CSM vrea modificarea Codului Penal: Criminalii şi violatorii recidivişti să nu mai poată fi eliberaţi condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO wearechenge.org
FOTO wearechenge.org

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune ca recidiviştii care execută pedepse mai mari de 10 ani de închisoare să nu poată fi eliberaţi condiţionat. Sesizarea, care a fost înaintată Ministerului Justiţiei, prevede ca această măsură să fie valabilă şi pentru cei care au primit detenţie pe viaţă şi care au executat mai puţin de 30 de ani din pedeapsă.

Potrivit ordinii de zi soluţionate a ultimei şedinţe a CSM, se propune introducerea unui nou articol cu denumirea marginală „interzicerea liberării condiţionate”, după articolul 100 din Codul penal, potrivit Agerpres.

Primul alineat al noului articol ar urma să prevadă că „în cazul condamnării la pedeapsa închisorii pentru o infracţiune săvârşită în stare de recidivă pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare, instanţa, prin hotărârea de condamnare, poate interzice posibilitatea liberării condiţionate".

Cel de-al doilea alinieat se referă la recidiviştii condamnaţi la detenţie pe viaţă, în cazul cărora instanţa, prin hotărârea de condamnare, „poate interzice posibilitatea liberării condiţionate înainte de executarea a 30 de ani de detenţiune”.

Ultimul alineat prevede că este obligatorie prezentarea motivelor care au determinat interzicerea liberării condiţionate.

Cine beneficiază în prezent de eliberare condiţionată

În prezent, legea prevede că poate beneficia de eliberare condiţionată un condamnat care a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

De asemena, poate fi eliberat condiţionat şi un deţinut care a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.

În cazul deţinuţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite