Cum este fraudat bugetul pentru Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Decontări ilegale de servicii şi dispozitive medicale de peste 4 milioane de lei. Este prejudiciul calculat de poliţişti la acest tip de fraude numai în ultimele patru luni ale anului. Astfel, banii ar fi ajuns ilegal în buzunarele unor patroni de firme, în loc să le asigure îngrijre pacienţilor imobilizaţi în case.

Mii de pacienţi aşteaptă să le fie aprobate dosarele de îngrijire la domiciliu, dar în loc de ajutor primesc, însă, refuzuri, în vreme ce banii care le sunt destinaţi sunt furaţi lună de lună.

Concret, în perioada martie – iunie, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din toată ţara au făcut cercetări în nu mai puţin de 50 de dosare penale privind decontări de servicii şi dispozitive medicale de la casele de asigurări de sănătate, stabilind un prejudiciu de peste 4.000.000 de lei.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), cele 50 de dosare penale sunt cercetate 74 de persoane. S-au dispus măsuri preventive faţă de 36 de persoane, respectiv patru au fost arestate preventiv, 21 plasate sub controlul judiciar şi 11 reţinute.

Totodată, anchetatorii au aplicat măsuri asigurătorii în valoare de 2.482.141 de lei.

Cine suferă de pe urma fraudelor

Specialiştii atrag atenţia că, prin aceste fraude, primii care au de suferit sunt pacienţii. „Toate aceste furturi nu fac decât victime în rândul pacienţilor. Este condamnabil şi regretabil că s-a ajuns aici. Dar nu mai avem speranţe în sistemul românesc de justiţie pentru că toţi şefii din sănătate care au fost prinşi furând sunt în continuare în libertate, cu banii în buzunar. Cred că sunt furturi mai vechi, dar care cu siguranţă ne-au vitregit pe noi de acces la tratament şi la investigaţii. Consecinţele asupra pacienţilor sunt majore. Spre exemplu, dacă medicul ţi-a depistat un cancer, eşti trimis la analize, pentru a-ţi putea recomanda tratamentul cuvenit. Dar ei spun că nu poţi să le faci decât peste câteva luni pe motiv că plafonul pentru ele s-a terminat. Asta poate fi tardiv pentru unii pacienţi dat fiind faptul că între timp pot pierde lupta cu boala“, a explicat, pentru „Adevărul“, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR). 

Specialistul afirmă că vina principală pentru situaţia actuală o au şefii din Sănătate, care trec intenţionat cu vederea peste anumite breşe din sistem. „Toate aceste probleme derivă din conducerea sistemului. Ştim bine că nimeni nu a păţit nimic, iar lucrurile se duc în continuare în virtutea inerţiei şi oamenii sunt convinşi că se poate fura şi de acum înainte. Cardul de sănătate este un sistem de urmărire permisiv, nu este un sistem bătut în cuie, nu ştiu dacă acele căderi de sistem nu sunt cumva provocate tocmai pentru a se opera aceste furturi. Nerespectarea regulilor, puţine câte sunt, duc la derapaje majore, punând viaţa pacienţilor în pericol. Este clar că sistemul nu este bine pus la punct iar acele sisteme informatice sunt prost concepute, sunt depăşite, sunt subdimensionate şi permit asemenea furturi din sistem, de milioane de lei“, a mai spus Cezar Irimia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite