Cum îşi umflă şeptelul de studenţi facultăţile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În goana după profit, unele universităţi private suplimentează numărul de locuri la admitere peste limita stabilită, anual, prin hotărâre de Guvern. Cei admişi în plus riscă să nu primească diplome.

Universităţile private îşi atrag studenţii cu mirajul obţinerii rapide a unor locuri de muncă atractive, odată cu finalizarea studiilor. Site-urile acestora abundă de „oportunităţi în carieră”, care însă nu au o legătură reală cu piaţa locurilor de muncă. Cum profitul unităţilor de învăţământ este direct proporţional cu numărul de studenţi, acestea cresc sistematic numărul de locuri la admitere. Această practică nu este întotdeauna legală.

Pentru anul universitar 2012-2013, câteva universităţi private au înmatriculat un număr mult mai mare de studenţi decât prevede HG 707/2012 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor şi programelor de studii universitare.

Cifră de şcolarizare umflată

Pentru anul universitar 2012-2013, Universitatea Creştină  „Dimitrie Cantemir”, condusă de rectorul Corina Dumitrescu (49 de ani), a reuşit să suplimenteze semnificativ numărul de locuri, faţă de limitele stabilite prin HG 707/2012. La unele programe de studii universitare cu licenţă, cifra de şcolarizare a fost dublată sau chiar triplată:

Drept Bucureşti (învăţământ cu frecvenţă redusă - IFR), numărul de locuri a crescut de la 150 la 300.
Economie şi Afaceri Internaţionale Bucureşti (IFR) – de la 75 de locuri, la 200 de locuri.
Ştiinţe politice Bucureşti (IFR) – de la 100 de locuri, la 150 de locuri.
Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar Bucureşti (învăţământ cu frecvenţă - IF) – de la 60 de locuri, la 80 de locuri.
Drept Cluj-Napoca (IFR) – de la 100 de locuri, la 150 de locuri.
Economia comerţului, turismului şi serviciilor Cluj-Napoca (IFR) – de la 75 de locuri, la 150 de locuri.
Economie şi Afaceri Internaţionale Braşov (IFR) – de la 75 de locuri, la 150 de locuri.
Finanţe şi bănci Braşov (IFR) – de la 100 de locuri, la 150 de locuri.
Economia comerţului, turismului şi serviciilor Constanţa (IFR) – de la 75 de locuri, la 150 de locuri.

Suplimentări similare au fost făcute şi la studiile postuniversitare. Numărul de masteranzi a crescut la programele Managementul afacerilor în turism, Managementul afacerilor în comerţ, Administrarea şi Negocierea afacerilor şi Managementul afacerilor internaţionale etc.

Ajutor de la ARACIS

Universitatea privată s-a bucurat de sprijinul nemijlocit al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), condusă de prof. univ. Ioan Curtu (71 de ani), pentru a putea înmatricula mai mulţi studenţi.

Cifrele de şcolarizare ale universităţilor private şi de stat se stabilesc, anual, prin hotărâre de Guvern, promovată de Ministerul Educaţiei, în urma propunerilor făcute de ARACIS. Evaluările privesc îndeplinirea standardelor privind cadrele didactice, baza materială, managementul calităţii etc.

La scurt timp după apariţia HG 707/18.07.2012, care aproba domeniile şi specializările de studii universitare pentru anul 2012-2013, Universitatea „Dimitrie Cantemir” a depus o contestaţie la ARACIS, în care reclama că la anumite facultăţi i-au fost alocate prea puţine locuri la admitere, în raport cu condiţiile oferite de unitatea de învăţământ. ARACIS a analizat contestaţia şi, la 30 august 2012, a emis o decizie prin care a suplimentat cifra de şcolarizare a universităţii private.

Decizie ilegală

Hotărârea ARACIS de admitere a contestaţiei Universităţii “Dimitrie Cantemir” contravine legislaţiei în vigoare. Potrivit art. 135 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cifrele de şcolarizare ale universităţilor se stabilesc cu 6 luni înainte de examenul de admitere. “Nomenclatorul domeniilor şi al programelor de studii universitare (…), precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi, propus de către agenţiile de evaluare a calităţii care au evaluat fiecare program, se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului, promovată de către Ministerul Educaţiei, înaintea datei de 31 martie a anului respectiv”, prevede actul normativ. Or, la momentul aprobării contestaţiei, numărul de locuri pentru admitere, pentru anul universitar 2012-2013, fusese stabilit deja, prin hotărâre de Guvern, în iulie 2012.

Potrivit unei adrese a Ministerului Educaţiei, remisă “Adevărul”, „universităţile care admit în programele lor de studii mai mulţi studenţi decât capacitatea de şcolarizare, aprobată conform Legii nr. 1/2011, încalcă răspunderea lor publică şi sunt sancţionate în conformitate cu prevederile prezentei legi”.

Potrivit ministerului, cei şcolarizaţi în plus ar putea să nu le fie recunoscute studiile. “Referitor la eliberarea diplomelor pentru absolvenţii şcolarizaţi peste capacitatea de şcolarizare, menţionăm că Ministerul Educaţiei emite avize instituţiilor de învăţământ superior acreditate numai pentru specializările care au funcţionat legal, aprobate prin hotărâre de Guvern şi în limita capacităţii de şcolarizare evaluate de ARACIS”, se mai precizează în document.

Universitate cu sprijin politic

La mijlocul lunii martie, când mai erau doar două luni până la sfârşitul anului universitar 2012-2013, Guvernul Ponta a emis HG 69/14.03.2013, în încercarea de a legaliza suplimentarea locurilor de la “Dimitrie Cantemir”, dar şi de la alte unităţi de învăţământ care au procedat în mod similar. Hotărârea contravine Legii educaţiei, în această perioadă (martie) Guvernul trebuind să emită actul normativ corespunzător anului universitar 2013-2014. În ciuda insistenţelor repetate ale reporterilor “Adevărul”, reprezentanţii Universităţii “Dimitrie Cantemir” nu au răspuns întrebărilor referitoare la umflarea cifrei de şcolarizare.

Demersul guvernării USL de a “acoperi” universitatea privată este unul politic. Rectorul de la  „Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu, se bucură de sprijinul PSD. Este soţia senatorului social-democrat Cristian Dumitrescu, ea însăşi fiind membru important PSD. În decembrie 2008, Corina Dumitrescu a fost una dintre propunerile PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei, propunere respinsă însă de aliaţii de la PDL, pe motiv că nu îndeplinea criteriul independenţei, fiind soţia unui parlamentar PSD.

În mai 2012, Dumitrescu a fost nominalizată de PSD la portofoliul Educaţiei. Scandalul declaşat de acuzaţiile de plagiat, precum şi de completarea greşită a CV-ului aduse rectorul Universităţii “Dimitrie Cantemir” l-au determinat pe premierul Victor Ponta să renunţe la propunere.

Locuri în plus şi la „Vasile Goldiş” din Arad

Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” (UVVG), a anunţat la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară 1.100 de locuri pentru studenţii anului întâi, deşi capacitatea maximă stabilită prin HG 707/2012 la toate specializările acreditate/autorizate provizoriu ale acestei facultăţi a fost de 580.

• Medicină – de la 75 de locuri, la 200 de locuri.
• Medicină în limba engleză – de la 40 de locuri, la 175 de locuri.
• Medicină în limba franceză – de la 20 de locuri, la 180 de locuri.
• Medicină dentară – de la 100 de locuri, la 200 de locuri.

Reprezentanţii UVVG susţin că dintr-o eroare “regretabilă” a fost prezentat un număr mai mare de locuri decât cel prevăzut de hotărârea de Guvern.
 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite