Deputatul Nicolae Păun, arestat preventiv în dosarul „Partida Romilor“. „Eu sunt ţiganul din Ferentari, Mădălin Voicu este din familia Cantacuzino”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Eduard Enea
Foto: Eduard Enea

Judecătorii de la ÎCCJ au pronunţat decizia în privinţa deputatului Nicolae Păun: arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanţa supremă a admis cererea procurorilor DNA, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri şi spălare de bani prin derularea a două proiecte cu finanţare europeană de către asociaţia Partida Romilor. Acesta a declarat că i se pare nedrept să fie singurul arestat, iar Mădălin Voicu să fie în stare de libertate.

UPDATE  Parlamentarul Nicolae Păun susţine că nu a avut niciun amestec în dosarul „Partida Romilor”, subliind că a predat toate responsabilităţile celor competenţi. Acesta s-a arătat deranjat de faptul că este singurul arestat, aducându-i în discuţie pe Mădălin Voicu şi pe Doina Tudor. 

„Eu nu am lucrat nicio secundă la niciun proiect, la niciun program. Nu am fost angajat la Partida Romilor. Am obţinut două proiecte cu finanţare europeană şi am delegat toate competenţele echipelor de management. Eu nu sunt nici economist, nici contabil, nici nimic. Dacă au fost semne de deturnare de fonduri înseamnă că autoritatea de management a greşit”, a declarat acesta la scurt timp după ce a fost emis mandatul de arest preventiv. 

„Îl avem pe Mădălin Voicu care e în stare de libertate, iar eu, care nu am lucrat niciodată, trebuie să fiu arestat 30 de zile. Am înţeles că e an electoral şi eu încurcam şi aşa trebuie să stau 30 de zile. S-ar putea să stau chiar 90 de zile. Oare cum dorm ei în seara asta când ştiu foarte bine că eu n-am luat un leu de la Partida Romilor? Eu, ţiganul din Ferentari, trebuie să merg în arest preventiv, domnul Mădălin Voicu, care e din familie de Cantacuzino trebuie să stea acasă, doamna Doina Tudor are control judiciar. Alţii n-au nicio măsură, iar eu le trag pe toate. Mădălin Voicu nu este în arest pentru că este iubit de Parlament, de lume. Eu nu m-am prezentat în Parlament ca să nu se lase loc de interpretare că cer colegilor clemenţă”, a mai adăugat acesta. 

Nicolae Păun a recunoscut că interceptările făcute publice sunt reale şi a anunţat că se va retrage din Parlament. 

ÎCCJ a emis un mandat de arestare de 30 de zile pe numele deputatului Nicolae Păun, preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor ”Pro Europa”, urmărit penal pentru fapte de corupţie în legătură cu derularea unor proiecte cu fonduri europene.

Joi, Păun a fost scos încătuşat din sediul DNA şi dus la arest. El a fost prezentat instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă. Deputatul a ajuns joi la DNA, fiind citat de procurori după ce miercuri, deputaţii au aprobat arestarea sa preventivă, iar în urmă cu o săptămână, reţinerea acestuia.

„Doresc să îmi cer iertare faţă de procurori, faţă de instituţia din care fac parte, că am avut ieşiri care nu mă definesc! Erau doar simple vorbe spuse la supărare - aşa cum se întâmplă oricui - scoase dintr-o conversaţie telefonică între prieteni, care a avut loc cu multe luni în urmă, fără să bănuiesc - ca orice om nevinovat - că am telefonul ascultat!”, a arătat marţi Nicolae Păun.

Potrivit DNA, Păun ar fi avut următoarea conversaţie cu Mădălin Voicu, cercetat şi el în acelaşi dosar.

PĂUN  NICOLAE: Nu avem nimic de ascuns ...[foloseşte cuvinte obscene - n.n]...Auzi, măi? Fac câţiva ani de viaţă, de pârnaie, da’ să moară copiii mei, cānd ies afară, dacă nu, dau două cuţite īn gât la procurori şi mă p.. pe ei……..

DNA a cerut încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu pentru obţinerea unor sume de bani în urma derulării, în condiţii nelegale, a unor proiecte cu fonduri europene prin asociaţia Partida Romilor.

Camera Deputaţilor nu a aprobat cererea DNA privindu-l pe Mădălin Voicu, acesta fiind cercetat în libertate.

În acest caz, Păun este acuzat de evaziune fiscală, în formă continuată, de folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în formă continuată, de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă şi influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată.

Proiecte din bani europeni

Detalii noi apar în declaraţiile martorilor de la dosarul care a fost depus de procurori la Camera Deputaţilor, ataşate cererii de ridicare a imunităţii în cazurile deputaţilor Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD).

Potrivit acestora, sute de romi au fost implicaţi fictiv în două programe derulate de Asociaţia Partida Romilor, coordonată de Nicolae Păun, şi finanţate din bani europeni. Este vorba de proiectele „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”.  

În acest caz, prejudiciul adus Comunităţii Europene este de 24.220.396 de lei, iar bugetului de stat – care a fost cofinanţator,  de 3.030.312 de lei. În esenţă, proiectele urmăreau ca  6.000 de romi sau şomeri din zone defavorizate să participe la cursuri de calificare în diverse meserii (florar, bucătar, lucrător construcţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist etc.). De asemenea, ONG-ul urma să ajute la crearea unor locuri de muncă. 

Numai că iniţiatorii proiectului au tocat fondurile europene, susţin anchetatorii. Cea mai mare parte din bani a fost direcţionată către colaboratorii ONG-ului, sub formă de salarii. La rândul lor, angajaţii întorceau Asociaţiei o parte din banii primiţi, sub formă de donaţii. 

Romii şi „antreprenoriatul social“

Potrivit documentelor de la dosar, mai mulţi romi s-au trezit că figurează în actele oficiale că ar fi urmat 

cursuri de formare profesională, deşi în realitate nu au semnat formularele de participare şi nici nu auziseră de Asociaţia Partida Romilor. Ei au arătat în declaraţiile date la DNA că nici măcar nu aveau cum să semneze solicitările, deoarece sunt analfabeţi. De altfel, romii au semnat mărturia dată în faţa procurorilor cu amprenta. 

Iulian Paraschiv, managerul proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, îi vorbea lui Nicolae Păun într-o discuţie telefonică despre aceste detalii: „Că nici ei nu înţeleg şi că erau ăştia îmbrăcaţi prin fuste pe acolo şi întreba de antreprenoriat social. Şi ea le-a zis, dom’le, da întrebaţi de antreprenoriat social pe ăştia? Păi, ăştia nu ştiu, se sperie dacă le spuneţi asta. Păi, dacă ăia nu ştiu să se iscălească...!”, confirma şi Păun. 

Au fost şi romi care şi-au dat seama că la mijloc este o escrocherie. Unul dintre liderii lor l-a sunat pe Nicolae Păun să-i spună că soţia sa figurează ca angajată la Partida Romilor, deşi nu este adevărat, şi i-a cerut bani pentru a nu vorbi public despre asta. Reacţia lui Nicolae Păun a fost virulentă. „Atât de nesimţit şi de obraznic! Ciorile astea nesimţite, nu ai văzut aşa ceva! Zici că să stai şi să le faci bine, şi să alergi să le faci bine, să le fie bine, şi uite!”, îi spunea Păun unei colaboratoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite