Dosarul Gala Bute. Elena Udrea scapă de arestul la domiciliu. Procurorii au cerut control judiciar pentru deputat
0Elena Udrea a scăpat de arestul la domiciliu impus în dosarul „Gala Bute”. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au luat în discuţie, marţi, contestaţia acesteia împotriva deciziei prin care i-a fost prelungită măsura. Inclusiv procurorii au cerut instanţei ca deputatul să fie judecat sub control judiciar. Timpul petrecut în arest la domiciliu, ca şi cel petrecut în arestul Poliţiei se scade din pedeapsa finală dată de judecători.
UPDATE Elena Udrea va fi cercetată sub control judiciar în dosarul "Gala Bute", după ce judecătorii de la instanţa supremă nu au prelungit arestul la domiciliu impus în cazul ei, decizia în acest caz fiind definitivă.
Judecătorii de la Curtea Supremă au avut pe rol un dosar ce viza verificarea măsurii preventive în cazul Elenei Udrea. În primă instanţă, în acest caz s-a decis ca fostul ministru să fie arestat în continuare la domiciliu. Această decizie a fost contestată de Udrea.
La termenul de marţi, procurorul DNA, prezent în sala de şedinţă, nu şi-a mai susţinut pledoaria în sensul arestării la domiciliu a Elenei Udrea, ci a cerut judecătorului să admită solicitarea ei de a fi cercetată sub control judiciar.
Asta pentru că pe 7 mai, Curtea Constituţională (CC) a decis că dispoziţiile articolului 222 din Codul de procedură penală încalcă legea fundamentală, întrucât nu este precizată durata maximă a arestului la domiciliu în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă.
În acest context, reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat cercetarea sub control judiciar a Elenei Udrea, întrucât, la momentul publicării motivării deciziei de către Curtea Constituţională, ar fi existat posibilitatea ca fostul ministru să fie judecat în stare de libertate, fără a avea vreo măsură restrictivă.
UPDATE De o lună şi jumătate, fostul ministru al Turismului nu are voie să-şi părăsească locuinţa aflată într-un cartier de lux de lângă Bucureşti. Anterior, ea s-a aflat în arest preventiv timp de trei luni fiind închisă atât în Arestul central al Poliţiei, cât şi la penitenciarul Târgşor.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, pe 21 aprilie, să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Rudel Obreja, Ion Ariton, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.
Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv a Organizaţiei Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja.
Procurorii mai precizează că Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Obreja.
Udrea, cercetată într-un al treilea dosar penal
Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cornel Resmeriţă şi Cristofor Alin Condoiu pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şi faţă de Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean şi Miron Lupulescu pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.
De asemenea, pentru infracţiunile de spălare a banilor şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute în sarcina Elenei Udrea, cauza a fost disjunsă şi continuă cercetările.
Elena Udrea, cercetată şi în dosarul „Microsoft”
În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Udrea cere protecţie sporită la Penitenciarul Târgşor, după ce a primit o scrisoare de ameninţare