Dosarul„ Microsoft II”: Curtea Supremă a respins  cererile şi excepţiile invocate de Valerian Vreme şi a decis începerea procesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valerian Vreme FOTO: Adevărul
Valerian Vreme FOTO: Adevărul

Judecata în dosarul  „Microsoft II”,  în care fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Valerian Vreme este acuzat  de abuz în serviciu, poate începe. Curtea Supremă a respins  ca nefondate cererile şi excepţiile invocate de politician. Decizia poate fi contestată.

„Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Vreme Valerian. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, privind pe inculpatul Vreme Valerian, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. În temeiul art. 348 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 207 alin. 4 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Vreme Valerian (...), măsură pe care o menţine pe o perioadă de 60 de zile începând cu data de 14 noiembrie 2017 până la 12 ianuarie 2018. Dispune emiterea adreselor prevăzute de art. 215 alin. 5 Cod procedură penală. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare, în ceea ce priveşte soluţia privind menţinerea măsurii preventive”, este minuta Curţii Supreme. 

Acuzaţiile DNA

Valerian Vreme a fost trimis în judecată pe 13 septemerie pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.  D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro.

Ulterior, în acelaşi context, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 de euro. "Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG", menţionează procurorii.

DNA mai precizează că a fost instituit sechestru asupra unor imobile ale fostului ministru. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de menţinere a măsurilor dispuse. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite