Comitet de urgenţă la Ministerul Mediului pentru discutarea situaţiei de la Cernobîl, unde a izbucnit un incendiu de vegetaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de urgenţă al Ministerului Mediului s-a întrunit, de la ora 17.00, pentru a discuta situaţia de la Cernobîl, unde un incendiu a izbucnit, marţi, în zona interzisă din jurul centralei nucleare.

Directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan, a declarat că întrunirea comitetului are loc conform procedurii, urmând ca acesta să constate dacă există sau nu vreo ameninţare la adresa României.

Din comitet fac parte ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, secretarii de stat şi directorii tehnici din minister, alături de toţi şefii instituţiilor subordonate Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia „Apele Române” etc.

În baza dispoziţiilor viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, structurile pentru situaţii speciale de urgenţă au solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să furnizeze în timp real date şi informaţii concrete privind potenţialii factori de risc în urma incendiului produs în Ucraina, potrivit unui comunicat emis miercuri de Ministerul de Interne.

Incendiul, în apropierea centralei nucleare Cernobîl

   

Focurile de vegetaţie au scăpat de sub control marţi, la doar câţiva kilometri de centrala nucleară Cernobîl, locul unuia dintre cele mai faimoase dezastre nucleare din lume, ce a avut loc în 1986. Focurile pun în pericol populaţia din nordul Ucrainei din cauza unor posibile emanaţii de radiaţii. Potrivit ministrului de Interne, focul ar fi fost pus intenţionat. O investigaţie se află în desfăşurare.

Izbucniri puternice ale incendiului de vegetaţie au avut loc înăuntrul zonei de excludere din jurul centralei nucleare Cernobîl, evacuată după explozia din 1986, aflată la doar 16 kilometri de reactoarele nefuncţionale acum. Mai mult, incendiul se află la doar 5 kilometri de un depozit de combustibil, a anunţat pe Facebook ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de Mashable.

Avakov a anunţat că o investigaţie pentru a determina cauza incendiului este în desfăşurare. „Există suspiciuni că focul a fost pus intenţionat, deoarece a izbucnit în mai multe locuri, pe ambele maluri ale râului“, nota pe pagina sa de Facebook ministrul de Interne ucrainean.

Autorităţile au spus că focul a început marţi, în jurul prânzului. Aproximativ 200 de pompieri cu zeci de vehicule de urgenţă s-au luptat cu flăcările toată noaptea, au anunţat serviciile de urgenţă ucrainene. Garda Naţională şi trupe ale Ministerului de Interne au fost alertate în cazul în care incendiul se va agrava.

După o întâlnire cu trupele de urgenţă, premierul Iaţeniuk a spus că focul încă nu a afectat nivelurile de radiaţii din zonă. „Am fost informat că situaţia este sub control. Serviciile noastre de urgenţă lucrează din greu să oprească extinderea incendiului“, a declarat Iaţeniuk presei.

Totuşi, premierul a recunoscut că Ucraina duce o lipsă „catastrofală“ de echipament de urgenţă pentru a se lupta cu flăcările. „Ar trebui să avem cel puţin 12 elicoptere pentru Serviciile de Urgenţă din Ucraina, dar avem doar două“, a spus Iaţeniuk. 

Incendiul vine la doar două zile de când Ucraina a marcat cea de-a 29-a comemorare a dezastrului nuclear. Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare Cernobîl a explodat, împrăştiind în aer radiaţii care s-au extins în mari părţi ale Europei, în special în Ucraina, Belarus şi Rusia. Terenul din jurul centralei nucleare este în continuare foarte toxic.

Ultimul reactor al centralei a fost închis în 2000. Însă există personal care încă lucrează la Cernobîl pentru ridicarea unei noi unităţi de siguranţă care să cuprindă exteriorul deteriorat al reactorului 4, conchide Mashable.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Centrala nucleară Cernobîl este în pericol din cauza incendiilor de vegetaţie. Focul ar fi fost pus intenţionat

Focurile de vegetaţie au scăpat de sub control marţi, la doar câţiva kilometri de centrala nucleară Cernobîl, locul unuia dintre cele mai faimoase dezastre nucleare din lume, ce a avut loc în 1986. Focurile pun în pericol populaţia din nordul Ucrainei din cauza unor posibile emanaţii de radiaţii. Potrivit ministrului de Interne, focul ar fi fost pus intenţionat. O investigaţie se află în desfăşurare.

Cernobîl, 29 de ani mai târziu. Ce a rămas în urmă şi cine se mai întoarce la locul dezastrului

O regiune relativ necunoscută a Uniunii Sovietice, care cuprinde şi părţi din Ucraina şi Belarus, a intrat în atenţia lumii pe 26 aprilie 1986, atunci când reactorul 4 al Centralei Nucleare Cernobîl a explodat, eliberând în aer o cantitate imensă de radiaţii. A fost cel mai rău accident nuclear din lume. Deşi doar 50 de decese pot fi atribuite direct dezastrului, numărul de cazuri de cancer atinge ordinul miilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite