Băsescu: „Apud“ Tobă a fost declarat „neplagiator” de Universitatea Naţională de Apărare pentru că este protejatul lui Coldea de la SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a fost declarat de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” „om de ştiinţă” şi „neplagiator” pentru că este protejatul prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, susţine liderul Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu. CNATDCU ar trebui să emită un verdict asupra suspiciunii de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Tobă la începutul lui septembrie.

Traian Băsescu a scris sâmbătă pe Facebook că declararea lui „Apud” Tobă drept „neplagiator” este o „penibilă mistificare”, întrucât în lucrarea lui de doctorat, „plagiatul este cel puţin la fel de rudimentar şi evident precum în lucrările de doctorat ale iluştrilor «oameni de ştiinţă» Victor Viorel Ponta şi Gabriel Oprea”, doar că ministrul de Interne se bucură de protejarea prim-adjunctului SRI, Florian Coldea.

„Şi, totuşi, Apud Tobă are un mare avantaj: este protejatul Generalului Doctor (Secret) Florian Coldea de la SRI, drept pentru care Academia Militară a depus armele şi l-a declarat pe plagiator ca fiind «om de ştiinţă»”, scrie lideru PMP.

Acesta mai arată că adevăratul verdict va fi dat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), asta dacă membrii comisiei de analiză nu sunt şi ei sub influenţa lui Coldea sau a foştilor ministri ai Educaţiei Sorin Câmpeanu, Adrian Curaj şi Remus Pricopie.

„Testul adevărului pentru Ministerul Educaţiei Naţionale va fi un verdict corect al CNATDCU. Nu ştiu dacă cei trei oameni de ştiinţă din CNATDCU care vor analiza lucrarea lui Apud Tobă sunt controlaţi de Doctorul (Secret) Florian Coldea sau de membrii Academiei (Fantomă) de Ştiinţe în Securitate Naţională, foştii miniştri ai educaţiei Sorin Câmpeanu, Adrian Curaj şi Remus Pricopie sau poate de “ilustrisimul” Academician (tot fantomă) Vasile Dâncu”, mai arată Băsescu, subliniind că „decizia CNATDCU ne va arăta dacă Ministerul Educaţiei Naţionale are resurse şi voinţa de a eradica acest cancer al doctorilor fără operă, făcuţi «oameni de ştiinţă» la apelul bocancilor”.

Lucrarea lui Tobă este „utilă”

Reacţia lui Băsescu vine după ce, în luna iunie, Universitatea de Apărare „Carol I” a transmis o adresă Ministerului Educaţiei, prin care instituţia, în calitate de IOSUD (instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat), constată că lucrarea lui Petre Tobă este un „demers ştiinţific încă de actualitate”, iar „cercetarea ştiinţifică desfăşurată în calitate de doctorand a domnului Petre Tobă a fost utilă, căutând să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale, fapt ce se poate constata concret prin multitudinea de proiecte implementate de Poliţia Română alături de organisme internaţionale, privind urmărirea transfrontalieră, schimbul de personal şi de informaţii dar şi dotarea cu tehnică permanentă pentru susţinerea acestor proiecte”.

Marian Staş: Verdictul este din alt film

De exemplu, expertul Marian Staş subliniază că punctul de vedere transmis de Universitatea de Apărare ”Carol I” nu dă un răspuns problemei plagiatului de care este bănuit Petre Tobă. „Verdictul Universităţi de Apărare este din alt film. Cu alte cuvinte, ei nu trebuiau să se pronunţe asupra utilităţii sau inutilităţii tezei, ci asupra plagiatului. Sunt două lucruri total diferite, care nu au legătură unul cu altul. Al doilea aspect, deosebit de important, este verdictul CNATDCU. Aşa cum s-au pronunţat în materia Victor Ponta, cu siguranţă vor şti să se pronunţe şi în materia Petre Tobă. Mai ales că punctul de vedere al Universităţii este consultativ. Suveran rămâne verdictul CNATDCU”, a declarat Marian Staş.

În ceea ce priveşte posibilele motive pentru care Universitatea de Apărare ”Carol I” a evitat să dea un verdict tranşant, Marian Staş spune că influenţa ministrului de Interne ar putea fi o explicaţie. „Pun în antiteză decizia Universităţii Bucureşti în raport cu Victor Ponta versus decizia Universităţi de Apărare în raport cu Petre Tobă. Sunt două suspciuni de plagiat aparent identice, dar care au fost tratate diferit de cele două universităţi. Un răspuns simplu ar putea fi de frică, dar nu-l pun ca atare pentru că nu poţi să prezumi ceea ce a fost în analiza celor de acolo. Poate să fie decizia „curaj” versus „frică”. Acolo unde este vorba de putere şi influenţă, răspunsurile astea mai degrabă sibilinice sunt cel din care oricine poată să înţeleagă orice”, a mai spus Marian Staş.

Ministrul Educaţiei îşi dă demisia, dacă Tobă a plagiat şi rămâne în Guvern

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat recent, într-un interviu pentru „Revista 22“, că, în cazul în care se va dovedi că ministrul de Interne, Petre Tobă, a plagiat şi nu va fi demis, se va retrage din Guvern, lucru pe care acesta l-a comunicat şi premierului Dacian Cioloş.

Întrebat dacă ministrul de Interne, petre Tobă, ar trebui demis dacă va primi un verdict de plagiat de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ministrul Educaţiei a răspuns: „Absolut!“. 

Acesta a mai spus că este convins că premierul Dacian Cioloş împărtăşeşte aceeaşi opinie. 

„Sunt convins că împărtăşeşte această opinie. N-am avut o discuţie despre acest lucru în mod direct, pentru că nu s-a pus această problemă atunci când mi-a oferit portofoliul, însă eu însumi am ridicat chestiunea şi am spus că sunt foarte neliniştit, că sunt într-o poziţie inconfortabilă să accept o astfel de poziţie, foarte onorantă de altfel, atunci când există aceste suspiciuni foarte bine argumentate şi credibile - cel puţin din ce am văzut în presă. Dar, dacă se dovedeşte că este vorba de plagiat, în măsura în care nu vor fi luate măsuri administrative şi politice, eu mă retrag din acest guvern. Fără niciun fel de rezervă, i-am comunicat asta şi d-lui prim-ministru Cioloş“, a declarat Mircea Dumitru, pentru „Revista 22“.

Sesizare din martie, verdict în septembrie

Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a anunţat zilele trecute că instituţia pe care o conduce se va pronunţa la începutul lunii septembrie asupra respectării sau nerespectării standardelor de etică a cercetării ştiinţifice.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Lucrarea are titlul „Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011.

Sesizarea privind plagiatul a fost înregistrată la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) pe 15 martie. În cazul acestuia, grupul de trei experţi desemnat pentru rezolvarea suspiciunii de plagiat s-ar fi  întrunit prima şi singura dată pe 24 iunie.

De la primirea notificării de la UEFISCDI privind sesizarea de plagiat, CNATDCU trebuie să numească o comisie de lucru în termen de 5 zile. În termen de 30 de zile, comisia de lucru trebuie să dea un verdict în favoarea sau împotriva plagiatului. 

În cazul plagiatului, dacă în termen de 10 zile persoana vizată nu contestă decizia CNATDCU, Ministerul Educaţiei trebuie să emită un ordin de retragere a tilului de doctor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite