UPDATE Procurorul Lucian Papici: Declaraţiile denigratoare făcute de Ponta îmi afectează reputaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Lucian Papici, demis miercuri de procurorul general FOTO Mediafax
Procurorul Lucian Papici, demis miercuri de procurorul general FOTO Mediafax

În urma declaraţiilor făcute de Victor Ponta, Lucian Papici a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sprijinul pentru apărarea reputaţiei, precizând că afirmaţiile premierului sunt denigratoare. Mai mult, CSM a înregistrat joi propunerile ministrului Justiţiei de numire a procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Elena Matieşescu şi Ion Alexandru în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că fostul preşedinte Ion Iliescu are dreptate când spune că actualul şef al Guvernului este tânăr, liderul PSD admiţând că nu ar fi trebuit să vorbească nominal despre un procuror şi precizând că, de fapt, conflictul său este cu Traian Băsescu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că i-ar da afară pe toţi procurorii DNA pentru că ei fac poliţie politică, şi nu anchete profesionale, susţinând, totodată, că aceştia sunt şantajabili. „Dacă mă întrebaţi pe mine, eu pe ăia de la DNA i-aş da pe toţi afară mâine, pe toţi, pentru că fac poliţie politică în loc să facă anchete profesionale”, a spus Nicuşor Constantinescu.

UPDATE Reprezentanţii Freedom House România cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia poziţie faţă de „imixtiunea” premierului Victor Ponta în justiţie, în urma demiterii „fără niciun fel de motive” a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru.

Potrivit Freedom House România, afirmaţiile premierului cu sintagme ca „dosare politice” şi „procuror băsist, morarist, macovist” reprezintă o „imixtiune gravă a puterii politice în actul de justiţie”.

„Demiterea celor doi procurori transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar şi magistraţilor, că perioada 2000-2004 nu a apus definitiv şi că justiţia (Parchetul în mod special) poate fi subordonată din nou politicului”, se mai arată într-un comunicat emis joi de Freedom House România.

Pe de altă parte, susţin reprezentanţii Freedom House Romania, delegarea altor procurori la conducerea Secţiei I fără consultarea procurorului şef al DNA, aşa cum impune Regulamentul instituţiei, „produce instabilitate, forţează mâna preşedintelui României şi arată acelaşi dispreţ pentru lege, proceduri şi statul de drept manifestat de actuala putere în vara anului trecut”.

UPDATE În cererea adresată CSM, Lucian Papici susţine că premierul Victor Ponta, prin afirmaţiile potrivit cărora „Papici a făcut dosare politice” şi „De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?”, a lăsat să se înţeleagă că el decide dacă un procuror-şef rămâne sau nu în funcţie.

În solicitarea procurorului, acesta consideră că „afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.

În susţinerea cererii sale către CSM, procurorul Lucian Papici subliniază că „aceste exprimări creează un potenţial de asociere a magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului, cu mediul politic şi consideră că modul tendenţios, aprecierile personale şi judecăţile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică”, se arată într-un comunicat de presă emis joi de DNA.

UPDATE Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, joi, că premierul Victor Ponta „trebuia să se abţină” de la comentarii privind justiţia. „El a făcut imprudenţa să se pronunţe, trebuia să se abţină”, a declarat Ion Iliescu referindu-se la declaraţiile de miercuri seară ale premierului Victor Ponta referitoare la demiterea procurorului Lucian Papici.

Fostul preşedinte a mai spus că premierul trebuia doar „să dea informaţia”, adică să spună că lui Papici i-au expirat mandatele, că e treaba procurorului general şi că el nu se amestecă în justiţie.

UPDATE Procurorul Lucian Papici a declarat joi că a solicitat CSM să îi apere reputaţia profesională în urma declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta după încetarea delegării sale în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie.

De asemenea, Lucian Papici a spus că a transmis joi CSM cererea prin care solicită apărarea reputaţiei profesionale, în cazul afirmaţiilor făcute de premierul Victor Ponta la adresa sa. La rândul lor, reprezentanţii CSM au declarat că cererea procurorul Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale a fost transmisă Inspecţiei Judiciare, care urmează să o soluţioneze.

„Cererea domnului Papici a fost înregistratată cu puţin timp în urmă. Ea a fost transmisa Inspecţiei Judiciare a CSM, care este competentă în acest sens”, a spus purtatorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Judiciare din CSM, în urma verificărilor va fi întocmit un raport, care va fi prezentat Plenului Consiliului.

UPDATE Fostul şef al DNA, actual judecător la Curtea Constituţională, Daniel Morar, a declarat joi că premierul Victor Ponta ar trebui să fie mai responsabil când afirmă despre o întreagă instituţie sau despre o parte dintre procurori că au instrumentat dosare politice, precizează hotnews.ro.

„Că îi convine sau nu, sunt dosare care confirmă săvârşirea unor fapte penale şi oamenii care le-au comis merg în închisoare. Cred că ar trebui să fie mai responsabil când afirmă despre o întreagă instituţie sau despre o parte dintre procurori că au instrumentat dosare politice pentru că acesta este un lucru nedemn mai ales pentru un magistrat”, a spus joi Daniel Morar, la Palatul Parlamentului.

UPDATE Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unei emisiuni televizate, că i-ar fi spus procurorului general că nu este bine ceea ce face în privinţa demiterii lui Lucian Papici.

„Eu l-am sunat pe procurorul general să-i spun: nu e bine domnule procuror general! Ei au mizat că vor face schimbarea lui Papici până la finalizarea dosarului vicepremierului Dragnea. Ei nu au ştiut că dosarul se afla pe masa lui Kovesi”, a spus preşedintele.

Mai mult, acesta a precizat că Tiberiu Niţu ar trebui să aibă motive întemeiate pentru schimbarea din funcţii a celor doi procurori.  „Dacă acum 7 zile, Papici şi Alexandrescu au fost oameni buni, trebuie să ai o motivaţie când îi schimbi”, a completat şeful statului. 

Traian Băsescu a explicat că această acţiune a procurorului general este proba cea mai puternică a intervenţiei politicului. „Cineva s-a urcat cu picioruşele pe Niţu, la fel ca şi pe ministrul Cazanciuc”, a mai spus Băsescu.


„Astăzi, 3.10.2013, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii adresa prin care ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori, spre avizare, propunerile de numire în funcţiile de conducere la nivelul secţiilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat emis joi de CSM.

Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu au fost propuşi pentru funcţiile de procuror şef şi, respectiv, procuror şef adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie, Elena Cristina Matieşescu, pentru funcţia de şef al Secţiei judiciare penale şi generalul maior magistrat Ion Alexandru, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va stabili în şedinţa de pe 8 octombrie calendarul de desfăşurare a procedurilor de avizare a propunerilor ministrului Justiţiei.

Surse judiciare au declarat miercuri pentru adevarul.ro că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Ulterior, Parchetul General a precizat, printr-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

De asemenea, Parchetul Instanţei Supreme a arătat că a fost menţinută delegarea Elenei Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală, în timp ce Ion Alexandru a fost delegat în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Prin acest măsuri s-a urmărit „asigurarea continuităţii şi a unei eficienţe manageriale sporite, în perspectiva prezentării candidaţilor propuşi la interviu”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.

Miercuri, procurorul general Tiberiu Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează începând cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

DNA: Parchetul General nu a solicitat recomandarea lui Kovesi pentru noile propuneri

Direcţia Naţională Anticorupţie reclamă că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că dispoziţiile articolului 8 litera c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiţiei, prevăd că „procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie”.

În acelaşi context, DNA a arătat că activitatea profesională a celor doi procurori înlocuiţi de Bendeac şi Cerbu - Lucian Papici şi Mariana Alexandru - s-a remarcat „prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”.

DNA a precizat că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă pe 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, pe 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Victor Ponta: Papici a făcut, ca şi Daniel Morar, „dosare politice”

Într-o emisiune televizată, premierul Victor Ponta a declarat că procurorul Lucian Papici a făcut dosare politice.

„Propaganda lui Macovei, nu a fost demis, i s-a terminat mandatul lui Papici. Susţin că Daniel Morar şi Papici au făcut dosare politice. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei. Probail că îl va numi domnul Băsescu (n.r. Curtea Constituţională). Avem 350 de sesizări cu documente trimise la Parchet. Până astăzi nu au terminat cercetările. Ce victimă este Papici? Cum să fie şef dacă şi-a terminat mandatul! Să mai stea procuror simplu, să mai facă şi el un dosar, că şefi din aştia puşi de Băsescu .... Stă si el procuror simplu, că nu l-a născut sef. S-a terminat şi cu dosarul, l-a trimis, pa, la revedere", a mai spus Ponta.

Papici, procurorul care a finalizat urmărirea penală în dosarul „Referendumul”

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Sub comanda lui Papici, ca şef al Secţiei a I-a Penală, au fost instrumentate dosare precum cele ale lui Adrian Năstase, dar şi ale lui Dan Voiculescu, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş.

Iuliana Bendeac este procurorul care, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite