Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general, întrevederi cu ministrul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Pruna Foto: Eduard Enea/Adevarul
Raluca Pruna Foto: Eduard Enea/Adevarul

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se întâlneşte marţi cu cei patru candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de procuror general al României. La data de 23 martie, ministrul va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii.

Update ora 18.00 Codruţ Olaru, adjunct al procurorului general al PÎCCJ, a declarat marţi, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, că viitorul procuror general al României trebuie să îşi facă o prioritate din consolidarea DIICOT, pentru prevenirea şi combaterea terorismului.

Din perspectiva procurorului care a condus şase ani şi jumătate DIICOT, cred că oricare va fi viitorul procuror general al României trebuie să îşi prioritizeze consolidarea DIICOT pe componenta de prevenire şi de combatere a terorismului. Este practic ameninţarea pe care toată Europa o traversează şi cred că şi România trebuie să fie pregătită", a afirmat Codruţ Olaru, întrebat în legătură cu recentele atentate de la Bruxelles.
El nu a dorit să dea detalii despre discuţiile avute cu ministrul Raluca Prună privind candidatura sa pentru funcţia de procuror general al României, fiind "o chestiune de onestitate, în raport atât cu ceilalţi candidaţi, cât şi cu doamna ministru", eventuale declaraţii urmând să fie date după definitivarea procedurii.
 

Update ora 15.00  Augustin Lazăr, candidat pentru funcţia de Procuror General, a avut, marţi, o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, urmând ca ministrul să propună unul dintre cei patru candidaţi pentru a prelua conducerea Parchetului General.

După discuţii, Augustin Lazar a precizat că este încrezător că Ministerul Public va avea o conducere performantă, el fiind recomandat pentru această poziţie de experienţa în magistratură.

Potrivit anunţului MJ, pentru ocuparea acestei funcţii şi-au depus candidatura: Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oana Andrea Schmidt-Hăineală — procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi membru al CSM, Augustin Lazăr — procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia şi Codruţ Olaru — adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

Audierea Oanei Hăineală


Oana Hăineală, candidat pentru funcţia de Procuror General, a avut, marţi, o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, urmând ca ministrul să propună unul dintre cei patru candidaţi pentru a prelua conducerea Parchetului General. Oana Hăineală, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, pentru a discuta despre obiectivele pe care le ar avea în cazul în care ar fi propusă pentru funcţia de Procuror General al României. După discuţii, Oana Hăineală nu a dorit să facă precizări, susţinând că "este prematur să dea declaraţii".

Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreşedinte al instituţiei şi unul de preşedinte al CSM. În cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale.

Ce spune Gheorghe Ivan

Şi procurorul Gheorghe Ivan a avut, marţi dimineaţa, o discuţie cu Raluca Prună, magistratul declarând că în planul său de management "urmăreşte eficientizarea Ministerului Public".
"Am discutat despre viziunea mea managerială şi am răspuns la întrebările doamnei ministru. (Viziunea mea, n.r.) este eficientizarea Ministerului Public. (...) Aceasta este ideea mea principală, eficientizarea şi eventual pus accent pe diminuarea fenomenului infracţional", a declarat Gheorghe Ivan la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei.

Propunerea va fi trimisă mâine la CSM

Procedura de selecţie a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost demarată în luna februarie de Ministerul Justiţiei, după demisia lui Tiberiu Niţu din această funcţie. La data de 23 martie, ministrul va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii. Propunerea Ministrului Justiţiei către Preşedintele României va fi transmisă până la data de 22 aprilie 2016.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite