Cum (nu) va vota diaspora din Franţa. Paradoxul vieţii celor plecaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu merită să votez”. E o litanie greu de extirpat din mintea românului dezrădăcinat,  dar în mod iraţional hiperconectat, prin antenele de satelit şi decodoarele vândute între români, ca şi prin reţelele sociale, la spectacolul mediatic al corupţiei şi la vitriolul politic din campania electorală din ţară.

Diaspora din Franţa a putut constata că lucrurile s-au mişcat. Pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 sunt organizate în total 16 secţii de votare: 6 sunt la Paris şi în regiunea pariziană, 10 în oraşele cu peste 200.000 de locuitori. Noutatea vine din posibilitatea votului prin corespondenţă, pentru care Ministerul Afacerilor Externe, în general, şi echipa Ambasadorului Luca Niculescu de la Paris, în special, au făcut o campanie de informare pe tot parcursul anului 2016. S-a dorit evitarea problemelor şi a imensului dispreţ cu care au fost trataţi alegătorii din diaspora la prezidenţialele din 2014, când după zeci de ore de stat la rând, în ploaie, românii din regiunea pariziană, frustraţi că n-au reuşit să voteze, au fost dispersaţi, din faţa secţiilor de votare, cu gaze lacrimogene.

Se ştie, alegerile parlamentare nu au aceeaşi forţă simbolică pe care o are alegerea preşedintelui. În ciuda unei campanii impecabile de informare, în Franţa s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă doar vreo 700 de români. Restul, între cei plecaţi, dar interesaţi încă de destinul politic al României, e de presupus că vor alege calea clasică a punerii ştampilei într-una din cele 16 secţii de votare, organizate, cu efort şi cu personal puţin, mai peste tot în Franţa. (Actele necesare şi adresele secţiilor de votare pentru Paris le găsiţi mai jos)

Câţi se vor duce însă la vot duminică, şi pentru ce ar face-o, dintre sutele de mii de românii stabiliţi în Franţa pentru studii sau pentru a munci?

M-am uitat pe reţelele sociale şi tabloul pe care l-am văzut acolo e unul paradoxal. În timp ce premierul Dacian Cioloş se bucură de un capital excepţional de încredere făţişă, în rîndul diasporei, formaţiunile care îl susţin, punându-şi-l la butonieră ca pe o medalie deja cîştigătoare, nu par să reuşească să se contamineze de acestă aură pozitivă a liderului independent. Nu m-am uitat neapărat la numărul de like-uri ale celor aflaţi pe liste pentru diaspora (deşi eu cred că nu toate like-urile se cumpără), ci la ce spun comentatorii din diaspora, şi nu atît despre cei aflaţi pe liste cât despre alegerile de duminică, luate global.


Noiembrie 2014. Români din diaspora aşezaţi la cozi uriaşe pentru a putea vota FOTO Facebook

image

Sentimentul general e de... dezastruoasă inutilitate, alte alegeri care nu ajută la nimic, de părăsire şi de neputinţă în faţa hoţilor” din Parlament, totul dublat de un fel de complex orgolios de superioritate, cel al orfanului care a reuşit singur. Reproduc un singur exemplu, dar variaţiuni pe aceeaşi temă sunt cu sutele:

„Am 5 ani de când sînt plecată din ţară şi în tot acest timp nu am văzut pe nimeni să ne apere cineva drepturile... ne descurcăm cum putem singuri cu mila lui Dumnezeu... că voi nu mai aveţi sentimente umane, sunteţi mai periculoşi decât animalele de pradă. NU vă vrem nici acasă, nici in diaspora... Am învăţat să ne croim drumul singuri, nu vrem ajutorul vostru care oricum nu va veni niciodată.”

Nu merită. E o litanie greu de extirpat din mintea românului dezrădăcinat, care rămâne totuşi în mod iraţional hiperconectat, prin antenele de satelit şi decodoarele vândute între români, ca şi prin reţelele sociale, la spectacolul mediatic al corupţiei şi la vitriolul politic din campania electorală din ţară.

Considerându-se pe sine nişte puri”, adică scăpaţi din sistemul corupt, salahori ca nimeni alţii în propria viaţă, mulţi dintre cei plecaţi se hrănesc, mai ales din 2014 încoace, cu un fel de sentiment trufaş al legitimităţii de a hotărî eventual preşedintele ţării, dar de a dispreţui din start orice viitor parlamentar, în special pe cei care ar trebui să-i păstorească pe diasporeni. Legătura e ruptă cu totul. Era nevoie acută, în amonte, de o reală pedagogie electorală faţă de cei plecaţi, mai ales pentru faptul că, pe lângă o cultură politică din ce în ce mai diluată, a înflorit şi un complex psihologic al supărării pe ţara nevrednică, din moment ce sunt atâţia plecaţi. Iar legile nu apar din sacul de Moş Crăciun al preşedintelui, oricât de mult am transfera asupra staturii sale nevoia individuală şi melancolia de a mai conta – în mod apăsat – în societatea de origine.

Nu contest faptul că a nu vota poate fi o opţiune valabilă de exercitare a conştiinţei politice.

Mi se pare însă că toată dezabuzarea ostentativ afişată a celor plecaţi, care se autoflagelează că votul la parlamentare e lipsit de sens, că mai bine se duc duminică la piscină decît să cauţioneze nişte „hoţi”, este echivalentă cu a spune: eu am ales să plec din România, dar îmi iubesc ţara atât de mult încît tot ce fac este să-mi pierd viaţa chibiţând, ca spectator, meciurile corupţilor din ţara de origine. E un nonsens.

.....................................................................................................................................................

Pentru toţi cei interesaţi, iată adresele celor 16 secţii de votare organizate pe teritoriul Franţei pentru alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie 2016:

PARIS I, adresă 123, rue Saint-Dominique, 75007, Paris (în incinta Palatului Béhague).

PARIS II, adresă 123, rue Saint-Dominique, 75007, Paris (în incinta Palatului Béhague).

PARIS III, adresă 1, rue de l’Exposition, 75007, Paris (la sediul ICR Paris).

PARIS IV, adresă 3, rue de l Exposition, 75007, Paris (la sediul Secţiei Consulare).

MONTROUGE, adresă Hotel Ibis Styles Porte d'Orleans, 41 Avenue Aristide Briand, 92120.

ROMAINVILLE, adresă 105-107, rue Gabriel Husson, 93230.

BORDEAUX, adresă Hotel IBIS, Gare St Jean, salon MEDOC, 68-70 rue de Tauzia, 33800.

BREST, adresă Maison de l'International 50, Esplanade de la Fraternité (Plateau de Capucins), 29200.

LILLE, adresă Chambre de Commerce et de l'Industrie Lille, Boulevard de Leeds, 59000.

LYON, adresă 29, rue de Bonnel.

MARSILIA, adresă 157, boulevard Michelet.

NANCY, adresă 715, rue du Capitaine Guynemer, 54000 (în faţa Palatului Sporturilor din Nancy).

NANTES, adresă Maison des Syndicats/Gare de l'Etat, 4, Place de la Gare de l'Etat, 44200, Nantes.

NISA, adresă 7, rue Auber.

STRASBOURG, adresă 25, rue Trubner, 67000.

TOULOUSE, adresă Hotel Mercure Toulouse Centre Compans, Boulevard Lascrosses - 8 Esplanade Compans Caffarelli, 31000.

Mai multe informaţii despre actele necesare pentru votul în Franţa la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite