Dosarul pensionărilor fictive. Asistentele erau încântate când primeau şpaga: „Nu le-am văzut niciodată aşa, maimuţele!”
0Trei persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor făcute marţi la spitalele "Dimitrie Gerota" şi "Colentina", la Casa de Pensii Sector 1 şi la alte zece adrese din Bucureşti, într-un dosar privind falsificarea a 174 de scrisori medicale, în vederea pensionării contra cost a unor persoane perfect sănătoase
Un simplu referent - registratură de la Spitalul de Urgenţă „Dimitrie Gerota” Bucureşti, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor de Interne a reuşit, în acest an, să pensioneze pe caz de boală, 155 de persoane perfect sănătoase. Totul cu ajutorul unor acte false şi sub ochii şi uneori cu ajutorul câtorva dintre şefii săi. Patricia - Cristina Dincă (40 de ani) avea acces la baza de date a spitalului, la acte medicale necompletate şi la ştampila unităţii medicale. Aşa a ajuns să completeze zeci de scrisori de externare - cu perioade fictive de internare, sau diagnostice medicale nereale, în schimbul unor sume de bani, susţin procurorii.
Alte două intermediare îi făceau rost de clienţi: Vasila Laţiu (58 de ani) şi Daniela - Victoriţa Pavel (40 de ani). Acum cele trei sunt în centrul celei mai recente anchete de corupţie a procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General.
„Nu le-am văzut niciodată aşa, maimuţele!”
Practic, ancheta a pornit de la o sesizare a ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care au stabilit că persoane care nu au călcat niciodată în spital s-au pensionat pe caz de boală după ce au fost internate fictiv la „Dimitrie Gerota”. În cel mai scurt timp s-a întocmit un dosar penal, iar cele trei suspecte au fost puse sub monitorizare. În doar câteva săptămâni de filaj poliţiştii au descoperit o adevărată reţea, în care ar fi implicate asistente şi medici de la mai multe spitale din Bucureşti şi funcţionari de la Casa de Pensii a Sectorului 1.
De altfel, din interceptările telefonice şi ambientale reiese cum intermediarele râdeau de setea de şpagă a cadrelor medicale pe care le mituiau pentru a obţine „boli grave” pentru clienţii lor. „Erau aşa de încântate...Doamne! Dar nu le-am văzut niciodată aşa, maimuţele! Pe cuvânt! Cred că n-avusese clientelă! He-he. Era asistenta în stare să mă ia în braţe, nu aşa! Vă spun, chiţăie toată lumea peste tot! Deci cum chiţăim noi, chiţăie şi ele! He-he-he!”, le povestea amuzată Victoriţa Pavel prietenelor ei.
5000 de lei pentru o pensionare
În timpul anchetei, mai mulţi „pacienţi” au recunoscut că au dat mită pentru a se pensiona pe caz de boală. Este şi cazul Laurei care a povestit procurorilor că a plătit aproximativ 5.000 de lei pentru mai multe concedii medicale şi pentru o pensionare. Ea a fost internată fictiv atât la „Dimitrie Gerota”, dar şi la „Bagdasar-Arsenie”: „Am fost cu Vasila Laţiu în spitalul <<Bagdasar>> la secţiile <<Neurologie>>, <<Medicină Internă>> şi <<Pneumologie>> precum şi în spitalul <<Hyperion>> secţia <<CT>> şi <<Radiografie>>. În toate aceste locuri Vasila Laţiu fie intra înainte în cabinet pentru a discuta cu cadrele medicale, ori intra împreună cu mine”, arată martora. După ce a trecut prin toate comisiile, Laura a primit decizia medicală de pensionare pentru gradul III de handicap.
„Sunt sănătos!”
Un alt martor, Marian Viorel, care încerca de mai multe luni să se pensioneze a fost „agăţat” de Vasila Laţiu pe holuri la spitalul „Alexandru Obregia”. După ce a plătit 2.000 de lei a fost internat fictiv, câte 4-5 zile, la „Dimitri Gerota”. „Recunosc că nu am acele afecţiuni psihice şi nici nu am fost internat, aşa cum se menţiona în cele două scrisori medicale”, a mărturisit bărbatul în faţa procurorilor.
La dosar sunt şi interceptări care arată cum Laţiu discuta despre preţul pensionărilor ilegale. Astfel, într-o convorbire cu un bărbat care voia să-şi pensioneze mama pe caz de boală, Laţiu explică preţul ca la piaţă: „Totul încadrat în suma de 5.000 de lei. Alo!.. Păi, la revizuire, puiu’ lu’ mama, după doi ani poate să-i dea nerevizuibil, ştii?....Dar atunci nu o să coste atât. Atunci o s-o coste o pensie de-a ei. Nu, nu costă atât. Şi atunci tre’ să dea. Să facă actele, să dea”.
Flagrantul delict
La începutul acestei săptămâni, procurorii au organizat un flagrant delict în acest caz. Cu acea ocazie, Cristina Dincă a fost filmată când s-a întâlnit cu Victoriţa Pavel şi i-a dat mai multe scrisori de externare şi acte medicale. În schimb a aprimit 500 de lei şi, pe o foaie, diagnostice şi numele persoanelor cu datele de identificare. Toate acestea au fost găsite la percheziţii. Anchetatorii le-au reţinut ieri pe cele trei femei şi cer arestarea preventivă pentru 30 de zile, dar ancheta este abia la început.
Potrivit unor surse judiciare în acest caz mai sunt cercetate două asistente medicale: Ileana Barabaş de la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti şi Suzana Mican de la Policlinica Spitalului Colentina din Bucureşti.
"Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii sunt în măsură să lezeze ordinea socială, respectul şi încrederea opiniei publice în actul medical, având în vedere faptul că acesta nu se realizează în fapt", Denisa Cristodor, procuror