Două cutremure s-au produs în Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Două cutremure s-au produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în judeţul Caraş-Severin, cel mai mare dintre acestea, ca magnitudine, având 4,8 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul seism a avut loc la ora locală 1.00 în ziua de sâmbătă, (ora 23 şi 04secunde UTC a zilei de vineri). Potrivit datelor publicate de INFP, epicentrul cutremurului a fost situat în regiunea Culoarului Timiş-Cerna, zona localităţii Teregova din judeţul Caraş-Severin.

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 4 km şi a avut magnitudinea de 4,8 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit destul de puternic în zona epicentrală, dar mişcarea seismica a fost resimţită, de asemenea, în mai multe judeţe din jur.

Al doilea cutremur, cu epicentrul tot în Caraş-Severin, a avut magnitudinea de 2,5 grade pe Richter şi s-a produs la 1.41.

Oraşele cele mai apropiate de epicentru sunt Caransebeş (30km), Reşiţa (34km), Oţelu Roşu (41km), Oraviţa (49km), Orşova (50km).

De asemenea, un cutremur cu magnitudinea de 3,4 pe scara Richter s-a produs marţi, la ora 11.24, în zona seismică Vrancea la o adâncime de 128 de kilometri. Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), seismul s-a produs la o adâncime de 128 de kilometri, iar cele mai apropiate oraşe au fost Focşani (37 de kilometri), Râmnicu Sărat (43 de kilometri), Mărăşeşti (46 de kilometri), Covasna (46 de kilometri) şi Târgu Secuiesc (57 de kilometri).

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine produs anul acesta în România a avut 5 grade şi s-a înregistrat la 29 martie, tot în zona seismică Vrancea.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ce trebuie să conţină kitul de urgenţă în caz de cutremur

Specialiştii spun că fiecare persoană trebuie să îşi pregătească un kit de urgenţă pe care să-l aibă la îndemână în cazul unui seism mai puternic. Printre lucrurile pe care trebuie să le conţină geanta de urgenţă se numără copii după actele familiei, apă şi trusa de prim ajutor.

INTERVIU Doctorul Raed Arafat: „Într-o situaţie de dezastru, sistemul va fi depăşit. Cine crede contrariul, greşeşte”

Activitatea seismică intensă din ultimele luni nu îi sperie pe specialişti, care spun că micile cutremure care au avut loc anul acesta în România nu prezintă un pericol imediat pentru ţara noastră. Însă în cazul unui seism puternic, sistemul medical bucureştean nu va putea face faţă unui dezastru.

Cel mai puternic cutremur care a afectat Bucureştiul a durat peste două minute. Capitala şi Marele Cutremur de la 1802

Calamităţile nu au fost străine Bucureştilor, cum nu au fost niciodată străine vreunui oraş din lume. Incendii, inundaţii, epidemii de ciumă sau cutremure, toate au făcut parte din peisajul istoric al Bucureştiului încă din cele mai vechi timpuri.

Istorie „zguduitoare“: cele mai puternice cutremure care au înspăimântat România

România este afectată episodic de cutremure a căror sursă majoră este zona epicentrală Vrancea. Aici se produc seisme la adâncimi de la 60 la 180 de kilometri, ce se resimt pe arii întinse.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite