„Cămătarii” şi „Sportivii” au fost arestaţi. Povestea rivalităţii dintre cele două clanuri interlope

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii celor mai temute clanuri de interlopi din Bucureşti şi Ilfov, „Cămătarii“ şi „Sportivii“, dar şi o parte dintre „locotenenţii“ acestora au ajuns din nou după gratii.

Fraţii  Ion Balint, zis „Nuţu Cămătaru“, şi Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru“, dar şi rivalii lor de o viaţă, Florin Nica şi Cristian Radu Roşca, liderii grupării „Sportivilor“, au fost arestaţi în urma uneia dintre cele mai ample acţiuni poliţieneşti din ultima perioadă.

„Operaţiunea de reţinere a acestora este probabil cea mai mare pe care am realizat-o pe teritoriul municipiului Bucureşti“, a explicat procurorul- şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru.

Cu toţii sunt acuzaţi că în războiul pentru supremaţia Bucureştiului au torturat şi ameninţat mai multe zeci de persoane, multe dintre ele fără nicio legătură cu lupta în care se află de ani cele două clanuri. „Au comis infracţiuni de crimă organizată, tentativă de omor, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice“, susţin anchetatorii. 

Potrivit acestora, la acţiune a fost nevoie de sute de angajaţi ai Ministerului de Interne şi ai Parchetului General. „Ambele grupări au fost monitorizate. Am vrut să ne asigurăm că scoatem din mediul infracţional două grupări de renume, care atrag după ele un nivel ridicat al infracţionalităţii.
Toate războaiele lor pentru a-şi împărţi teritoriile şi sferele de influenţă se duceau în locuri publice. Pentru a descinde în cele 115 locuinţe din care au fost ridicaţi cei 67 de suspecţi a fost nevoie de sute de poliţişti şi procurori“, au explicat sursele citate.

29 de arestaţi

Au urmat audieri-maraton atât la Parchetul General, cât şi la Tribunalul Bucureşti. Procurorilor nu le-a fost greu să obţină mandate de arestare pentru membrii celor două grupări. 29 de persoane au ajuns după gratii pentru o lună după ce anchetatorii au dezvăluit instanţei ce au găsit în urma descinderilor făcute la locuinţele suspecţilor: arme, droguri, autoturisme de lux şi sume mari de bani.

„În plus, la dosar sunt dovezi că între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârşit infracţiuni de violenţă în urma recuperării unor împrumuturi de bani daţi cu camătă. Şi ca o pată de culoare, şi de această dată în curtea locuinţei fraţilor Cămătaru am găsit animale sălbatice. Nu mai putem vorbi de o adevărată grădină zoologică, aşa cum am găsit la percheziţiile din 2004, dar şi de data asta Cămătarii aveau în curte lei vii şi un urs“, susţin poliţişti care au participat la descinderi. Animalele urmează a fi confiscate de către Autoritatea pentru Protecţia Animalelor.

Chiar dacă unii dintre inculpaţi nu aveau nici 90 de zile de la ultima eliberare, cum este cazul lui Sile Cămătaru, în faţa probelor aduse de procurori aceştia şi-au acceptat soarta. Nu este şi cazul liderului  „Sportivilor“, Cristian Roşca, care la auzul acuzaţiilor pe care i le-au adus, sâmbătă, anchetatorii, a sărit din boxă să-l bată pe procuror. A fost potolit cu greu de poliţiştii din sala de judecată, iar judecătorul l-a amendat cu 5.000 de lei.

Bătaie pentru supremaţie

Percheziţiile şi arestările din ultimele zile au legătură şi cu lupta purtată în plină stradă, în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, la sfârşitul anului trecut, când un bărbat a fost împuşcat în piept.

Atunci a avut loc un conflict violent între mai mulţi membri ai clanului controlat de liderul grupării „Sportivii“, Robert Nica, şi doi dintre oamenii de încredere ai lui Nuţu Cămătaru, foşti boxeri de performanţă.

Oamenii lui Nuţu Cămătaru au fost atacaţi cu pistoale cu gaze, modificate în aşa fel încât să tragă cu bile din metal. În timpul altercaţiei însă, membrii grupării „Sportivii“ s-ar fi împuşcat între ei, iar un bărbat a fost internat la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ din Bucureşti, unde a fost operat de urgenţă, iar alţi doi au fost răniţi uşor.

Deşi Robert Nica şi cei trei locotenenţi ai acestuia au fost duşi atunci la audieri, incidentul nu a fost urmat de arestări. „Am dorit să constituim un dosar complex în care suspecţii să fie anchetaţi pentru întreaga activitate infracţională“, au precizat anchetatorii.

Povestea din spatele războiului

Războiul dintre grupările „Sportivii“ şi “Cămătarii“ are legătură cu un conflict mai vechi izbucnit între „Cămătari“ şi clanul „Vancica“. Pentru că nu erau la fel de puternici ca rivalii lor, dar şi pentru că aveau nevoie de protecţie, membrii grupării „Vancica“ ar fi apelat pentru sprijin la gruparea „Sportivilor“. În acest context, atât în Bucureşti, cât şi în Ilfov au avut loc mai multe lupte, în plină stradă, care nu s-au concretizat şi cu plângeri la poliţie.

Conflictul s-a acutizat atunci când Nuţu Cămătaru a ieşit din închisoare şi a constatat că membrii grupărilor „Sportivii“ şi „Vancica“ au fuzionat şi au preluat mare parte din afacerile Cămătarilor, afaceri abandonate odată cu arestarea lor, în anul 2004. Pentru a le transmite un mesaj rivalilor, fraţii Cămătaru l-ar fi bătut, la Constanţa, pe liderul clanului „Vancica“, cunoscut sub numele de Lică. Ulterior, mai mulţi membri ai clanului „Vancica“ l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Balint.

Pe fondul acestor tensiuni, în luna august 2012, Fane, unul dintre nepoţii lui Lică Vancica, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiţă Cămătaru, fiul adoptiv al lui Sile Cămătaru.

La scurt timp după acest incident au avut loc ciocniri răzleţe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spre sfârşitul anului trecut, când în cartierul Berceni, fieful grupării „Sportivilor“, ar fi avut loc mai multe bătăi generate de raiduri organizate de oamenii „Cămătarilor“. ;

„Sportivii“, mai agresivi decât „Cămătarii“

Atât „Sportivii“, cât şi „Cămătarii“ sunt consideraţi deosebit de periculoşi. Sunt recunoscuţi pentru fapte săvârşite cu violenţă, tentative de omor, tâlhării, trafic de droguri şi tortură. Specialiştii spun însă că gruparea „Sportivilor“ ar fi mult mai agresivă decât cea condusă de Sile şi de Nuţu Cămătaru. Clanul a fost înfiinţat de fraţii Adrian şi Eugen Preda, dar printre capii grupării se număra şi Gheorghe Mustaţă, unul dintre foştii lideri ai galeriei de la Steaua. Cu toţii sunt foşti sportivi de performanţă – boxeri şi luptători.

După ce liderul Eugen Preda a fost condamnat la 15 ani în dosarul armelor furate de la Ciorogârla, conducerea grupării a fost preluată de Cristian Roşca. Roşca a fost acuzat că la comanda lui membrii grupării ar fi sechestrat şi electrocutat mai multe persoane care ar fi avut datorii la clan. La Roşca ar fi ajuns o parte din banii luaţi ca taxă de protecţie sau sume provenite de la jocurile electronice din diferite oraşe din ţară, jocuri care aveau montate dispozitive speciale care aduceau câştiguri numai proprietarilor, niciodată clienţilor.

Fraţii Cămătaru iubesc animalele

Din 2004 încoace, de când au fost arestaţi prima oară liderii clanului Cămătaru, în rândul victimelor acestora au umblat numeroase legende. Cea care a înspăimântat cel mai tare este legată de animalele găsite de anchetatori în curtea acestora. Atât în 2004, cât şi la descinderile de la sfârşitul săptămânii trecute poliţiştii au găsit în ograda interlopilor mai multe animale sălbatice, printre care lei şi urşi. Legenda spune că în cuştile animalelor ar fi ajuns şi cei care nu şi-ar fi plătit la timp datoriile către Cămătari. Anchetele nu au reuşit însă să dovedească vreodată cât de adevărate sunt aceste poveşti, deoarece dosarul în care  procurorii începuseră urmărirea penală împotriva cămătarilor pentru astfel de fapte a dispărut fără urmă.

Nuţu şi Sile Cămătaru se pot lăuda că sunt singurii interlopi audiaţi de Comisia de Abuzuri a Senatului. La scurt timp după reţinerea lor, în 2004, procurorii atrăgeau atenţia că gruparea infracţională a acestora este structurată pe principiile unui grup criminal organizat. 

Nuţu şi Sile au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la pedepse de 15 şi, respectiv, 13 ani de închisoare. Au beneficiat însă de reducerea pedepselor graţie unei sentinţe date în aprilie, anul trecut, de Curtea de Apel Bucureşti. Lui Nuţu i s-a redus pedeapsa de la 13 la 6 ani de închisoare. În cazul lui Sile, Curtea de Apel Bucureşti a redus cu doi ani pedeapsa de 15 ani de închisoare. Asta chiar dacă procurorii au dovedit că acesta nu a încetat nici în penitenciar să-şi coordoneze afacerile ilegale. Ancheta a scos la iveală faptul că Sile a ţinut tot timpul legătura prin telefon cu fiul său, Mario, căruia îi dădea comenzile necesare pentru a induce teroare în cei care-i stăteau în cale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite