Conducerea ANRP şi-a dat demisia şi i-a înmânat lui Victor Ponta un memoriu cu amenzile contra instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea ANRP şi-a dat demsia FOTO Adevărul
Conducerea ANRP şi-a dat demsia FOTO Adevărul

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclamă că instituţia este obligată să plătească amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire. De asemenea, acesta i-a dat premierului şi demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi.

Băeşu a precizat că în memoriu este precizat că împotriva ANRP există mii de procese în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens, potrivit Mediafax.

Memoriul este însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi ai ANRP.

„Avem o situaţie excepţională la ANRP. Cred că suntem singura instituţie din România împotriva căreia există mii de procese în cadrul cărora cetăţenii cer amendare pentru neplată sau pentru neemiterea de titluri de despăgubire. În condiţiile Legii contenciosului administrativ, suntem în situaţia în care instanţele ne aplică amenzi nu pentru faptul că nu am face bine ce facem, ci pentru că nu facem în 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedărilor, să plătim pentru că alţii au furat cât au putut din acest domeniu, oamenii nemulţumiţi au făcut procese în instanţă, iar instanţele astăzi amendează pe cei care nu sunt în stare ca, în 30 de zile de când apare o hotărâre, să fie în executare", a susţinut Băeşu.

Acesta a mai precizat că membrii conducerii ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie „Supermeni”.

„Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbaţi prin toată ţara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, aşa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendaţi şi în trecut”, a spus Băeşu.

El a precizat că memoriul a fost înaintat premierului alături de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi, iar şeful Guvernului a cerut ca memoriul să intre în atenţia Ministerului Justiţiei, pentru verificări. 

Memoriul ANRP

Potrivit memoriului, conducătorii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) sunt vizaţi de cereri de amendare în peste 150 procese şi riscă să plătească cu patrimoniul propriu, fără să aibă vreo vinovăţie, ci doar pentru că legislaţia este neclară, fiind „într-o situaţie ridicolă”.

Aceştia precizează că au sentimentul unei totale insecurităţi cu privire la propriile persoane, cât timp plata amenzilor afectează patrimoniul individual.

În document se arată că, în mai 2012, la instalarea noii conduceri a ANRP, existau peste 8.000 de procese iniţiate de către persoane nemulţumite fie de neefectuarea plăţilor despăgubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despăbuire şi care, pentru a constrânge instituţia să achite sumele deja stabilite ca despăgubire sau să emită titluri de despăgubire, au cerut instanţelor amendarea conducătorilor responsabili.

Astfel, este solicitată amendarea preşedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor, în condiţiile în care în intervalul mai 2011-iunie 2013, nu a fost emis niciun astfel de titlu, şi a vicepreşedintelui responsabil cu aplicarea legislaţiei în domeniu, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu a alocat în ultimii cinci ani decât 20-25% din suma necesară acordării despăgubirilor, iar din 2012 conturile ANRP au fost permanent blocate prin executări silite.

Şefii ANRP apreciază că, în cadrul controlului judecătoresc, ar putea fi lesne constatat faptul că nepunerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti s-a datorat unor motive neimputabile conducerii, dar arată în acelaşi timp că, dacă iniţial controlul judecătoresc avea două etape, instanţa de recurs fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după modificarea legislaţiei, în octombrie anul trecut, controlul este efectuat într-o singură etapă, la Curţile de Apel, iar hotărârile sunt definitive şi executorii, judecarea fiind de aproape fiecare dată în absenţa celor vizaţi, şefii ANRP neputând fi prezenţi personal la proces din cauza atribuţiilor de serviciu.

„În lipsa unei apărări atente, apare pericolul afectării grave a intereselor patrimoniale personale, în condiţiile în care eventuala amendare produce efecte asupra patrimoniului persoanei şi nu asupra bugetului instituţiei", reclamă şefii ANRP.

Robert Cazanciuc: Vom vedea dacă e o problemă de lege sau de practică neunitară la ANRP

Tot în cursul acestei zile, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că urmează să discute cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor pentru a stabili dacă problema amenzilor la care este obligată instituţia este una legislativă sau legată de practica neunitară.

„O sa văd exact ce reclamă ANRP, dacă avem o problemă de lege în vigoare sau avem o problemă de interpretare, de practică neunitară, dacă se pune problema de o interpretare neunitară a legii sau ar fi nevoie de o intervenţie nouă normativă pentru a clarifica anumite lucruri. Important este că activitatea ANRP să nu fie blocată. Premierul m-a rugat să discut cu cei din conducerea ANRP şi să găsim o soluţie. Trebuie să vedem ce invocă instanţele de judecată, să vedem de ce se emit asemenea amenzi şi o să vedem dacă e o chestiune de atacat la o altă instanţă sau ANRP şi instanţele interpretează diferit acelaşi text de lege", a spus Cazanciuc, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite