Democraţia şi terorismul în liber acces

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Astăzi terorismul este în liber acces”, a spus ministrul de interne Bernard Cazneuve la prezentarea unui proiect de lege antiterorism în Adunarea naţională a Franţei (Assemblée nationale). Un cal troian made în Europa.

Franţa şi-a făcut impecabil temele de politică internaţională invitând 30 de ţări la conferinţa despre Irak şi noul tip de terorism incarnat de Statului islamic, care a avut loc la Paris pe 15 septembrie. Au participat cele cinci ţări membre permanente în Consiliul de securitate al ONU, vreo zece ţări arabe şi a lipsit Iranul. Rusia şi SUA au stat şi ele la aceeaşi masă - ca membre permanente - , în faţa a ceea ce în sfîrşit pare a se contura drept grav pe o agendă geopolitică cît de cît comună. În urma conferinţei de la Paris, rezoluţia comună prevede un „sprijin militar adecvat” acordat Irakului, nu şi Siriei, în condiţiile în care Statul Islamic în progres continuu a ras cu buldozerele graniţele dintre cele două ţări.

Incontestabil, Parisul cîştigă puncte simbolice importante prin determinarea unei reflecţii şi a unei poziţionări internaţionale comune faţă de terorismul islamic. Dar Franţa, ca şi alte ţări europene, Belgia sau Marea Britanie, sunt confruntate cu o urgenţă practică, din propria curte: să găsească şi o cale legală şi eficientă pentru a opri hemoragia de jihadişti cu paşaport ...european. Din 2012, Franţa ar fi „furnizat” aproximativ 1000 de jihadişti, între cei care operează astăzi în Irak şi în Siria, după afirmaţiile lui Jean-Charles Brisard, consultant internaţional în materie de terorism, intervievat de Le Figaro. Există filiere şi site-uri internet care racolează tineri (francezi, belgieni, etc.) pentru a-i ajuta să se „şcolească” în Siria, să devină jihadişti capabili inclusiv să decapiteze occidentali în faţa unei camere de filmat (ceea ce-i transformă cu succes din călăi siniştri în terorişti-eroi, agenţi de propagandă jihadistă). Un fel de cal troian produs în Europa de terorismul în liber acces.

Există voci de politicieni care fac looby ca măsurile de combatere a unor astfel de potenţiali terorişti, care pleacă din Europa să înceapă simplu cu retragerea paşaportul UE, şi de fapt a identităţii lor de locuitori liberi, în alegeri şi în mişcare, ai unui continent democrat. Specialiştii în drept sar în sus şi contraargumentează: nu poţi condamna o persoană pentru ce presupui că o să facă, pentru intenţiile sale, pentru ce n-a făcut încă. Intenţia unui european de a deveni jihadist trebuie probată prin sînge...

Democraţia, care a învins fascismul, nazismul şi comunismul, va învinge ea şi islamismul”, spune un cititor optimist pe forumul unui cotidian francez.  

Cu speranţa că democraţia, în privinţa terorismului islamic, nu e propriul său cal troian.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite