CSM a respins cercetarea disciplinară a procurorului general şi a DNA. Ancheta în cazul OUG 13 va continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazăr. FOTO Eduard Enea
Augustin Lazăr. FOTO Eduard Enea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marţi, propunerile de sesizare a Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de procurorul general al României, Augustin Lazăr, după adoptarea OUG 13 şi de verificare de către inspectorii judiciari a anchetei făcute de procurorii DNA în cazul Ordonanţei.

UPDATE Decizia de respingere a celor două propuneri, care erau cuprinse în ordinea de zi suplimentară a Plenului CSM, a fost luată cu majoritate de voturi.

Procurorul general al României Augustin Lazăr: „A fost un test binevenit pentru ceea ce înseamnă independenţa magistraturii. CSM este garantul independenţei magistraturii. Astăzi au demonstrat colegii noştri că, prin acest test, noi luăm deciziile aici, şi că reuşim să gândim o strategie de independenţei a magistraturii. A fost un vot de încrede pentru procurorul general. A fost un test binevenit. Nici eu nu ştiam de câtă încredere mă bucur”.

Procurorul general al României a anunţat că CSM nu va face o cercetare disciplinară nici în cazul DNA. „După cum v-am spus, aşteptăm motivarea deciziei CCR. Colegii noştri au respins de a se face o cercetare disciplinară şi în cazul DNA. S-a respins de tot solicitarea. Ambele!”.

„Ancheta în acest dosar va continua. Aspectele penale concrete ale cauzei vor continua în limitele stricte ale măsurilor stabilite de către Curtea Constituţională. Motivarea va stabilit limtele de constituţionalitae. Noi le ştim, care sunt acelea”, a declarat Lazăr.

UPDATE Membrii CSM au rămas în pronunţare şi urmează să decidă dacă vor sesiza Inspecţia Judiciară cu privire la faptul că DNA şi-ar fi arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea adoptării OUG 13.

Procurorul general, Augustin Lazăr, s-a împotrivit acestui demers: „Am văzut dosarul, sunt exclusiv aspecte de natură penală care au fost cercetate. Ele au fost interpretate (public - nr) altfel. Sunt fapte penale concrete. Nu ar trebui să blocăm o cercetare penală care este în curs. Vă spun că sunt fapte penale concrete”. Lazăr a repetat de mai multe ori că în acest caz sunt cercetate strict infracţiuni.

Judecătoarea Simona Marcu: Eu doar am spus ce a zis Curtea Constituţională. Aşa aţi înţeles dumneavoastră (către Augustin Lazăr-nr)?

Augustin Lazăr spune că dacă s-ar face verificări pe acest caz, acest lucru ar putea fi interpretat public în defavoarea anchetei aflate în curs şi ar pune presiune pe procurori.

La rândul lui, judecătorul Bogdan Mateescu a explicat că ar trebui aşteptată motivarea Curţii Constituţionale în acest caz. 

Augustin Lazăr a explicat că CSM a dat o hotărâre în care a arătat că adoptarea OUG nu este oportună. Magistratul Gabriela Baltag a insistat totuşi ca Inspecţia Judiciară să facă verificări.

Augustin Lazăr: Noi o să urmărim cu atenţie ca acest dosar să fie finalizat într-un termen rezonabil.   

„Nu este prima dată când se fură prin lege”

UPDATE Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, a declarat la intrarea în sediul CSM că, în ceea ce priveşte excluderea sa din magistratură, deja îşi pregăteşte apărarea şi va fi ajutată de două case de avocatură.

Despre decizia CCR de ieri judecătoarea Camelia Bogdan a declarat că este posibil ca şi Curtea Constituţională a României să „imixtioneze în activitatea organelor de anchetă”. De asemenea, judecătoarea a declarat că trebuie încurajată cercetarea de către organele competente atunci când există suspiciunea rezonabilă că se comit infracţiuni chiar şi prin acte de legiferare. 

Întrebată dacă mai pot procurorii să ancheteze legalitatea actelor normative emise de Guvern, Camelia Bogdan a spus că "nu este prima dată când se fură prin lege".

"În acest caz obiectul legiferării a avut o altfel de activitate, dar există legi prin care s-au sifonat bani de la bugetul de stat, au fost date în considerarea calităţii anumitor persoane, nu este prima dată când se întâmplă în România. (...) Dacă se constată, spre exemplu, că se încearcă dezincriminarea unei infracţiuni de către o persoană care este iniţiatorul unui proiect de lege, a unui cod în favoarea unei persoane apropiate şi face demersuri, acest lobby, acest trafic de influenţă, bineînţeles. Dar chiar dacă se face prin lege trebuie încurajată anchetarea acestor situaţii", a susţinut Camelia Bogdan.

„Să fie sesizată Inspecţia în cazul lui Augustin Lazăr”

UPDATE Se cere cercetarea procurorului general în CSM, motivul fiind felul în care a comunicat Parchetul în cazul OUG 13. 

Judecătoarea Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a cerut marţi, în plenul CSM, sesizarea Inspecţiei judiciare pentru verificarea declaraţiilor procurorului general al României, Augustin Lazăr, făcute după adoptarea OUG 13, dar şi în ce priveşte situaţia de la DNA Ploieşti, respectiv dacă se ştia că sunt difuncţionalităţi şi dacă s-au luat măsuri preventive.

"Vă propun să suplimentăm ordinea de zi cu două puncte. Primul punct care să vizeze sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la contextul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ, în sensul celor reţinute în decizia CCR, precum şi sub alte aspecte, (...) în special cu privire la situaţia de la DNA Ploieşti, respectiv dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la această unitate de Parchet şi care au fost măsurile, dacă s-au luat măsuri, care au fost acestea, pentru a preîntâmpina evoluţia acestui caz", a propus Simona Marcu.

A doua propunere a vizat sesizarea IJ cu privire la modalitatea prin care Augustin Lazăr a gestionat comunicarea publică după trimiterea OUG 13.

"Al doilea punct vizează sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13/2017, din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o are orice magistrat", a mai propus Simona Marcu.

Lazăr: „Procurorul este obligat să afle adevărul”

Chiar la intrarea în sediul CSM, procurorul general Augustin Lazăr a precizat că ancheta privind OUG 13 va fi continuată de Ministerul Public în ceea ce priveşte „strict aspectele penale, care ţin de competenţă ministerului”. „Ministerul Public în niciun caz nu va face evaluarea oportunităţii”, a precizat Augustin Lazăr, adăugând că „în cadrul secţiei penale va continuă această anchetă”, notează hotnews.ro. 

„Am văzut decizia Curţii Constituţionale, evident că ea este obligatorie pentru toţi şi, raportat la motive, noi vom continuă ancheta. Fără îndoială că Ministerul Public este sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete şi cu persoane concrete. Prin urmare, Ministerul Public nu va face evaluări ale legalităţii, ale oportunităţii actelor unei alte puteri, ci strict ne cantonăm la aspecte penale care ţin de competenţa Ministerului Public”, a spus Augustin Lazar, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă procurorii vor cere aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, procurorul general a spus: „Vom vedea ce va face procurorul de caz”.

"Ancheta va continua, fiindcă procurorul este obligat, conform articolului 5 din Codul de procedură penală, să afle adevărul cu referire la persoanele, la faptele şi împrejurările în care au fost comise aceste fapte. (...) În continuare vom vedea ce va face procurorul de caz. În cadrul Secţiei de urmărire penală va fi continuată această anchetă", a declarat Lazăr, înainte de şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Toader, despre revocarea lui Kovesi: „Veţi fi primii informaţi despre o astfel de posibilitate"

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că nu a văzut forma proiectului de lege privind graţierea, dar a precizat că marţi va merge în Parlament şi, după ce va vedea ce prevede, va putea să spună mai multe despre acesta, precizând că nu vrea să se exprime în abstract, ci în concret, arată news.ro.

Tudorel Toader - depunere jurământ - 23 feb 2017 / FOTO David Muntean

Tudorel Toader FOTO David Muntean/Adevărul 

Întrebat, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde participă pentru prima dată de la preluarea mandatului la şedinţa Plenului, dacă proiectul de lege privind graţierea ar putea duce la eliberarea unor infactori periculoşi şi, în acest context, dacă îl consideră bun sau rău, ministrul Justiţiei a spus: „Eu ieri să spuneam şi astăzi vă repet că nu am văzut forma proiectului de graţiere din Parlament”.

"N-am văzut forma proiectului de graţiere din Parlament. După şedinţa de la CSM merg în Parlament şi văd şi eu proiectul. Nu mă exprim în abstract, ci mă exprim în concret, după ce îl văd vă voi răspunde", a adăugat ministrul.


Totodată, întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul revocarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, după decizia CCR privind constatarea existenţei unui conflict între Guvern şi Ministerul Public, prin DNA, în cazul adoptării OUG 13, Toader a spus: "Vă asigur de faptul că veţi fi primii informaţi despre o astfel de posibilitate".
Cu privire la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, Tudorel Toader a precizat că va răspunde după ce va vedea actul normativ.
 

Norica Nicolai: „Se impune o demisie de onoare a procurorului şef DNA”

Decizia CCR privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern în cazul OUG 13 arată că există „un derapaj”, a arătat, marţi, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, la RFI. Aceasta a precizat că se impune o demisie de onoare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

„(Decizia CCR-n.r.) este prima din aceşti ani care consacră foarte clar separarea puterilor în stat ca principiu, constatând că o parte, o componentă de fapt a puterii judecătoreşti, pentru că procurorul nu este putere judecătorească, este un auxiliar, încalcă acest principiu, imixtionându-se în activitatea puterii executive şi implicit a celei legislative. Este o soluţie corectă din punct de vedere constituţional”, a declarat Norica Nicolai, conform Mediafax. 

Potrivit sursei citate, aceasta a arătat că „anumite autorităţi trebuie să înceapă să-şi facă puţin curat în curte”. „Faptul că procurorii şi de fapt nu Parchetul General au trecut peste atribuţiile pe care le au conform Constituţiei dovedeşte că suntem în faţa unui fenomen periculos, a unui fenomen de derapaj. Asta reclamă dincolo de o demisie de onoare, pentru că asta ar fi soluţia în momentul în care-ţi depăşeşti atribuţiile din diverse raţiuni (…) A celor care au acceptat să facă acest lucru, mă refer la doamna Kovesi”, a spus Norica Nicolai.

Ce se va discuta în plenul CSM

Şedinţa plenului CSM este programată să înceapă, marţi, la ora 10.00, pe ordinea de zi figurând inclusiv punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios referitor la proiectul de lege privind graţierea colectivă.

Direcţia Legislaţie din cadrul CSM critică proiectul de lege al PSD privind graţierea colectivă a unor pedepse şi arată că proiectul de act normativ este insuficient explicat, iar o graţiere colectivă este de natură să "creeze un sentiment de insecuritate socială”.

Pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a transmis CSM, spre avizare, un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, motivând că penitenciarele din ţară sunt supraaglomerate.

Direcţia Legislaţie din cadrul CSM arată că propunerea Ministerului Justiţiei de graţiere a pedepselor de până la cinci ani de închisoare este de natură să "creeze un sentiment de insecuritate socială”.

O altă critică a magistraţilor priveşte sintagma "persoane care sunt unic întreţinător de familie”.

"Aceasta va genera serioase disfuncţionalităţi în aplicarea actului normativ, în lipsa indicării oricărui criteriu care să circumstanţieze clar sensul acesteia”, se arată în punctul de vedere elaborat de Direcţia Legislaţie a CSM.

Nici graţierea pedepselor cu suspendare nu este înţeleasă de specialiştii din CSM.

Astfel, "proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere”, potrivit sursei citate.

Cererea de pensionare a lui Sima, pe masa CSM

Pe ordinea de zi a plenului CSM se află şi cererea de pensionare a preşedintelui Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iordache.

Potrivit legii, în cazul cererilor de pensionare ale magistraţilor, membrii plenului CSM "iau act” de solicitări, urmând ca hotărârea să fie transmisă preşedintelui ţării, pentru semnarea decretului de eliberare din funcţie.

Tot marţi, de la ora 13.00, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM va analiza Nota Inspecţiei Judiciare cu propunerea de suspendare din funcţie a lui Mircea Negulescu, aceasta urmând a fi soluţionată în raport de dispoziţiile articolului 52 alineatul 1 din Legea 317/2004, republicată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite