Instanţa supremă a respins procedura simplificată cerută de patru inculpaţi din dosarul lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Eduard Enea
Liviu Dragnea FOTO Eduard Enea

Curtea Supremă a respins cererile de judecată în procedură simplificată în cazul a patru inculpaţi din dosarul lui Liviu Dragnea care şi-au recunoscut vinovăţia. Probele vor fi administrate în proces, iar dosarul acestora nu o să fie separat de acest proces.

UPDATE  Liviu Dragnea a fost aşteptat la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de mai mulţi contestatari, care i-au spus că este infractor.Întrebat de jurnalişti ce va face după ce instanţa supremă i-a respins contestaţia la executare în dosarul „Referendumul”, Liviu Dragnea a spus că merge în continuare la CEDO şi la Curtea Europeană de la Strasbourg, potrivit News.ro.
 
În acel moment, o femeie care stătea lângă el i-a spus: “Opriţi lichidarea mea de către SRI”. Alţi protestatari au început să strige: „Sunteţi un infractor, trebuie să staţi la puşcărie. Aţi văzut cum arată spitalele de stat? Aţi văzut că nu sunt medicamente?“.

“Ce-am furat eu? A spus instanţa în motivare că am furat vreun vot? Aţi citit motivarea? Instanţa a zis că n-am furat voturi. Am fost condamnat pentru că s-au încălcat prevederile legii protecţiei datelor personale. Asta-i motivarea, citiţi-o”, i-a răspuns Dragnea unui jurnalist prezent la instanţa supremă.

Surpriza: Nu vor fi judecaţi separat

Magistraţii au arătat că, la final, cei patru inculpaţi vor beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă dacă se adeveresc cele spuse de ei, după finalizarea cercetării judecătoreşti. Următorul termen este pe 23 mai, la ora 12.00, când vor începe primele audieri în acest caz - Floarea Alesu şi Olguţa Şefu.

Avocatul Bombonicăi Dragnea a cerut Curţii Supreme să nu le judece în procedură simplificată pe cele două secretare PSD care ar fi fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman. Acestea au recunoscut acuzaţiile procurorilor DNA.  În total, patru persoane şi-au recunoscut faptele şi cer sp fie judecate în procedură simplificată, pentru obţinerea unor condamnări reduse cu o treime.

Avocatul Bombonicăi Dragnea, Adrian Toni Neacşu, susţine că cele două sunt acuzate pentru complicitate la abuz în serviciu, în condiţiile în care clienta sa este acuzată de abuz în serviciu. El susţine că, mai întâi, ar trebui dovedită vinovăţia celui acuzat că a făcut infracţiunea, apoi a complicelui. Avocatul a arătat că în acest caz sunt doar probe testimoniale. Avocatul altui inculpat a cerut respingerea judecării în cazul tuturor celor patru inculpaţi. 

Şi-au recunoscut faptele

Primul chemat în faţă instanţei a fost Ionel Marineci. Acesta a ocupat funcţia de şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei şi este judecat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„Mi s-a adus la cunoştinţă integral situaţia de fapt, menţionată în rechizitoriu, ca fiind fapte pentru care am fost trimis în judecată. Îmi menţin cererea de judecare în procedura de judecată simplificată şi nu solicit administrarea altor probe, în afară celor de la urmărirea penală. Arăt că domnul avocat mi-a explicat ce înseamnă procedura simplificată, şi care sunt consecinţele acesteia”, a declarat Marineci.

Cel de-al doilea inculpat, Nicuşor Gheorghe, a ocupat funcţia de şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare şi este judecat tot pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

”Mi s-a adus la cunoştinţă acuzaţia, conform rechizitoriului. Îmi menţin solicitarea de a fi judecat în procedura simplificată. Recunosc integral şi necondiţionat faptele din rechizitoriu. Nu solicit probe, urmând ca soluţia să fie dată în baza probelor strânse la urmărirea penală”, a declarat Nicuşor Gheorghe.

Una din secretarele PSD, Adriana Botorogeanu, a ocupat funcţia de funcţionar public în cadrul DGASPC Teleorman şi este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual. Similar cu primii doi inculpaţi, Botorogeanu a dat o declaraţie de recunoaştere a acuzaţiilor.  Această este una dintre secretarele PSD care au fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman, potrivit DNA.

Anisa-Niculina Stoica a lipsit

Al patrulea inculpat care merge pe procedură simplificată este Anisa Niculina Stoica. Ea a lipsit însă la acest termen. Stoica este una dintre secretarele PSD, care au fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman, potrivit DNA.

Stoica a ocupat funcţia de funcţionar public în cadrul DGASPC Teleorman şi este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual.

Casca de inginer

Liviu Dragnea a fost marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a judecat un nou termen din dosarului de abuz în serviciu în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Mai mulţi protestatari i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea şi când acesta a ajuns la sediul instanţei supreme, iar unul dintre aceştia i-a oferit o cască de protecţie pe care scria “#Rezist” şi i-a spus că este un cadou pentru că ştie că este “inginer”.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

"În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite