UPDATE Cumnatul şi amicii premierului Ponta, anchetaţi de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ponta, alături de amicii săi Sebastian Ghiţă şi Mircea Cosma FOTO Adevărul
Premierul Ponta, alături de amicii săi Sebastian Ghiţă şi Mircea Cosma FOTO Adevărul

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, prietenul acestuia, şi colegii de partid ai primului ministru, Mircea şi Vlad Cosma, sunt acuzaţi de fraude cu fonduri europene, într-un contract pentru canalizarea oraşului Comarnic.

UPDATE 04.50 Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost reţinut, miercuri dimineaţă, în jurul orei 04.30, după ce a fost audiat timp de mai multe ore la DNA Ploieşti, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este.


Într-o singură zi, cumnatul lui Ponta, Iulian Herţanu, confidentul premierului din PSD, deputatul Sebastian Ghiţă, şi colegii săi de partid Mircea Cosma, fost preşedinte al PSD Prahova, şi deputatul PSD Vlad Cosma, au ieşit din sediul DNA în calitate de inculpaţi.

Aceştia sunt suspecţi într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Concret, firma Grossman Engineering Group, controlată de cumnatul premierului, a contractat, în 2012, lucrări de canalizare în oraşul prahovean Comarnic, cu finanţare din fonduri europene.

Din asocierea câştigătoare mai făceau parte SC Hidro Prahova SA, societate constituită prin asocierea Consiliului Judeţean Prahova cu mai multe consilii locale din judeţ, dar şi SC Euro Construct Trading ’98 SRL, firmă administrată de Dan Besciu, considerată apropiată de fostul preşedinte Traian Băsescu.

Potrivit unor surse judiciare, un rol important în acest dosar îl are Mihai Coman, care în prezent este consilier la SC Hidro Prahova SA. De altfel, după ce a fost audiat mai bine de opt ore acesta a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore. Mihai Coman a fost consilier judeţean PSD în mandatul 2000-2004 şi deţine firma SC Indserv din Ploieşti.

Prejudiciu de milioane de lei

În acest dosar, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54% din fondurile proiectului european, banii fiind însuşiţi în interes propriu.

Prejudiciul, până în acest moment, este estimat la 7,8 milioane de lei, însă anchetatorii spun că există şi suspiciunea că o parte din fondurile europene ar fi fost manevrată în aşa fel încât să nu se plătească taxe şi impozite la bugetul de stat. Prejudiciul creat din evaziune fiscală s-ar ridica la circa 2,5 milioane de lei.

Percheziţii la familia lui Ponta

Procurorii au făcut prima mutare în acest caz marţi, când au început ziua cu 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Descinderi au avut loc, printre altele, la domiciliul surorii şi cumnatului premierului Victor Ponta, precum şi la compania Exfin, înfiinţată de mama acestuia, Cornelia Naum, societate controlată în prezent de soţii Herţanu.
La finalul percheziţiilor, în jurul orei 11.30, la sediul DNA Ploieşti a fost adus, cu o dubă a Jandarmeriei, Iulian Herţanu.

De asemenea, anchetatorii au descărcat mai multe documente şi calculatoare ridicate în urma percheziţiilor făcute marţi dimineaţă în acest dosar.

Aduşi cu mandat la DNA

La ora 12.00, a fost adus cu mandat la DNA Ploieşti, în calitate de suspect, şi deputatul Sebastian Ghiţă, fost membru PSD şi un apropiat al premierului Victor Ponta.

Acesta le-a spus jurnaliştilor, aflaţi în faţa sediului DNA Ploieşti, că îl cunoaşte pe Iulian Herţanu, dar nu este prieten cu el. „Probabil procurorii vor să se convingă de natura relaţiilor mele cu dânsul. L-am văzut de câteva ori, în diferite ocazii, nu am o relaţie foarte strânsă cu dânsul. N-am fost implicat, nu cunosc mai multe detalii. Nu cunosc exact subiectul“, a declarat deputatul.

„Pelerinajul“ apropiaţilor lui Victor Ponta la DNA a continuat. După circa o jumătate de oră, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, s-au prezentat în faţa procurorilor pentru a li se comunica acuzaţiile care li se aduc.

Puşi sub control judiciar

Mai exact, după ce au fost audiaţi, Mircea Cosma şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, au aflat că au fost puşi sub control judiciar, pentru sprijinirea unui grup infracţional. Totodată, Cosma senior a fost informat că are interdicţia de a-şi exercita funcţia de şef al CJ Prahova.

Aceeaşi măsură a controlului judiciar a fost luată şi faţă de deputatul Sebastian Ghiţă, fiind suspectat tot de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

La ieşire din sediul DNA, Ghiţă a spus că a fost începută urmărirea penală în cazul său şi are interdicţie de a se întâlni cu şeful CJ Prahova Mircea Cosma şi fiul acestuia Vlad Cosma, puşi sub control judiciar.

Reacţia premierului Ponta

Aflat încă în America, premierul Victor Ponta a reacţionat prompt la aflarea veştii că rudele sale au probleme cu Justiţia. El a declarat că nu cunoaşte şi că oricum ar fi greşit să comenteze cercetările efectuate de către procurori „faţă de cumnatul“ său, adăugând că „legea trebuie să fie egală pentru toţi“.

„Nu cunosc şi oricum ar fi greşit să comentez eu cercetările efectuate de procurori faţă de cumnatul meu. Legea trebuie să fie egală pentru toţi“, scrie Ponta pe Twitter.

Prosperitate pe bani publici

Pe lângă contractul de 10,7 milioane de euro pentru extinderea reţelei de canalizare din localitatea Comarnic, firma Grossmann Engineering Group a primit şi alte lucrări pe bani publici. Compania a avut două contracte cu CJ Suceava, pentru proiectarea lucrărilor de modernizare la Ambulatoriul SJU şi Muzeul de Istorie, dar şi cu administraţii din Ialomiţa, Galaţi sau Prahova.

SC Grossmann Engineering Group a câştigat licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Suceava în anul 2009 pentru servicii de proiectare pentru „modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului integrat“ de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, valoarea contractului fiind de 42.000 de lei.

Lucrările de proiectare pentru lucrări de modernizare la Muzeul de Istorie din Suceava au mai adus firmei lui Herţanu în conturi 862.086 de lei.
Ambele proiecte au avut finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale. 

Ghiţă poate fi anchetat

Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată, având imunitate parlamentară numai pentru percheziţie, reţinere sau arestare. Nu acelaşi lucru se aplică şi pentru foştii miniştri care acum sunt parlamentari, spre exemplu cazul Elena Udrea. Pentru fostul ministru al Dezvoltării nu s-a putut începe urmărirea penală până când Camera Deputaţilor nu a dat aviz.

Problemele cu legea ale familiei Cosma

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, şi alte două persoane au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Tatăl şi fiul au fost acuzaţi că, prin câteva firme de construcţii din Prahova, au pus monopol pe contractele din bani publici. Astfel, în ultimii trei ani, mereu aceleaşi societăţi au câştigat pe bandă rulantă toate licitaţiile publice organizate de Consiliul Judeţean Prahova, fără să aibă concurenţi.

Deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenţă, tatăl acestuia, Mircea Cosma, de luare de mită şi abuz în serviciu, directorul Direcţiei „Patrimoniu” din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, de trafic de influenţă şi dare de mită. Procesul se află pe rolul instanţei supreme.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au pus sechestru pe proprietăţile inculpaţilor.
DNA a început ancheta penală după ce Mircea Cosma ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

Procurorii susţin că, pentru contractele primite de la stat, patronii dădeau o parte din bani înapoi şefilor judeţului. Mita era mascată sub forma unor contracte-fantomă cu societatea Marconstruct Company SRL, care, oficial, era controlată de către Marcel Păvăleanu, fostul consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În fapt, procurorii susţin că firma avea în spate un apropiat al deputatului Vlad Cosma.

Frăţia Ponta-Ghiţă: baschet, bani şi politică

Prietenia dintre Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă a început în urmă cu 10 ani,în sala sporturilor din Ploieşti. „În 2005, Victor Ponta a venit la meciurile de baschet ale echipei. Noi atunci am fost campioni europeni. Ponta, fără să ne ştie, s-a dus în Parlament şi a spus că felicită campioana României. Noi l-am văzut la Pro TV şi i-am dat mesaj: «Domnule Ponta, îţi mulţumim tare mult!». Apoi am continuat să-l invităm la meciuri. Dânsului îi plăcea baschetul şi venea“, a explicat Sebastian Ghiţă, la Adevărul Live, în decembrie 2014.

Legătura dintre premier şi patronul RTV a evoluat şi în plan politic, astfel încât Ghiţă a avut o contribuţie decisivă la alegerea lui Ponta în fruntea PSD, în urmă cu cinci ani. O serie de stenograme scoase la iveală de Sorin Ovidiu Vîntu relevau faptul că Sebastian Ghiţă a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca Victor Ponta să iasă câştigător în lupta cu Mircea Geoană pentru şefia PSD. „Când a avut Ponta discurs am dat microfoanele tare, când vorbeau ăilalţi dădeam microfoanele încet, ştii că eu aveam boxele, tot. Am luat călăreţii (bucăţi de plastic pe care sunt scrise numele participanţilor şi care se aşază pe pupitrele din faţa lor – n.r.), i-am mutat de acolo acolo, şi i-am mutat dintr-o parte în alta, l-am pus pe Ponta exact lângă nea Nelu“, se lăuda Ghiţă, potrivit stenogramelor. Informaţiile au fost confirmate ulterior de Marian Vanghelie. După ce a ajuns în fruntea partidului, Ponta a inventat o funcţie pentru prietenul său şi l-a adus în conducerea PSD. Ghiţă a primit funcţia de preşedinte PSD online, statut care îi permitea să participe la Comitetul Executiv Naţional (CExN), forul decizional al PSD.

Cu Ponta în Dubai

În preajma alegerilor prezidenţiale, Sebastian Ghiţă devine o prezenţă activă în spaţiul public. În urma apariţiei unor stenograme, în care Viorel Hrebenciuc, în prezent arestat preventiv, şi Dan Şova pun la cale preluarea conducerii PSD, Ghiţă le-a cerut celor doi să se autosuspende din partid. La câteva zile, Ghiţă a anunţat că, în cazul în care Victor Ponta va ajunge preşedinte, va face echipă cu Liviu Dragnea pentru a prelua PSD. Până la urmă, n-a mai fost cazul şi, după alegerile prezidenţiale, a plecat cu Victor Ponta în celebra vacanţă din Dubai. „Românii îşi făceau poze cu Ponta. Nu păreau că-l urăsc. I-am întrebat de ce aleargă după el să facă poze, pentru că nu l-au votat. «Păi nu avem nimic cu el», au răspuns oamenii“, a rememorat Ghiţă într-o emisiune Adevărul Live.

În 28 noiembrie, Sebastian Ghiţă a demisionat din PSD şi a promis că nu se mai întoarce câtă vreme Ion Iliescu va fi în partid.

(Alina Boghiceanu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite