Bugetul de stat, îngrăşat cu banii confiscaţi de la poliţiştii corupţi ai Direcţiei Permise Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat luni că a virat la bugetul de stat peste 500.000 de euro confiscaţi de la fostul şef al Serviciului Permise Argeş, Codruţ Vlăsceanu şi de la ofiţerul de poliţie, Daniel Zidaru, condamnaţi pentru corupţie. Decizia aparţine judecătorilor Curţii Supreme care, în februarie 2012, când i-a şi condamnat la 14 ani de închisoare pe cei doi poliţişti, a dispus şi confiscarea banilor primiţi mită de aceştia.

Potrivit unor surse din cadrul Agenţiei de Integritate este pentru prima oară când se reuşeşte confiscarea şi virarea la bugetul statului a unor sume de bani dobândite din corupţie.

"Banii au fost găsiţi acasă la cei doi poliţişti de la Serviciului Public Comunitar - Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş (S.P.C – R.P.C.Î.V.) - peste  500. 000 de euro - iar aceştia nu au putut să le explice anchetatorilor cum i-au dobândit. Astfel instanţa a decis să fie viraţi la bugetul de stat", au explicat sursele citate.

În anul 2009, ANI a sesizat Curtea de Apel Piteşti în vederea confiscării sumelor de 454.805 euro, 1.580 USD şi 145.420 lei, respectiv a sumelor de 61.650 euro şi 9.980 lei, a căror provenienţă nu putea fi justificată de către Codruţ Vlăsceanu, respectiv de Zidaru Daniel. 

Scandalul permiselor obţinute fraudulos de la Argeş

Fostul comisar-şef al Serviciului Permise şi Înmatriculari Auto Argeş, Codruţ Vlăsceanu a fost trimis în judecată în dosarul permiselor de la Argeş în 2008.

Curtea de Apel Bucureşti a emis primele mandate de arestare în acest dosar pe 15 iunie 2008.17 persoane au fost atunci reţinute, printre care se aflau şi comisarul-şef Vlăsceanu şi ofiţerul Zidaru.

În 14 februarie 2012, instanţa l-a condamnat pe Codruţ Vlăsceanu la 14 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, cu pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi timp de patru ani, şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat - la 11 ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi.

În acelaşi dosar, au fost condamnaţi la închisoare cu executare încă 14 inculpaţi, printre care cadrele de poliţie Daniel Zidaru, Laurenţiu Bălan, Traian Proca, Aurelian Rădoi, Ion Ionaşcu, Daniel Paul Mandu şi Laurenţiu Neagoe.

Instanţa a dispus totodată anularea a peste 50 de permise obţinute fraudulos, confiscarea şi distrugerea chestionarelor ridicate în iunie 2008 de procurori, precum şi arhivarea a 269 de copii pe suport digital şi optic ale mijloacelor de probă.

Anchetatorii au descoperit că în perioada 1 ianuarie 2006 - iunie 2008, pe raza judetului Arges şi-au stabilit domiciliul şi au obţinut permise de conducere ilegal aproximativ 3.200 persoane.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite