriei, din noaptea de 1 spre 2 februarie, avansează încet, dar sigur. Joi dimineaţă, poliţiştii Capitalei, însoţiţi de jandarmi, au făcut mai multe descinderi acasă la persoane bănuite că au fost implicate în incidente. În total, au fost făcute percheziţii la 13 adrese şi au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere.

Anchetatorii au găsit destule probe incriminatoare. Peste 3.000 de materiale pirotehnice, ce urmează a fi expertizate, au fost ridicate din locuinţele suspecţilor.
Anchetatorii au adus la audieri peste 20 de persoane, iar 8 au fost reţinute pentru 24 de ore.

„În urma cercetărilor efectuate până la această dată  şi în baza colaborării cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române au fost identificate mai multe persoane, despre care există date şi indicii că au participat la acţiunile violente menţionate. Persoanele vizate vor fi conduse pentru audieri la sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciului Investigaţii Criminale”, a precizat Poliţia Municipiului Bucureşti.

Aceasta este însă doar o primă fază a anchetei din acest dosar. În perioada de timp care s-a scurs de la incidente, anchetatorii au analizat zeci de ore de filmări ale camerele de supraveghere, filmări făcute de jandarmi, dar şi ale televiziunilor care au relatat despre incidente.
În felul acesta, au fost identificate mai multe persoane, vizate joi de descinderile anchetatorilor.

Protestele, deturnate de ultraşi

În seara zilei de 1 februarie, Piaţa Victoriei a ajuns scenă de luptă. Grupuri de suporteri dinamovişti, stelişti şi rapidişti, care au atacat forţele de ordine.  

Deşi, în final, o parte dintre protestatarii agresivi au fost reţinuţi, forţele de ordine au părut a fi luate prin surprindere. Asta cu toate că SRI a susţinut că informase atât Ministerul de Interne, cât şi alte structuri, asupra riscului ca ultraşii să se amestece printre demostranţi şi să pornească violenţele.

Potrivit unor surse, ultraşii ar fi fost aduşi la Piaţa Victoriei cu autocarele de la Sala Dinamo, unde a avut loc meciul de handbal contra Stelei, din sferturile de finală ale Cupei României.

Inculpaţi oficial

Ancheta este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care au anunţat, în 6 februarie, că au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane, cărora le-au făcut publice numele, dintre care patru în stare de arest preventiv şi patru aflate sub control judiciar.

Prin ordonanţa din 2 februarie 2017, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: Octavian Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Alexandru Moraru, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Andrei Cătălin Pavel, pentru săvârşirea infracţiunii de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Alexandru Claudiu Palade, pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Robert Liviu Iancu, pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice; Alin Alexandru Iancu, pentru săvârşirea infracţiunii de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase; Milan Miroslav Raşcov, pentru săvârşirea infracţiunii de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase; Andrei Bogdan Fagel, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
„În fapt, s-a reţinut că, în noaptea de 01/02.02.2017, în timp ce se aflau în zona Piaţa Victoriei, în contextul în care în zona respectivă avea loc o manifestaţie cu caracter paşnic la care participau aproximativ 100.000 de persoane, inculpaţii s-au manifestat violent, aruncând cu diverse obiecte contondente (sticle, bucăţi de gheaţă, containere) în jandarmii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru asigurarea ordinii în timpul protestului, provocându-le acestora suferinţe fizice. Prin acţiunile lor violente, inculpaţii au  tulburat ordinea şi liniştea publică“, arată procurorii.
Ei mai spun că asupra unora dintre inculpaţi au fost găsite obiecte periculoase (cuţite, bricege) care erau interzise a fi deţinute într-o astfel de adunare publică.

Procurorii de caz i-au pus sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, pe Andrei Cătălin Pavel, Alin Alexandru Iancu, Robert Liviu Iancu şi  Milan Miroslav Raşcov.
Pentru ceilalţi patru incupaţi, anchetatorii au solicitat Judecătoriei Sector 1 Bucureşti arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, propunere admisă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite