Daniel Machado sau Nicolae Gheboşilă: cum au câştigat şase români milioane de dolari pe eBay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rulota fictivă vândută de români pe site-urile de specialitate
Rulota fictivă vândută de români pe site-urile de specialitate

Pe 1 octombrie, o persoană din statul american Massachusetts a primit un răspuns la e-mailul pe care l-a dat în urma unui anunţ pentru o rulotă Fleetwood Storm din 1997, vândută cu 8.200 de dolari, jumătate din preţul normal. Nu ştia că urma să fie victima unei înşelăciuni.

Mailul suna cam aşa. „Rulota a fost a soţului meu şi a iubit-o foarte mult. El a murit în Irak acum câteva luni. Îmi aminteşte de el şi vreau să o vând cât mai rapid posibil. Sunt o mamă singură cu doi copii şi am probleme cu banii, aşa că vreau să o vând rapid“. 

Cumpărătorul a primit un mail de la o adresă de eBay Motors, cu logoul firmei. Conţinea o factură şi instrucţiunile pentru transferul de bani către un cont de la Citibank. La o zi după ce a făcut acest transfer, românul Nicolae Gheboşilă îşi folosea contul de Yahoo pentru a da instrucţiuni asociaţilor din SUA, care urmau să-i trimită partea cuvenită din înşelăciune, scrie site-ul Ars Technica.

În urma unor asemenea mişcări, românii au câştigat 3 milioane de dolari, cu anunţuri pe eBay, Cars.com şi AutoTrader.com. Ars Technica a obţinut documentele de la Curtea de Justiţie din districtul de est din New York şi au aflat detalii despre infracţiunile făcute de şase români, împreună cu un complice albanian. 

Ce aflăm? Au folosit holograme avansate pentru a crea paşapoarte false de spania, Slovacia sau Olanda. Paşapoartele aveau pozele complicilor, dar aveau nume false. E-mail-urile lor aveau logourile de la Amazon, eBay sau alte companii de încredere. Rapoartele lor păreau venite de la dealeri de încredere, iar site-urile create pentru autenticitatea infracţiunii păreau extrem de credibile. 

Schema lui Daniel Machado

După cum arată şi mailul de mai sus, românii se pricepeau la arta persuasiunii, dar unele lucruri erau extrem de evidente. Numele folosite erau generale, de tipul Stephen Wonder, iar reprezentanţele folosite pentru acoperirea înşelăciunii păreau reale, cum ar fi Neuer Daniel Machado Cars. 

Potrivit documentelor oficiale, românii reuşeau să vândă aceeaşi maşină de două ori, pe două site-uri diferite. În iunie 2011, Daniel Machado, pseudonimul unuia dintre infractori, a vândut pentru 10.000 de euro un Lexus GX 460 pe AutoTrader.com. Trei luni mai târziu, aceeaşi maşină era vândută pentru 42.900 de dolari pe Cars.com. 

Urmele românilor pe internet

Pentru a nu atrage atenţia, banii erau folosiţi pentru cumpărarea de produse de lux, cum ar fi ceasuri Audemars Piguet originale. Acestea erau trimise românilor, iar aceştia le vindeau. De asemenea, românii au primit 18.000 de dolari în interiorul unei boxe audio. 

Cum arătau site-urile românilor? Un exemplu poate fi văzut aici, pe un site în limba rusă. De asemenea, o altă reclamă este pentru o rulotă. Aceeaşi rulotă care a fost vândută de „Mary“, văduva din Irak. 

Victimele care au depus plângeri pe site-urile FBI au fost păgubite în toal cu aproape 7 milioane de dolari, din aprilie 2011 până în octombrie 2012. 

Şase români şi un albanez sunt în spatele afacerii

Cei şase români, precum şi un albanez aflat deja în închisoare, cu vârste între 30 şi 43 de ani, au fost inculpaţi în Statele Unite, care cer extrădarea lor, pentru fraudă electronică, spălare de bani şi falsificare de paşapoarte, potrivit AFP. În operaţiunea de arestare au fost implicaţi oficiali ai forţelor de ordine din SUA, România, Cehia şi Canada.

Românii arestaţi sunt Emil Butoi, Aurel Cojocaru, Nicolae Gheboşilă, Cristea Mircea, Ion Pieptea şi Nicolae Simion. Cei şase inculpaţi, împreună cu albanezul Fabian Meme, au fost arestaţi în Cehia.

Conform actului de acuzare dat publicităţii miercuri, cei şapte inculpaţi au publicat pe site-uri de cumpărături, cum ar fi eBay, Cars.com sau AutoTrader.com, numeroase anunţuri pentru maşini, motociclete, şalupe şi alte articole, cu preţuri cuprinse între 10.000 şi 45.000 de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite