Consilier prezidenţial, căzut în capcana propriilor afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Oficiului de Informaţii Integrate, Daniel Moldoveanu este implicat în mai multe firme, făcând afaceri de zeci de miliarde cu STS. Atât de încurcate sunt afacerile sale, încât el

Şeful Oficiului de Informaţii Integrate, Daniel Moldoveanu este implicat în mai multe firme, făcând afaceri de zeci de miliarde cu STS. Atât de încurcate sunt afacerile sale, încât el însuşi s-a încurcat în declaraţia de venit…

Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale şi şef al Oficiului de Informaţii Integrate (OII) din Comunitatea Naţională de Informaţii (CNI), este cunoscut pentru afacerile derulate cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Însă afacerile "speciale" ale lui Moldoveanu sunt atât de complicate încât veniturile din dividende sunt mai mari decât profitul declarat.

Consilierul prezidenţial Daniel Moldoveanu a reuşit, cel puţin declarativ, performanţa de a încasa în anul 2005 dividende mai mari de câteva ori decât profiturile nete înregistrate de firmele sale. Astfel, conform ultimei declaraţii de avere, dividendele încasate au fost de 444.773 lei în condiţiile în care, conform datelor înregistrate la Ministerul Finanţelor Publice, profiturile nete ale societăţilor Total System Communication (TSC) SRL şi WGF Distribuţie SRL, două dintre firmele sale, au fost de 161.771 lei, respectiv 23.153 lei, adică un total de 180.293,4 lei. Întrebat despre această neconcordanţă flagrantă, Daniel Moldoveanu a afirmat că datele consemnate în declaraţia de avere sunt cele reale, iar pentru a le reverifica şi-a consultat contabilul care i le-a transmis, de urgenţă, printr-un SMS înregistrat pe telefonul său mobil. Conform SMS-ului primit de la contabilul lui Moldoveanu, el ar fi încasat dividende în valoare de 277.253 lei de la societatea TSC şi 167.520 lei de la WGF Distribuţie. Suma concordă într-adevăr cu cea din declaraţia de avere, dar nu cu cea oficială, de la Ministerul Finanţelor. Prin urmare, unul dintre documente poate fi încadrat la fals în acte publice.

Afaceri cu securitatea naţională

Societatea Total Systems Communications SRL, ce le aparţinea anul trecut lui Daniel Moldoveanu (98%) şi lui Daniel Gruia (2%), a primit, pe 18 iulie 2006, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, un contract de livrare de echipamente electrice, în valoare de aproximativ 33 miliarde de lei vechi. Atribuirea contractului s-a făcut prin negociere cu o singură sursă (achiziţie cu sursă unică). Afacerea a fost considerată suspectă, deoarece firma agreată de un serviciu secret (STS) aparţinea unui demnitar (secretar de stat şi şef al OII) cu atribuţii în securitatea naţională.

Din punctul de vedere al STS însă, afacerea pare a fi fost corectă. Echipamentele de care serviciul avea nevoie (sisteme de multiplexoare/demultiplexoare semnal optic) erau produse de societatea canadiană Evertz, iar singurul distribuitor autorizat de această societate, în România, era chiar firma lui Moldoveanu. Prin urmare, chiar şi în cazul unei licitaţii publice deschise, firma câştigătoare avea nevoie tot de acordul dealerului autorizat. Pe de altă parte, conform conducerii STS, dacă achiziţia se făcea direct de la Evertz, costurile erau mai mari decât prin metoda deja aleasă. Mai mult, aceeaşi societate a lui Daniel Moldoveanu a mai câştigat, în 2004, când acesta nu era consilier de stat pe probleme de securitate, o licitaţie pentru furnizarea de echipamente Evertz, firma fiind deci încă de atunci agreată de STS. Daniel Moldoveanu afirmă că şi din punctul său de vedere afacerea a fost legală, cu atât mai mult cu cât, spune el, nu s-a implicat în administrarea firmei care a dobândit contractul de un milion de euro de la STS. Cu toate acestea, suspiciunile n-au fost îndepărtate decât la câteva luni de la perfectarea afacerii, atunci când Daniel Moldoveanu a decis să cesioneze acţiunile deţinute la firma Total Systems Communication către Vergil Ghiţă, administratorul societăţii. În acest mod, afirmă Daniel Moldoveanu, el ar fi renunţat şi la dividendele cuvenite pentru anul în care s-a derulat afacerea cu STS.

Mişcările de acţionariat, ulterioare dezvăluirii iţelor acestei afaceri, nu fac decât să confirme însă existenţa şi recunoaşterea incompatibilităţii morale dintre funcţia patronului Moldoveanu şi operaţiunea comercială vizată.

Daniel Moldoveanu a fost numit de preşedintele Traian Băsescu, pe 7 decembrie 2005, consilier de stat şi şef al Oficiului de Informaţii Integrate din cadrul CNI. Membru PD şi consilier al deputatului Romeo Raicu, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SIE, Daniel Moldoveanu s-a făcut remarcat în echipa de elaborare a legilor securităţii naţionale, grup condus atunci de Claudiu Săftoiu.

Inginer cu trei masterate şi fost dealer de produse petroliere pentru o societate din Slovenia, Daniel Moldoveanu a înfiinţat mai multe societăţi cu diverse obiecte de activitate, patru dintre ele având sediul în acelaşi apartament de pe strada Vasile Lascăr din Bucureşti. Firmele înfiinţate de el sunt Swedan Trade SRL, AS Travel SRL, AS Tour Services SRL, Total Systems Communications SRL, Total Systems SRL, WGF Consulting Group SRL, WGF Distribuţie SRL, Petrototal SRL. Soţia sa, Sorana-Cristina, a mai înfiinţat, în plus, societatea Direct Fly SRL.

Firma a fost vândută unei rude

Spre sfârşitul anului 2006, Daniel Moldoveanu a cesionat toate acţiunile deţinute la Total Systems SRL (100%) şi Total Systems Communications SRL (98%). Vânzarea este suspectată a fi doar de faţadă, deoarece prima dintre firme a fost vândută unei rude ("un văr") din Constanţa, Florin Dumitrescu, iar acţiunile celei de-a doua firme au fost cesionate administratorului primeia dintre firme, adică lui Vergil Ghiţă. Care, evident, le administrează pe amândouă. Menţionăm totuşi că unul dintre asociaţii firmei, care a preluat anul trecut contractul de la STS, Daniel Gruia, era şi el într-o oarecare incompatibilitate morală deoarece, la data tranzacţiei, era şi consilierul personal al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy. Ieşirea din societatea TSC a lui Daniel Moldoveanu a mai rezolvat, în plus, un conflict acut aflat azi pe agenda politică a zilei. Asta deoarece în vreme ce Daniel Moldoveanu este membru PD, Daniel Gruia se află la polul opus,
în PNL.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite