Dosarul ANRP: Martorii susţin că afaceristul Horia Simu i-a mituit pe procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Simu este judecat în dosarul ANRP
Horia Simu este judecat în dosarul ANRP

Doi martori cu identitate protejată au declarat, vineri, în faţa instanţei supreme, care judecă procesul ANRP, că omul de afaceri Horia Simu ar fi dat bani procurorilor ca să închidă un dosar. De aceea,  DNA a cerut audierea fostului procuror-şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu.

Fostul procuror-şef adjunct al DIICOT ar fi infirmat de două ori soluţia în dosarul Cuprom, la care martorii au făcut referire. Avocatul Alinei Bica s-a opus cererii pe motiv că DNA ar continua urmărirea penală în timpul judecăţii, ceea ce încalcă principiul separaţiei puterilor, instanţa urmând să se pronunţe.

Primul martor cu identitate protejată, audiat prin videoconferinţă, dar cu blurarea imaginii şi distorsionarea vocii, a fost Cezar Danilescu, numele fiind fictiv.

„Am fost în apropierea lui Horia Simu când el relata despre un dosar al DIICOT ce a fost redeschis în 2015. Domnul Horia Simu a menţionat că nu îşi face probleme privind acel dosar pentru că totul e rezolvat. Atunci mi-a menţionat că totul e rezolvat, a făcut un gest cu mâna din care reieşea că a dat ceva. Nu a menţionat dacă a dat o sumă de bani sau altceva, dar a clarificat că urma ca dosarul să fie închis. Nu a menţionat numele vreunei persoane. Era vorba despre dosarul mai vechi de trei sau patru ani administrat de DIICOT în care era cercetat împreună cu alte persoane din apropierea Cuprom. Managementul SC Cuprom SA era vizat în acel dosar. Horia Simu a făcut referire la faptul că a dat ceva raportat strict la gestul său cu mâna“, a spus martorul, citat de News.ro.

„Discuţia a avut loc o singură dată, dar a rezultat că Horia Simu nu-şi face griji cu privire la acel dosar. La începutul verii lui 2015 a avut loc această discuţie. Acum mă refer la discuţia din 2015. În trecut e posibil să mai fi avut discuţii cu el pentru că din ce ştiu dosarul are o vechime de patru-cinci ani. Se referea la procurorii care sunt implicaţi în cazul respectiv, dar nu-mi amintesc nume la acest moment“, a continuat martorul.

A urmat audierea celui de-al doilea martor cu identitate protejată, tot un bărbat, deşi magistraţii au ales pentru el numele fictiv Ileana Petre.

„Auzisem de cercetările pe care le făcea DIICOT în legătură cu societatea Cuprom. Ştiam că dosarul se închisese o dată cu NUP. În primăvara anului 2015 am aflat că s-a redeschis dosarul. La o discuţie ulterioară cu domnul Simu, dumnealui nu s-a arătat îngrijorat la redeschidere. A zis că a vorbit cu procurorii şi că se va rezolva ca data trecută. O să se închidă“, a spus martorul.

El a insistat că Simu s-a referit strict la procurori. „Arăt că Horia Simu a folosit cuvântul procurori când s-a referit la persoanele ce vor ajuta la închiderea dosarului. Horia Simu a precizat că a dat suma de bani, dar nu a precizat momentul efectiv în care a dat aceşti bani sau ce sumă. Nu a spus verbal că a dat bani, dar a făcut acel gest clar că s-au dat bani. Nu a nominalizat pe nimeni şi nici nu a rezultat din discuţie că dosarul va fi rezolvat prin intermediari sau nu“, a mai spus martorul cu identitate protejată.

Instanţa a rămas în pronunţare asupra cererilor vizând noile probe, următorul termen fiind fixat pentru 25 noiembrie, la ora, 9.00.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, trimis şi el în judecată pentru dare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite