Dan Voiculescu a fugit de dracu’ şi a dat de Completul 4. Cum poate el să-şi amâne procesul până se prescriu faptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin demisia de paradă din parlament, Dan Voiculescu şi-a prelugit procesul cu încă 10 luni
Prin demisia de paradă din parlament, Dan Voiculescu şi-a prelugit procesul cu încă 10 luni

După ce a evitat cât a putut Curtea Supremă de Justiţie, Dan Voiculescu a nimerit cel mai dur complet al aceleiaşi instanţe: Completul 4. Lista celor condamnaţi de acest complet conţine nume de parlamentari şi de miniştri

Dan Voiculescu a anunţat că astăzi la ora 14 va depune jurământul în faţa colegilor din Senat. Această mutare a senatorului Dan Voiculescu nu îl avantajează însă pe inculpatul Dan Voiculescu.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care este judecat pentru fapte de corupţie, îl pune în situaţia de a nu fi prea fericit cu noul mandat în Parlament.

În vara anului trecut el şi-a dat demisia din Senat tocmai pentru a scăpa de un complet dur al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de a beneficia de mai multe eventuale căi de atac şi pentru a prelungi cât mai mult procesul în care este judecat. 

Toate aceste strategii par să-i fi făcut mai mult rău decât bine. După ce a redevenit senator, dosarul său a revenit la Îbnalta Curte şi a nimerit la un alt complet de judecată cunoscut, Completul 4, poate cel mai dur la care loteria repartizărilor electronice îl putea trimite pe Dan Voiculescu. Completul format de judecătorii Ionuţ Matei, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan este recunoscut pentru duritatea cu care a soluţionat alte dosare cu nume celebre.

Mutări anterioare: tergiversare de 10 luni

Pe 25 iunie 2012, Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat pe motive străvezii: parlamentul nu i-ar fi luat în seamă măsurile pe care le-a propus el pentru combaterea evaziunii fiscale. Mutarea a fost clară, pentru a tergiversa procesul şi pentru a scăpa de un complet format din trei judecători duri: Corina Jîjîe, Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti, care devenise competent pentru a judeca cazul fostului senator.

Au urmat apoi şase termene de judecată la Tribunal, toate amânate din diverse motive, până când Dan Voiculescu a câştigat un nou mandat de senator la alegerile din 9 decembrie. Pe 20 decembrie, Tribunalul a constatat că inculpatul Dan Voiculescu a redevenit parlamentar, astfel că a trimis dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care devenise competentă să judece dosarul. Tocmai pentru a împiedica această revenire la Curtea Supremă, Dan Voiculescu a evitat să depună jurământul în calitate de senator. Însă acest lucru nu l-a ajutat prea mult, pentru că regulamentul Senatului este foarte clar: mandatul său de senator a fost validat de Biroul Electoral Central în urma alegerilor, iar faptul că nu a depus jurământul nu atrage lipsa calităţii de senator, ci doar nu îşi poate exercita mandatul. Aceste aspecte au fost consemnate şi de către judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, care au declinat competenţa.

Termen pe 25 aprilie

Repartizarea aleatorie făcută la cea mai înaltă instanţă i-a adus din nou dureri de cap lui Dan Voiculescu, de data asta poate chiar mai mari: dosarul a fost repartizat de către computer la completul de judecată numărul 4. Termen fixat: 25 aprilie. Dintr-un calcul simplu, prin aceste mişcări strategice, Dan Voiculescu a câştigat nu mai puţin de 10 luni preţioase, timp în care dosarul său s-a plimbat între instanţe, iar la Tribunal a avut parte doar de amânări.

Mutări în perspectivă: o nouă demisie din Senat

Termenul de prescriere al faptelor de care este acuzat Voiculescu este în 2018. Faptul că mai sunt cinci ani până atunci l-ar putea determina pe Dan Voiculescu să recurgă la noi tertipuri pentru a amâna termene şi a lungi cât mai mult procesul. Inculpatul mai are un as în mânecă pentru a câştiga timp în încercarea sa de a ajunge până la prescriere: o nouă demisie din Senat, caz în care dosarul ar reveni din nou la Tribunal. În acest fel, ar mai câştiga aproximativ trei luni (cât ar dura transferul dosarului de la instanţa supremă la Tribunal şi fixarea unui nou termen). Câştigul mai mare vine însă din obţinerea unei noi căi de atac, practic încă un proces. În situaţia actuală, ar avea o singură cale de atac, recurs la completul de cinci judecători. Dacă dosarul ar reveni la Tribunal, el ar avea două căi de atac: apel la Curtea de Apel şi recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce ar prelungi şi mai mult procesul.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Dan voiculescu poate candida din nou pe locul pe care el însuşi l-a vacantat prin demisie, întrucât nue xistă nici o interdicţie în acest sens. Caz în care dosarul merge iar la Înalta Curte – iar toată această operaţiune se poate repeta la nesfârşit, până survine prescrierea faptelor.

Dosarul ICA

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea ICA. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul firmei controlate de Dan Voiculescu, Grivco SA Bucureşti. Potrivit procurorilor, prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Completul 4, lista condamnaţilor celebri

Completul 4, format din judecătorii Ionuţ Matei, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan, l-a condamnat în vară pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare, sentinţă menţinută şi în recurs, acesta fiind încă în detenţie. Printre “victimele” celor trei judecători se mai numără:

* Deputatul PSD Mihai Sireţeanu, condamnat la doi ani cu suspendare pentru complicitate la încheierea unor contracte de căpuşare a fabricii de armament de la Mizil.

*Deputatul PDL Cosmin Mihai Popescu, condamnat la doi ani cu suspendare pentru favorizarea infractorului (Ionel Manţog) în “dosarul strămutaţilor de lux”.

* Fostul ministru PNŢ Ioan Avram Mureşan, condamnat la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

* Deputatul PDL Eugen Bădălan, condamnat la patru ani cu suspendare pentru fapte de corupţie în legătură cu înstrăinarea unor bunuri ale Armatei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite