UPDATE CSM nu a putut valida numirea la şefia Secţiei Speciale a Adinei Florea din lipsă de cvorum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat joi rezultatele concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea magistraţilor şi să o numească în funcţie pe Adina Florea. Procurorul Pârlog, cel care a deschis dosarul 10 august, a cerut plenului CSM invalidarea concursului, susţinând că procedura este lovită de nulitate. Şedinţa plenului CSM a fost amânată din lipsă de cvorum.

UPDATE „Prin prezenta, vă facem cunoscut că şedinţa Plenului din data de 20 iunie 2019, se amână pentru o dată ulterioară, având în vedere imposibilitatea întrunirii

cvorumului necesar desfăşurării şedinţei”, se arată într-un comunicat al CSM.

Pe ordinea de zi a plenului CSM se află validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi numirea Adinei Florea în această funcţie, şedinţa fiind programată de la ora 12.00.

Procurorii Adina Florea şi Sorin Iasinovschi au susţinut, marţi, interviurile în faţa comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de procuror-şef a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, în timp ce Bogdan Pîrlog nu s-a prezentat şi a fost intervievat prin videoconferinţă, neaflându-se în ţară.

Potrivit CSM, Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj, de 9,86, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 şi de Bogdan Pîrlog, care a obţinut 3,25.

Conform regulamentului, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Bogdan Pârlog: Întreaga procedură a fost părtinitoare, câştigătorul fiind decis anterior

Procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul privind violenţele din 10 august, cere plenului CSM invalidarea concursului, invocând că procedura este lovită de nulitate. De asemenea, el a transmis CSM şi o cerere de îndepărtare a judecătoarelor Lia Savonea, Evelina Oprina, Gabriela Baltag şi Simona Marcu, Mariana Ghenea şi Nicoleta Ţânţ de la votul în plen cu privire la numirea candidatului declarat admis la concurs, după cum informează Hotnews.ro.

În cererile transmise CSM, procurorul militar, căruia iniţial i s-a respins candidatura, arată că între el şi judecătoarea Lia Savonea "există o stare antagonică provocată de implicarea acesteia în distrugerea sistemului judiciar".

"Starea conflictuală între subsemnatul şi membrii judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii: Savonea Lia, Marcu Simona Camelia, Ţânţ Nicoleta Margareta, Baltag Gabriela şi Oprina Evelina rezultă şi din sesizarea disciplinară formulată de toţi procurorii SIIJ împotriva subsemnatului şi a colegului de Asociaţie, domnul procuror Lia Sorin Marian, sesizare făcută în urma discuţiei dintre conducerea SIIJ şi doamna preşedinte Savonea Lia. În conţinutul acestei sesizări se reclamă critica publică făcută de subsemnatul la adresa doamnei Savonea Lia şi a celorlalţi membri CSM enumeraţi mai sus, apreciindu-se că aceasta este agresivă şi insultătoare", arată procurorul într-una dintre cererile depuse la CSM.

El mai arată în cererile depuse la CSM că "modul în care a susţinut proba denotă lipsa de imparţialitate şi reaua-credinţă a membrilor comisiei, care doar au încercat să creeze o aparenţă de îndeplinire a obligaţiei de imparţialitate în încercarea de a-şi preconstitui apărări în cazul unui eventual proces". "Apreciez că întreaga procedură a fost neserioasă şi părtinitoare, candidatul care a fost declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei", adaugă procurorul.

Interviu susţinut din Acvariul din Barcelona

Procurorul Pîrlog susţine că s-a ales în mod intenţionat data interviului într-o zi când acesta nu putea participa.

„În data de 18.06.2019, la ora României 13:45 am fost contactat telefonic şi mi s-a precizat că mi-a fost admisă cererea de susţinere a interviului prin videoconferinţă, solicitându-mi-se să începem proba imediat. Precizez că, potrivit programării afişate pe site-ul CSM, ora la care subsemnatul era programat pentru susţinerea probei era ora 11:00, nicidecum ora 13:45. La momentul susţinerii aşa-zisului interviu mă aflam, împreună cu familia, în vizită la acvariul din Barcelona, întrucât, din punctul meu de vedere nu aveam absolut niciun indiciu să cred că urmează să mai fiu intervievat. Evident, condiţiile în care s-a desfăşurat interviul - într-un spaţiu public, în prezenţa a diverse persoane, nu au fost nici pe departe cele mai optime condiţii de desfăşurare a unui interviu şi, categoric, m-au pus într-o situaţie de inferioritate faţă de contracandidaţii care au fost lăsaţi să-şi susţină proiectul având asupra lor toate materialele necesare”, a susţinut acesta.

Funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecător al Curţii Constituţionale, el fiind propus în funcţie de PSD. Secţia specială, a cărei înfiinţare a fost contestată inclusiv de către organismele internaţionale, este condusă la acest moment tot de Adina Florea, din postura de procuror-şef adjunct.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite