Curtea de Apel Ploieşti cere CCR să analizeze constituţionalitatea Ordonanţei prin care a fost abrogată celebra OUG 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Ploieşti a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate privind OUG 14 din 2017 prin care a fost abogată OUG 13 dată în iarna anului trecut. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar în care este judecată Luiza Căzănescu, femeia de afaceri care a devenit celebră după ce i-a cerut fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache să fie ”bărbat de stat”.

Luiza Căzănescu, judecată pentru corupţie într-un dosar instrumentat de la DNA în care este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, a obţinut în instanţă sesizarea CCR care va trebui să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea OUG 14, cea prin care a fost abrogată OUG 13 din anul 2017.

Astfel, magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti au constatat „admisibilitatea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de inculpata apelantă Luiza Căzănescu a OUG nr. 14/2017, privind abrogarea OUG 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr 135/2010 privind Codul de procedura penală” şi au dispus sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate invocate.

Decizia  Curţii de Apel Ploieşti este definitivă, ea venind într-un dosar înregistrat în anul 2014, dosar în care au fost trimişi în judecată mai mulţi directori din cadrul fostei companii de asigurări ARDAF, alături de doi oameni de afaceri, între care şi Luiza Căzănescu, acuzată de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu.

În iarna anului 2016-17 Luiza Căzănescu, în calitate de participant la o dezbatere organizată la ministerul Justiţiei pe tema ordonanţei de modificare a codului penal îi cerea lui Florin Iordache să fie „bărbat de stat”. „Vă rog, domnule ministru, să fiţi bărbat de stat, să promovaţi aceste ordonanţe de urgenţă, să vă gândiţi la populaţie, să vă gândiţi că oamenii de afaceri români au fost distruşi şi li s-au înscenat dosare. Eu am avut 18 dosare civile şi 46 penale şi mi s-au încenat numai mizerii” declara atunci Luiza Căzănescu.

Căzănescu a fost condamnată de Tribunalul Dâmboviţa, în 15 iulie 2016, la trei ani şi două luni de închisoare, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Decizia nu a fost definitivă, recursul judecându-se, în prezent, la Curtea de Apel Ploieşti. Tot ea a atacat la Curtea de Apel Bucureşti OUG 14/2017 prin care a fost abrogată OUG 13 de modificare a codurilor penale, însă instanţa a respins în primă instanţă soliciarea de anulare a actului normativ.

În dosarul aflat pe rol la Curtea de Apel Ploieşti, Luiza Căzănescu, administrator al SC Luisa Casa de Modă SRL, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA la 3 decembrie 2010, alături de alte cinci persoane, acuzate şi ele de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2003 - octombrie 2005, inculpaţii Marius Daniel Pietricică, în calitate de director ARDAF Dâmboviţa, Marius Cristian Stan, în calitate de director adjunct asigurări ARDAF Dâmboviţa, Loredana Silvia Iacob, şef birou contabilitate şi Cristina Sânpetrean, inspector verificator în cadrul SCAsigurare Reasigurare ARDAF SA - Sucursala Dâmboviţa, au aprobat încheierea mai multor contracte (de consultanţă, de închiriere şi de marketing) între ARDAF Dâmboviţa şi firmele reprezentate de Luiza Căzănescu  şi Ioan Igescu în condiţii nelegale şi cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, derularea acestora fiind, de asemenea, contrară normelor ARDAF şi prevederilor legale.

Contractele de consultanţă vizau promovarea şi vânzarea poliţelor "Căminul", asigurări de sănătate şi asigurări de viaţă, instruirea agenţilor de asigurări şi distribuirea de fluturaşi publicitari, iar contractele de marketing aveau ca obiect prestarea serviciilor de promovare şi publicitate a produselor de asigurare ARDAF, mai arată anchetatorii. „Aceste contracte au fost decontate în condiţiile în care inculpatul Igescu Ioan, prin SC GTransoceanic SRL. nu a prestat niciun serviciu în favoarea ARDAF iar Căzănescu Luiza nu a respectat clauzele contractuale în integralitatea lor", potrivit DNA.

Prejudiciul adus ARDAF Bucureşti în acest caz ar fi fost de 6,7 milioane de lei (1,8 milioane de euro, la cursul din octombrie 2005), sumă pentru care ARDAF s-a constituit parte civilă în dosar, au mai susţinut procurorii.

Alţi inculpaţi care au atacat în instanţă OUG14

Şi fostului primar al oraşului Năvodari Nicolae Matei a cerut în instanţă anularea OUG 14, solicitarea acestuia fiind respinsă în 20 aprilie, de Curtea de Apel Constanţa, ca inadmisibilă. Nicolae Matei a fost condamnat, în februarie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru dare de mită, fiind încarcerat atunci la Penitenciarul Poarta Albă şi eliberat patru luni mai târziu.

Fostul primar Nicolae Matei mai este judecat într-un dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată, tentativă la abuz în serviciu, dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat. Început la Curtea de Apel Constanţa, procesul a fost strămutat apoi la Curtea de Apel Bucureşti. Prejudiciul estimat de către procurori în acest al doilea dosar este de 4,5 milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite