Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, audiaţi la DIICOT în dosarul Black Cube

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Weiner Ron şi Geclowicz David sunt plasaţi în arest la domiciliu
Weiner Ron şi Geclowicz David sunt plasaţi în arest la domiciliu

Doi dintre protagoniştii afacerii penale Microsoft, Claudiu Florică şi afaceristul Dinu Pescariu, au venit joi dimineaţă la DIICOT pentru a da declaraţii în dosarul în care doi cetăţeni israelieni, angajaţi ai firmei Black Cube, sunt cercetaţi pentru spionarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Dinu Pescariu a fost citat în calitate de martor în dosarul în care procurorii DIICOT fac investigaţii asupra a doi angajaţi ai firmei Black Cube, Weiner Ron şi Geclowicz David.

Omul de afaceri s-ar fi aflat în vizorul israelienilor, care ar fi urmat să-l monitorizate.

Cine ar fi încercat să o spioneze pe Kovesi

Israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, acuzaţi de spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei procurorului-şef al DNA, sunt din 3 aprilie în arest preventiv.

Potrivit DIICOT, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Cum au acţionat suspecţii

Anchetatorii precizează că, în cadrul grupării, cei doi suspecţi ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Mai exact, Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail.

Pe de altă parte, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, după ce suspectul a accesat respectivele conturi şi ar fi preluat controlul asupra acestora, ar fi copiat informaţiile şi corespondenţa privată pe care ar fi transferat-o în propriul sistem informatic, „producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite