Decizie definitivă în dosarul „Case pentru generali“: Corneliu Dobriţoiu, un an de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a pronunţat, marţi, decizia definitivă în dosarul "Case pentru generali", fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu rămânând cu pedeapsa iniţială, de un de închisoare cu suspendare.

Instanţa a menţinut, în esenţă, sentinţa dată pe fond, cu o modificare în ceea ce îi priveşte pe Francisc Radici şi Constantin Năstase, care nu mai sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii.

În plus, se menţin sechestrele pe apartamentele care nu au fost vândute încă, iar contractele semnate pentru locuinţele subvenţionate au fost anulate.

La ultimul termen de judecată, procurorii au cerut pedepse cu executare pentru fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi pentru alţi zece generali şi colonei acuzaţi că şi-au cumpărat locuinţe de la MApN, la preţuri subvenţionate.

Pe 18 aprilie, magistraţii de la ICCJ au terminat de judecat dosarul "Case pentru generali" şi au precizat că sentinţa urma să fie anunţată pe 4 mai, dar pronunţarea a fost amânată pentru 24 mai.

Anchetatorii au susţinut, în faţa instanţei supreme, că modalitatea de comitere a faptelor, perseverenţa şi calităţile inculpaţilor impun stabilirea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate.

“Pedepsele lui Dobriţoiu şi ale celorlalţi inculpaţi sunt mici. Instanţa a avut în vedere comportamentele bune ale inculpaţilor. Aceste aspecte nu îndreptăţeau instanţa să scadă pedepsele. Vorbim de comportamente fireşti în calitatea lor de militari, de asta sunt răsplătiţi prin avansarea în grad, dar nu constituie circumstanţe atenuante. Majoraţi pedepsele cu mult peste cuantumul minim! Modalitatea de comitere a faptelor, perseverenţa şi calităţile inculpaţilor impun stabilirea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate”, a susţinut procurorul în faţa celor cinci judecători de la ICCJ.

Avocatul lui Corneliu Dobriţoiu a spus că probele fizice depuse de procurorii DNA, respectiv cele două contracte ale acestuia, au stat iniţial la baza a patru acuzaţii juridice. Pentru două dintre fapte, instanţa de fond a constatat intervenirea prescripţiei speciale, respectiv pentru faptele de fals intelectual şi fals în acte.

În ultimul cuvânt, inculpaţii au spus că se consideră nevinovaţi şi au cerut judecătorilor să dispună achitarea lor.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei au fost trimişi în judecată, în septembrie 2013, în dosarul privind cumpărarea unor locuinţe de serviciu în baza unor declaraţii false. 

În martie 2015, Dobriţoiu a fost condamnat,  de ICCJ, la un an de închisoare cu suspendare, Francisc Radici şi Constantin Năstase au primit câte o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare, iar Floarea Şerban şi Traian Pigui au fost achitaţi.

Pedepse au fost dispuse şi pentru ceilalţi inculpaţi: Gheorghe Rotaru, Gheorghe Gonciaruc şi Mihaela Matei - un an şi şase luni cu suspendare, Ionel Vizitiu şi Sergiu Medar - un an cu suspendare, Corneliu Duţă - un an şi două luni cu suspendare. 

De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Duţă - 280.934 lei, Francisc Radici - 239.255 lei, Constantin Năstase - 230.040 lei, Floarea Şerban - 140.586 lei, Gheorghe Rotaru - 175.215 lei, Gheorghe Gonciaruc - 59.124 lei, Mihaela Matei - 45.514 lei, Corneliu Dobriţoiu - 15.846 lei, Ionel Vizitiu - 12.866 lei şi Sergiu Medar - 8.286 lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite