Dosarele "baştanilor" au fost muşamalizate la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarele "baştanilor" au fost muşamalizate la Parchet
Dosarele "baştanilor" au fost muşamalizate la Parchet

Rromii cu mulţi bani, care îşi spun "baştani", preiau vilă după vilă în centrul Timişoarei, terorizând proprietarii pentru a-i convinge să vândă foarte ieftin. Plângerile penale depuse

Rromii cu mulţi bani, care îşi spun "baştani", preiau vilă după vilă în centrul Timişoarei, terorizând proprietarii pentru a-i convinge să vândă foarte ieftin. Plângerile penale depuse împotriva acestora primesc însă, întotdeauna, neînceperea urmăririi penale.

I-a filmat și le-a făcut site

Baștanii și-au creat un mod de operare simplu. "Cumpără cel mai ieftin apartament din clădire, în care introduc apoi o familie săracă din clan. Aceasta face viaţa vecinilor un infern pentru a-i determina să vândă cât mai ieftin. Au fost zeci de sesizări, însă nu s-a putut face nimic pentru că nu se puteau proba faptele", explică un ofiţer superior din Poliţia Timiş.

Vladimir Voiasciuc, proprietarul unei săli de fitness aflate într-o clădire pe care au pus ochii baștanii, este primul timișorean care a reușit să adune dovezi pentru a demonstra cum operează rromii. Voiasciuc a filmat, fotografiat și înregistrat audio scandalurile provocate de rromi, după care a conceput un site pe internet, www.nusuntcarnat.com, unde a postat aceste dovezi. În același timp, timișoreanul a pus la dispoziția poliției probele, fiind deschise vara trecută mai mute dosare penale, la cererea expresă a prefectului de Timiș, Ovidiu Drăgănescu.

Pistolul și sabia nu sunt amenințări reale

"După un an de la începerea anchetelor, Parchetul îi scoate basma curată pe ţigani. Este revoltător", a declarat Voiasciuc. Acesta a primit până acum şapte rezoluţii în care Parchetul Judecătoriei Timişoara dispune neînceperea urmăririi penale pentru toate faptele. "A fost ameninţat că dacă nu părăseşte spaţiul îi va trage patru gloanţe în stomac sau îi va tăia capul cu sabia, îi va incendia autoturismul şi va distruge imobilul prin incendiere", se arată în ultima rezoluţie prin care procurorii îl scot basma curată pe baştanul Ioan Grobowski.

"Ameninţările formulate de Ioan Gribowski nu au fost puse în aplicare de acesta, deşi avea posibilitatea de a o face (...)", se arată în rezoluția semnată de procurorul Ciprian Dorobanțu. "Este o bătaie de joc. Nu au audiat niciun martor, dar susţin că au făcut-o. Voi sesiza Consiliul Superior al Magistraturii", a declarat Voiasciuc. Rezoluțiile de NUP pot fi desființate însă numai în instanță. Voiasciuc spune că e decis să dea în judecată Parchetul pentru a cere redeschiderea anchetei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite