Daniel Morar: Cât timp am fost la DNA, nu am respectat protocolul semnat în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în prezent judecător la Curtea Constituţională a declarat, în referinţă la desecretizarea protocolului de colaborare SRI-DNA, că în perioada în care el s-a aflat la conducerea Direcţiei protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.

Fostul procuror şef a afirmat că, în perioada august 2005-octombrie 2012 în care s-a aflat la conducerea DNA, deşi au existat unele tatonări pentru încheierea unui protocol între DNA şi SRI, poziţia acestuia a fost împotriva necesităţii unui astfel de protocol de colaborare. 

„Am susţinut însă în discuţiile avute că nu sunt necesare întocmirea şi semnarea unui astfel de protocol de colaborare, întrucât regulile privind instrumentarea unui dosar penal sunt cuprinse în întregime în Codul de procedură penală (...) iar, atribuţiile serviciilor de informaţii legate de cercetarea infracţiunilor care cad în competenţa DNA sunt limitate, potrivit legii, strict la sesizarea procurorilor competenţi atunci când din activitatea proprie serviciului rezultă date şi indicii cu privire la pregătirea sau comiterea unor asemenea infracţiuni”, a declarat Daniel Morar într-un interviu acordat jurnalistei Sorina Matei

Morar a menţionat însă faptul că deşi a primit documentul clasificat, i-a transmis Laurei Codruţa Kovesi că nu va aplica şi nu va respecta protocolul.

"La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror şef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ şi SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat şi care a apărut în spaţiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoştinţa lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei.", a completat Morar.

Fostul şef al DNA a declarat că deşi „fiecare sesizare a SRI era însoţită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informaţiilor cuprinse în sesizare”, acesta, în calitate de şef al instituţiei le-a comunicat procurorilor şefi de secţie existenţa acestui protocal „dar pe care îl vom ignora şi, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI”.

„Prin urmare, toate sesizările primite de la SRI, atât cele care nu au avut potenţial de valorificare, cât şi cele care au fost valorificate în sau prin întocmirea unor dosare penale, au fost arhivate, conform procedurii interne DNA în vigoare în acel moment, din dispoziţia procurorului de caz, la Compartimentul de documente clasificate, fără realizarea informării prevăzute la art.6 din Protocol”, a declarat Daniel Morar.   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite