Cum făcea interlopul Fane Caran bani în puşcărie din denunţurile „fraierilor“: „Toată lumea se corupe la bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai de temuţi interlopi din Capitală, Ştefan Răducan, cunoscut ca „Fane al lui Caran”, închis la Penitenciarul Rahova, a pus bazele unei adevărate „burse de tranzacţionare a denunţurilor”, potrivit procurorilor DIICOT. El păcălea deţinuţii că, dacă-i dau bani, vor beneficia de o reducere consistentă a condamnărilor.

„Să moară fii-ta de faci decât cum îţi spun eu! Dacă vrei să stau în spatele tău! «Da bă, îmi dai 5.000, mă doare în p....ă, că nu stai tu să mă aperi de lume!»”, dădea ordine, la telefon, Ştefan Răducan, cunoscut ca „Fane al lui Caran”, unul dintre liderii lumii interlope din Bucureşti. Temutul interlop execută la Rahova o condamnare de 9 ani de închisoare pentru şantaj, cămătărie şi alte infracţiuni cu violenţă. În spatele gratiilor, „Fane al lui Caran” nu s-ar fi cuminţit, susţin procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Pentru că avea nevoie de bani, el ar fi pus la cale o nouă afacere profitabilă: promitea intermedierea unor denunţuri în schimbul unor sume de bani. Miza, în cazul denunţătorilor, reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunile pentru care sunt cercetaţi.

Interlopul se lăuda că are trecere pe lângă anchetatori care vor analiza denunţurile cu prioritate. Din spatele gratiilor, „Fane al lui Caran” avea cele mai multe discuţii cu oamenii săi de încredere: Lucia Muşat şi Anton Aurel Ilie, zis Tony. Lor le dădea ordine interlopul să ceară banii unor persoane din lumea interlopă în schimbul traficului de influenţă. Lucia Muşat era prezentată clienţilor că ar fi fost colaborator al DIICOT într-un dosar şi că ar avea relaţiii sus-puse. „Dar cu şmecherii, cu clanurile, nu mă bag eu”, îşi arăta limitele femeia.

„Toate gărzile îl pun pe el”

Atunci când amatorii de sentinţe blânde îşi dădeau seama că au fost traşi pe sfoară şi voiau să se răzbune, intervenea protector „Fane al lui Caran”. „Da fă, sunt bulangiu eu. De profesie. Înţelegi?”, o spunea, cu titlul de laudă, interlopul. Când simţea că este păcălită la bani, şi Lucia Muşat se ţinea tare: „Stai mă cuminte că eu sunt mai bandită ca el” sau „să mor eu dacă nu îl fac praf. Toate gărzile (poliţia – n.r) îl pun pe el, ca să ştii”.
Potrivit interceptărilor, afacerile mergeau foarte bine. Doar Tony îi mai păcălea uneori.

„Vezi că a luat bani grupa mare de acolo, să mor eu. Şi m-am dus la el la prăvălie alaltăieri şi venise cu unii să îi ardă în numele meu şi când m-a văzut pe mine s-a schimbat la faţă. A luat oamenii de acolo şi a plecat. Ce-i minte pe ăia, nu ştiu ce-i minte. Eu guţupancă cum sunt, i-am dat informaţiile, m-a pus să mă interesez d-ăla, d-ăla, d-ăla şi i-am zis pe bune”, îi povestea Lucia Muşat lui Caran cum partenerul i-ar fi tras pe sfoară.

A vorbit codificat şi s-a dus cu el la Therme, la baie, şi-au lăsat telefoanele vezi Doamne şi ei mafioţi, au vorbit în saună, Lucia Muşat

Din spatele gratiilor, „Fane al lui Caran” îi dădea femeii sfaturi: „Tu nu auzi ce ceri tu? Tu ceri cât îţi trebuie, 10.000, ca să ai de unde să laşi! Şi dintre care, tu vrei jumate înainte! Fii şmecheră! Băi Tony, da...că e prietenul tău, să îţi trag şi ţie o şpagă! Dacă tot vrei să fim prieteni!”. „Da, mă, nene, da! Uite, eu nu te mint, na! Şi a zis: uite la astea...ştii că toate lumea e până la bani, toată lumea se corupe la bani, că de aia toată lumea e arestată, nu-i pentru bani! Auzi?”, arăta Lucia Muşat că a învăţat lecţia.

Cei doi discutau detaliile celei mai recente afaceri, care ar fi urmat să le aducă 26.000 de euro şi un ceas de aur în valoare de 5.000 de euro. Un tânăr închis la Rahova, Radu Şerban, acuzat de trafic de cocaină, s-a lăsat înşelat de promisiunile făcute de Tony, în speranţa de a primi o condamnare mai mică. Din celula de la Rahova „Fane al lui Caran” ţinea adevărate conferinţe cu subordonaţii săi şi simţea imediat dacă cei din libertate îl trăgeau pe sfoară. „Înseamnă că a luat 10-15 mii, bulangiul ăla”, spunea nervos interlopul despre Tony.

Cu pachetul la vorbitor

„Fă, sunt la puşcărie. În loc să mă ajutaţi, ca idee, tu, Tony, ăştia, că şi eu poate aveţi nevoie de mine cândva, nu?”, explica „Fane al lui Caran” care era autoritatea lui. Pentru a arăta recunoştinţa şefului căzut la puşcărie, cei doi îl ajutau cum puteau. „Băi dar am fost la el la vorbitor, omeneşte. I-am băgat cinci milioane în cont. Nu i-am dus fructe de mare, nu i-am dus...(neinteligibil-n.r)...adică prieteneşte. Dacă el o vede că eu sunt fraier sau gâscă, e problema lui”, se scuza Tony.  Bărbatul încerca să-şi justifice partea mai mare de bani pe care voia să şi-o oprească.

Supărarea a început atunci când „Fane al lui Caran” i-a dat ordin să pună câte 100 de lei pe contul deschis în penitenciar de doi deţinuţi. Condamnaţii nu au voie să deţină bani în penitenciar, şi fac cumpărăturile prin intermediul unui cont bancar. „Dar nu mă pui pe mine mă, să îţi pun un milion lui ăla, un milion lui ăla. Nu sunt maimuţoi şi nu pot să-mi permit să mă duc, că am şi eu altele pe cap. Păi ia gândeşte-te, du-te la poştă, scrie, fă, pune. Ce-i asta? Sincer acum, nu?”, voia respect Tony.

Peste 10 persoane sunt cercetate de procurorii DIICOT în acest caz, interlopi şi clienţi de ocazie. În timpul monitorizării, anchetatorii au observat că gruparea şi-a extins activitatea în alte sfere: traficarea de influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite