Creditul cu „buletin” de enoriaş, limitat la angajaţii Mitropoliei şi rudele acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De avantajele CAR-ului Mitropoliei nu mai pot beneficia toţi enoriaşii, doar rudele
De avantajele CAR-ului Mitropoliei nu mai pot beneficia toţi enoriaşii, doar rudele

În 2011, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei anunţa înfiinţarea Casei de Ajutor Reciproc (CAR) prin care enoriaşii puteau lua împrumuturi cu dobânda mică, de 6%. În cei trei ani, peste 400 de credite au fost acordate, însă din lipsă de fonduri oferta a fost restrânsă doar la angajaţii Mitropoliei şi rudele lor.

Creată pentru a veni în ajutorul tuturor enoriaşilor aflaţi în nevoie, Casa de Ajutor Reciproc a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost nevoită, din lipsă de fonduri, să-şi restrângă activitatea doar la angajaţii Bisericii. Are până acum 800 de membri, iar jumătate dintre aceştia au primit deja împrumuturi, relatează Digi24.

"Fiecare, astăzi, când are nevoie de un bănuţ, merge să împrumute de undeva. Şi Mitropolia a considerat că este momentul să vină în sprijinul propriilor salariaţi. Este o cotizaţie de 30 de lei lunar plus doi lei pentru constituirea unui fond de ajutor," explică preotul Grigore Timoftescu, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor Iaşi.

Condiţii de acordare a creditului „bisericesc”

Pe lângă cotizaţie, cei care solicita un imprumut au nevoie şi de doi garanţi, iar suma pe care o pot cere este de maximum 15.000 de lei.

Sistemul de împrumut pus la punct de Mitropolia Moldovei a rezolvat si problema datornicilor. Pentru că toţi clienţii sunt angajaţi ai Bisericii, ratele sunt reţinute direct din salariu.

CAR lansat în 2011. ÎPS Teofan, printre primii „clienţi”

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei anunţa, în martie 2011, înfiinţarea unei Case de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor (CARCM), de unde atât preoţii cât şi credincioşii urmau să ia împrumuturi cu o dobândă de 6%, potrivit Mediafax.

Preotul Grigore Timoftescu, preşedintele de atunci al CARCM, îşi declara atunci convingerea că instituţia va avea multe solicitări de împrumuturi, având în vedere dobânda redusă care este percepută, de doar 6%, dar şi încrederea oamenilor în Biserică. 

Potrivit acestuia, în doar câteva zile de la înfiinţare, în CARCM se înscriseseră deja 14 persoane, între care şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Filiale ale CARCM au fost înfiinţate în fiecare protopopiat din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite